11 Σεπτεμβρίου 2023

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές προκαλούν ανησυχία και επαναφέρουν το μεταναστευτικό στο ...τραπέζι



 Η ανησυχητική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα απέναντι παράλια, με προορισμό κυρίως τη Λέσβο και τη Σάμο, τον τελευταίο καιρό είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει στο ...ντούκου και πάντως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης για να μη ξαναζήσουμε καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα επαναληφθούν. 
Το βέβαιο πάντως είναι ότι κάτι έχει αλλάξει στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης , σε ότι αφορά το σκέλος της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων, γιατί δεν δικαιολογείται τέτοια αύξηση αφίξεων, με τα φουσκωτά που φθάνουν στις ακτές μας κουβαλώντας δεκάδες ανθρώπους. 

Και το ανησυχητικό δεν είναι μόνο τι ξεφεύγει και φθάνει στα νησιά μας, αλλά και τι γίνεται στην απέναντι πλευρά με τους διακινητές , που φαίνεται να οργιάζουν και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, στέλνωντας προς τα νησιά εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες κάθε εβδομάδα. Το γεγονός ότι η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει και παραμένει διαχειρίσιμη, στο προσωρινό κέντρο υποδοχής στο Μαυροβούνι, οφείλεται γιατί υπάρχουν συγχρόνως και αυξημένες μετακινήσεις αιτούντων άσυλου από τη Λέσβο προς δομές της ενδοχώρας, προκειμένου εκεί να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους, ώστε να μην υπάρχει συσσώρευση διαμενόντων στη δομή του νησιού πέρα από κάποια ανεκτή ...οροφή. 

Παρέμβαση της Περιφέρειας 

Η τελευταία παρέμβαση της περιφερειακής αρχής, η οποία επικαλείται τα επίσημα στοιχεία της U.N.H.C.R., δείχνει ότι από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τις αρχές του τρέχοντος μηνός Σεπτεμβρίου έχουμε σταδιακή αύξηση ανά εβδομάδα των μεταναστευτικών ροών και ως εκ τούτου και των διαμενόντων στο νησί, γεγονός που δείχνει, κατά την περιφερειακή αρχή, ότι «παγιώνεται η άποψή μας ότι η Λέσβος τείνει να ξαναβρεθεί σε κατάσταση παρόμοια του 2020 από την άποψη του μεταναστευτικού». Προσθέτοντας ότι «εάν δεν επανεφαρμοσθεί η προηγουμένως εφαρμοζόμενη πολιτική της προστασίας των θαλάσσιων συνόρων και της εκκένωσης της νήσου πιθανόν να ξαναζήσουμε καταστάσεις απαράδεκτες». Η παρέμβαση αυτή της περιφερειακής αρχής Μουτζούρη, μπορεί ενδεχομένως να εντάσσεται στην διαμόρφωση κλίματος στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να υπάρχει το μεταναστευτικό και πάλι στο ...τραπέζι και λόγω Στεφανή, αλλά όπως και να το κάνουμε η υπόθεση δεν παύει να προκαλεί ανησυχία, αν και μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια διαφοροποίηση που να κάνει αίσθηση στην τοπική κοινωνία. Και αυτό γιατί, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η διαχείριση ακόμη και των αυξημένων αυτών ροών είναι απολύτως διαχειρίσιμη με τη λειτουργία της δομής του Μουροβουνίου , που έγκυρες πληροφορίες θέλουν να έχει ενισχυθεί τελευταία και με πρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό , προκειμένου να είναι σε θέση να διεκπεραιώνει συντομότερα τις αναγκαίες διαδικασίες. 

Η δομή στη Βάστρια προχωρά 

Σύμφωνα επίσης με καλά πληροφορημένες πηγές οι εργασίες στη Βάστρια για τη νέα «κλειστή» δομή συνεχίζονται σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, για την μικρότερη δυναμικότητά της, εν αναμονή και των σχετικών εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων , που προς το παρόν «μπλόκαρε» το ΣτΕ, με τις τελευταίες αποφάσεις του, ώστε να δρομολογηθούν και οι περαιτέρω παρεμβάσεις. Φαίνεται πάντως, όπως ήδη έχει λεχθεί από τα πιο επίσημα χείλη, ότι η νέα δομή στην πλήρη λειτουργία της και με όλη τη δυναμικότητα φιλοξενίας, θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων και χωρίς περαιτέρω εμπόδια, στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού. Εως τότε δεν αποκλείεται να λειτουργήσει, έστω και κατά το πρώτο μέρος της η νέα δομή, αν χρειαστεί ανάγκη, αν και όλα συνηγορούν ότι η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι, θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρις ότου ολοκληρωθεί η νέα. Αυτό που συνηγορεί επίσης ότι η προσωρινή δομή θα κλείσει μόλις λειτουργήσει η νέα, είναι το γεγονός ότι το Υπ. Μετανάστευσης έχει ζητήσει από το δήμο Μυτιλήνης να αιτηθεί την παραχώρηση του χώρου που τώρα στεγάζεται η δομή , προκειμένου να τον αξιοποιήσει προς όφελος των δημοτών της ευρύτερης περιοχής. Το βέβαιο είναι τόσο με τη λειτουργία της προσωρινής δομής στο Μαυροβούνι , όσο πολύ περισσότερο με τη νέα «κλειστή» δομή στη Βάστρια, η διαχείριση του μεταναστευτικού στο νησί είναι απολύτως ελεγχόμενη και αυτό είναι το μείζον μετά τα όσα προηγήθηκαν και αναστάτωσαν την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας , που σιγά σιγά βρίσκει τα «πατήματά» του για την επόμενη μέρα, που θα κληθούν να διαχειριστούν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν από τις κάλπες του προσεχούς Οκτωβρίου. 

 ΠΗΓΗ https://www.emprosnet.gr/