Οσεισμός τους έβγαλε από τα σπίτια τους και τώρα το υπουργείο Υποδομών τους βγάζει από τους οικίσκους. Δύο χρόνια μετά το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου, όσοι σεισμόπληκτοι του Δήμου Μινώα διαμένουν στους οικίσκους ενώ δεν είναι ιδιοκτήτες σπιτιών που καταστράφηκαν αλλά είναι ενοικιαστές κατοικιών, καλούνται να τους εγκαταλείψουν μέσα σε ένα δίμηνο.
Ήδη έχουν φύγει τα πρώτα ειδοποιητήρια στους σεισμόπληκτους που ζουν στους οικίσκους οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ όταν διάβασαν στο σχετικό έγγραφο ότι «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με το υπ΄αριθ. 386054/2022 έγγραφο αναφέρει ότι σε όσους κατοίκους είχαν παραχωρηθεί οικίσκοι με την ιδιότητα του ενοικιαστή κατοικίας μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021 πρέπει να επιστραφούν. Παρακαλείστε όπως εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και όχι πέρα της 31-12-23 αποχωρήσετε από τον οικίσκο που σας έχει παραχωρηθεί για τις ανάγκες στέγασης.
Σε περίπτωση που δεν αποχωρήσετε θα εφαρμοστεί η νόμιμη διαδικασία (ΦΕΚ 367/Β/1998)». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι δεν απομακρυνθούν από τους οικίσκους ως το τέλος του χρόνου θα απομακρυνθούν με την παρέμβαση της αστυνομίας.
Το όλο θέμα έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό πολλών ρίχτερ στην περιοχή, αφού την ίδια ώρα που «τρέχουν» οι κατασχέσεις σεισμόπληκτων ιδιοκτησιών και έχουν καθηλωθεί στο … περίμενε… στα γραφεία του Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, 2.250 φακέλοι με αιτήσεις αποκατάστασης κτισμάτων, η ίδια υπηρεσία καλεί το Δήμο Μινώα να απομακρύνει από τους οικίσκους όσους είναι ενοικιαστές σπιτιών με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να επιστραφούν.
Το όλο θέμα ανακινήθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας η οποία εν μέσω της προεκλογικής περιόδου πραγματοποίησε εξονυχιστικούς ελέγχους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικίσκων.
Πριν την αποχώρησή του το κλιμάκιο κατέστησε σαφές ότι ο Δήμος θα πρέπει να ενεργοποιήσει έγγραφο το οποίο έχει στα χέρια του από το υπουργείο Υποδομών και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, με ημερομηνία 6-12-2022 το οποίο αναφέρει ότι «καθόσον έχει παρέλθει σχεδόν ένα έτος από τους σεισμούς του Ιουλίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2021 οι οικίσκοι που παραχωρήθηκαν σε ενοικιαστές θα πρέπει να επιστραφούν». Επίσης επισημαίνεται ότι «όσοι διέμεναν στο πληγέν κτήριο ως φιλοξενούμενοι δε θεωρούνται δικαιούχοι του οικίσκου». Η πίεση αυτή μεταφέρεται στις πλάτες του Δήμου που καλείται να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά».
Οι έλεγχοι
Όπως είχε αποκαλύψει η «Π» με σχετικό δημοσίευμα της στις 9 Σεπτεμβρίου 2023, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου κατέβηκε στο Αρκαλοχώρι κλιμάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, η οποία για ένα τριήμερο πραγματοποίησε εξονυχιστικούς ελέγχους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικίσκων. Μάλιστα ο έλεγχος που έγινε δεν αφορούσε μόνο στους οικίσκους οι οποίοι διατέθηκαν από το Δημόσιο αλλά και αυτούς που δόθηκαν από δωρεά. Το κλιμάκιο εξέτασε εντατικά και εξονυχιστικά όλα τα διοικητικά έγγραφα, εάν υπάρχουν εγκρίσεις επιτροπών, εάν έχει ακολουθηθεί το πρωτόκολλο των προβλεπόμενων διαδικασιών και ζήτησε εξηγήσεις για κάθε λεπτομέρεια.
Όπως είναι γνωστό στον Δήμο Μινώα υπάρχουν 7 καταυλισμοί στους οποίους ζουν περίπου 300 άνθρωποι, σε 139 οικίσκους του Δημοσίου και άλλους 50 που δόθηκαν από δωρεές. Οι οδηγίες που δόθηκαν από το κλιμάκιο στο Δήμο είναι ότι οφείλει να εκτελέσει την απόφαση που έχει ήδη στα χέρια του από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και να απομακρύνει από τους οικίσκους όσους είναι ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες σπιτιών που καταστράφηκαν.
Τι απαντά ο Δήμος
Η πλευρά του Δήμου εμφανίζεται μουδιασμένη από την εξέλιξη αυτή, καθώς καλείται να εκτελέσει την επίμαχη απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» από την ερχόμενη Δευτέρα. Ήδη η αρμόδια επιτροπή που χειρίζεται το θέμα των οικίσκων έχει συνεδριάσει και έχει αποφασίσει να ξεκινήσει τη διαδικασία δίδοντας ένα περιθώριο σε όσους ζουν στους οικίσκους και είναι ενοικιαστές να τους εγκαταλείψουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Η εξέλιξη αυτή έχει «ανάψει φωτιές» και θα πυροδοτήσει αντιδράσεις αφού εγείρονται τεράστια κοινωνικά προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι την ίδια ώρα που δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, μόλις 29 εγκρίσεις έχουν δοθεί για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών, οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί σε εξωφρενικά ύψη.
Η απομάκρυνση μέρους των σεισμόπληκτων που ζουν στους οικίσκους θα πυροδοτήσει νέο κύκλο εσωτερικής μετανάστευσης που ήδη έχει αφήσει το αποτύπωμα της στα σεισμόπληκτα χωριά του Δήμου, τον οποίο εγκατέλειψαν 3.500 άνθρωποι.
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής ένα σύγχρονο αντισεισμικό σπίτι το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.000 ευρώ, ενώ τα παλιά σπίτια τα οποία ενοικιάζονται δεν πέφτουν κάτω από 600-650 ευρώ, και οι τιμές αυτές είναι απαγορευτικές για το μέσο πολίτη ο οποίος θα πρέπει να διαθέσει περισσότερο από το 50% του μισθού του για το ενοίκιο. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεράστια αδιέξοδα, αφού ο κόσμος που δεν μπορεί να φτιάξει τα σπίτια του δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ενοικιάσει για να μπορέσει να μείνει στην περιοχή.
ΠΗΓΗ https://www.patris.gr/