24 Οκτωβρίου 2023

Ο ηγέτης της Χαμάς φάνηκε να τα χάνει. Δεν περίμενε επίθεση και μάλιστα σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο: «Θέλεις να ζητήσεις συγγνώμη;», τον ρώτησε Αιγύπτια δημοσιογράφος…

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική-Αθήνα

Μια συνέντευξη με τον ηγέτη της Χαμάς, Χαλίντ Μασάαλ, στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό Al-Arabiya κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Η Αιγύπτια δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια Ράσα Ναμπίλ, που φημίζεται για τις επίμονες ερωτήσεις της, αμφιβάλλει για το επιχείρημα της Χαμάς ότι η επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν μέρος της «νόμιμης αντίστασης» των Παλαιστινίων.

«Πώς μπορείτε να απαιτήσετε από τη Δύση και τον κόσμο γενικότερα να υποστηρίξουν την παλαιστινιακή υπόθεση, ενώ τα πράγματα που έχει κάνει η Χαμάς στους ισραηλινούς αμάχους είναι πρωτοσέλιδα;» ρωτά η Ράσα Ναμπίλ τον Μασάαλ. «Είναι μέρος της ιδεολογίας της Χαμάς να συμπεριφέρεται έτσι στους αμάχους;» ρώτησε.

Ο ηγέτης της Χαμάς φάνηκε να τα χάνει. Δεν περίμενε επίθεση και μάλιστα σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο. Υποστήριξε, πάντως, ότι η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας επικεντρώνει τις επιθέσεις της στους στρατιώτες. «Αλλά σε όλους τους πολέμους υπάρχουν κάποιες απώλειες αμάχων. Δεν φέρουμε ευθύνη γι’ αυτούς», ισχυρίστηκε.

Η Αιγύπτια δημοσιογράφος, δίνοντας και μαθήματα σε πολλούς Δυτικούς συναδέλφους, συνεχίζει απτόητη: «Θα ζητήσετε συγγνώμη για αυτό που έγινε στους Ισραηλινούς αμάχους στις 7 Οκτωβρίου;».

Ο Μασάαλ απαντά πως «θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη το Ισραήλ… Η Χαμάς, απάντησε ο Μασάαλ, «εστιάζει στους στρατιώτες». Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία, από τους 1.400 νεκρούς στο Ισραήλ, οι 300 είναι στρατιώτες – οι υπόλοιποι είναι άμαχοι.

Δεν ρωτήθηκε ο λαός
Η Ράσα Ναμπίλ δεν κάνει πίσω: «Το είδος της επίθεσης της Χαμάς μοιάζει με κήρυξη πολέμου. Συνεπώς, κάποιοι αναρωτιούνται, τι θα περίμενες από την ισραηλινή απάντηση;».

Οι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας είναι αυτοί που βιώνουν τώρα μια «μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία. Και δεν ζητήθηκε η γνώμη τους για τις επιθέσεις στο Ισραήλ», τονίζει η τηλεπαρουσιάστρια, κατηγορώντας ανοικτά τον Μασάαλ. Ο οποίος, άλλωστε, όπως και οι περισσότεροι ανώτατοι ηγέτες της Χαμάς, ζει στο εξωτερικό, στο Κατάρ.

Οι Παλαιστίνιοι πολίτες στη Γάζα που βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία φυσικά και δεν φταίνε για τη δράση της Χαμάς. Σίγουρα θα αναρωτιώνται: Ο Χαλίντ Μασάαλ κάθεται ασφαλής σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο και μιλάει για πόλεμο;». Οι πολιτικοί αρχηγοί, ωστόσο, βρίσκονται όλοι στη Ντόχα του Κατάρ.

Όταν οι Ισραηλινοί λένε ότι θέλουν να εξαλείψουν τη Χαμάς από τη Γάζα, πρέπει να θυμόμαστε ότι η κεφαλή της οργάνωσης δεν είναι στην εμπόλεμη ζώνη. Η Χαμάς δεν είναι επίσης ένας στρατός, όπως ο αιγυπτιακός ή ο συριακός, αλλά μια πολιτοφυλακή που έχει τις ρίζες της στη Λωρίδα. Όπως συνέβη και σε άλλους πολέμους, οι στρατιωτικοί ηγέτες της Χαμάς που είναι στη Γάζα μπορούν να σκοτωθούν, αλλά μετά από τρεις ημέρες διορίζονται νέοι αναλώσιμοι, τοπικοί αρχηγοί.

Το Ισραήλ γνωρίζει καλά ότι μόνο με φυσική στρατιωτική κατοχή και παρουσία μηνών στη Λωρίδα μπορούν να ελπίζουν ότι θα τους εξουδετερώσουν. Με ανυπολόγιστες συνέπειες και στις δύο πλευρές.