20 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ ΣΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL

 

Η γεωμορφολογία της Θεσσαλίας ήταν, ανέκαθεν, επιρρεπής  και πρόσφορη σε απλές έως και κατακλυσμιαίες πλημμύρες.
Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται σε παραδόσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών.



Την εποχή που στη Θεσσαλία βασίλευε ο Δευκαλίωνας, ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει όλο το « χάλκινο » γένος των ανθρώπων γιατί κατάντησαν άδικοι και κακοί.. Ο Δευκαλίωνας που  πληροφορήθηκε από τον πατέρα του, Προμηθέα, για την επερχόμενη καταστροφή, κατασκεύασε λάρνακα- κιβωτό , συγκέντρωσε τα απαραίτητα εφόδια για την επιβίωση τους και επιβιβάστηκε σ’ αυτήν μαζί με την γυναίκα του Πύρρα.
Όταν οι βροχές σταμάτησαν, η κιβωτός του Δευκαλίωνα προσάραξε πάνω στην κορφή του Παρνασσού ή στο όρος Όθρυς και ο Δευκαλίων και η Πύρρα κατέβηκαν στην ξηρά και έκαναν θυσία στον Φύξιο Δία. 
Προκειμένου να αναγεννηθεί το ανθρώπινο γένος, με εντολή του Δία, άρχισαν να πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους, βαδίζοντας.
Οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίωνας μεταμορφώνονταν σε άνδρες και αυτές που πετούσε η Πύρρα σε γυναίκες.
Από την πρώτη πέτρα που πέταξε ο Δευκαλίωνας προήλθε ο Έλληνας, γενάρχης των Ελλήνων. Οι άνθρωποι που δημιουργήθηκαν από τις πέτρες ονομάστηκαν λαός, δηλαδή άνθρωποι που γεννήθηκαν από τις πέτρες (στα αρχαία ελληνικά η λέξη λας σημαίνει πέτρα). 
Στο διάβα των αιώνων από τον μυθικό κατακλυσμό του Δευκαλίωνα μέχρι τις μέρες μας η Θεσσαλία έζησε πολλές και ποικίλες πλημμυρικές καταστροφές με κορύφωση τις κατακλυσμιαίες πλημμύρες του Ιανού το 2020.
Δυστυχώς, ακόμα και τους ύστατους καιρούς, οι άρχοντες μας,« χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ »,δεν έπραξαν τα δέοντα και δε μερίμνησαν να θωρακίσουν έγκαιρα και σωστά τον τόπο από την επελαύνουσα οργή της φύσης παρά τα επάλληλα και  αγωνιώδη σήματα κινδύνου για αφύπνιση και δράση που εξέπεμπαν τα χειμαζόμενα εγχώρια οικοσυστήματα και το σύμπαν.. 
Έτσι η κακοκαιρία Daniel που ενέσκηψε  αρχές Σεπτεμβρίου του 2023 νίκησε κατά κράτος  τον Ιανό  και κατάστρεψε τη δύσμοιρη Θεσσαλία.
Αντί για Προμηθείς ,τραγικοί  Επιμηθείς για μια φορά ακόμα.. 
Είναι προφανές ότι οι μύθοι και οι παραδόσεις μας όπως  και τα γραπτά  μνημεία αντικατοπτρίζουν και ερμηνεύουν την καθημερινότητά μας και υποδεικνύουν  δοκιμασμένες προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα του λαού και του τόπου.  
                                                         
                                             Μανώλης Νικ. Κάρλας
                     Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
                                               Περιφερειακός Σύμβουλος
                        ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ