8 Οκτωβρίου 2023

Ισραήλ – Εκατόμβη νεκρών – Σε 200 ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι και 100 είναι οι νεκροί Ισραηλινοί -Χιλιάδες τραυματίες Πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στην οποία το Τελ Αβίβ απάντησε με σφυροκόπημα της Γάζας.

Ειδικότερα, τουλάχιστον 100 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, από την επίθεση της Χαμάς και ακόμη 750 τραυματίστηκαν σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν την «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ως απάντηση στις επιθέσεις από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Από την πλευρά τους, 0ι Παλαιστίνιοι μιλούν για τουλάχιστον 200 νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε νωρίτερα το Σάββατο τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων ετών κατά του Ισραήλ με καταιγισμό ρουκετών και μαχητές να περνούν τα σύνορα στη Γάζα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα και απάντησε με πλήγματα εναντίον στόχων της Χαμάς στη Γάζα
Στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης γίνονταν αναφορές για μάχες μεταξύ Παλαιστινίων ενόπλων και δυνάμεων ασφαλείας στο νότιο Ισραήλ.

Το χρονικό της διαμάχης
Το χρονικό που ακολουθεί έχει αφετηρία την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, σύμφωνα με το Reuters. Περιγράφει λεπτομερώς τις σημαντικότερες αναζωπυρώσεις της σύγκρουσης του Ισραήλ με τις παλαιστινιακές ομάδες στον παράκτιο θύλακο, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αύγουστος 2005
Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται μονομερώς από τη Γάζα, 38 χρόνια μετά την κατάληψή της από την Αίγυπτο. Εγκαταλείπουν τους οικισμούς, αφήνοντας τον θύλακο υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.

25 Ιανουαρίου 2006
Η Χαμάς κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διακόπτουν τη βοήθεια προς τους Παλαιστινίους επειδή η Χαμάς αρνείται να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

25 Ιουνίου 2006
Μαχητές της Χαμάς αιχμαλωτίζουν τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ σε επιδρομή που εξαπέλυσαν από τη Γάζα. Το Ισραήλ απαντά με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις από επίγειες δυνάμεις. Ο Σαλίτ απελευθερώνεται περίπου πέντε χρόνια αργότερα έπειτα από συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων.

14 Ιουνίου 2007
Η Χαμάς καταλαμβάνει τη Γάζα έπειτα από σύντομο εμφύλιο πόλεμο, εκδιώκοντας τις δυνάμεις της Φατάχ οι οποίες παραμένουν πιστές στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αμπάς διατηρεί την έδρα του στη Δυτική Όχθη.

27 Δεκεμβρίου 2008
Το Ισραήλ εξαπολύει στρατιωτική επίθεση 22 ημερών στη Γάζα, απαντώντας στην εκτόξευση ρουκετών από Παλαιστινίους κατά της πόλης Σντερότ στο νότιο Ισραήλ. Περίπου 1.400 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί φέρονται να χάνουν τη ζωή τους πριν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

14 Νοεμβρίου 2012
Το Ισραήλ σκοτώνει τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου της Χαμάς, Αχμάντ Τζαμπαρί. Ακολουθούν οκτώ ημέρες ανταλλαγής πυρών, με τους Παλαιστινίους να εξαπολύουν ρουκέτες και το Ισραήλ να διενεργεί αεροπορικές επιδρομές.

Ιούλιος-Αύγουστος 2014
Η απαγωγή και η δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων από τη Χαμάς οδηγεί σε πόλεμο επτά εβδομάδων. Οι αναφορές κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.100 Παλαιστινίους νεκρούς στη Γάζα, ενώ 73 Ισραηλινοί φέρονται να έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 67 στρατιωτικοί.

Μάρτιος 2018
Αρχίζουν παλαιστινιακές διαδηλώσεις στα περιφραγμένα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ. Τα ισραηλινά στρατεύματα ανοίγουν πυρ για να συγκρατήσουν τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με αναφορές, περισσότεροι από 170 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται στη διάρκεια των πολύμηνων διαδηλώσεων. Παράλληλα με τα επεισόδια ξεσπούν μάχες μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων.

Μάιος 2021
Επειτα από εβδομάδες έντασης, κατά τη διάρκεια του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, ξεσπούν συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στο συγκρότημα όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Ακσα, στον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίζονται.

Αφού απαίτησε από το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις από το συγκρότημα, η Χαμάς εξαπολύει καταιγισμό ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Το Ισραήλ απαντά με αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Οι μάχες συνεχίζονται για 11 ημέρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 250 άνθρωποι στη Γάζα και 13 στο Ισραήλ.

Αύγουστος 2022
Τουλάχιστον 44 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, σκοτώνονται σε τρεις ημέρες βίας που ξεκινούν όταν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν ανώτερο διοικητή της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Το Ισραήλ ανακοινώνει ότι πρόκειται για «προληπτική επιχείρηση» για την αποτροπή επικείμενης επίθεσης της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης με στόχο αξιωματούχους του στρατού και αποθήκες όπλων. Σε απάντηση, η Ισλαμική Τζιχάντ εκτοξεύει περισσότερες από 1.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ. Το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ αποτρέπει σοβαρές ζημιές και απώλειες.

Ιανουάριος 2023
Η Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα εκτοξεύει δύο ρουκέτες προς το Ισραήλ μετά την επιδρομή ισραηλινών στρατευμάτων σε προσφυγικό καταυλισμό που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Παλαιστίνιων ενόπλων και δύο αμάχων.

Οι ρουκέτες προκαλούν συναγερμό στις ισραηλινές περιοχές κοντά στα σύνορα. Δεν καταγράφονται θύματα. Το Ισραήλ απαντά με αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

Οκτώβριος 2023
Η Χαμάς εξαπολύει τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων ετών κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, με αιφνιδιαστική επίθεση. Ενοπλοι διασχίζουν τα σύνορα και ταυτόχρονα πραγματοποιείται καταιγισμός ρουκετών. Η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοινώνει ότι μαχητές της συμμετέχουν στην επίθεση.

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα, προσθέτοντας ότι έχει πραγματοποιήσει πλήγματα με στόχο τη Χαμάς στη Γάζα και έχει κινητοποιήσει εφέδρους.

Πηγή in.gr