22 Σεπτεμβρίου 2023

Παρατείνεται έως τον Νοέμβριο η φετινή τουριστική σεζόν



 Νέο ρεκόρ εισπράξεων καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός μέχρι στιγμής φέτος, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται ισχυρή ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα κατά το φθινόπωρο και μάλιστα όχι μόνο τον Οκτώβριο αλλά και τον Νοέμβριο. Αυτό το γεγονός ενισχύει τις εκτιμήσεις πως η χρονιά θα κλείσει με ταξιδιωτικές εισπράξεις άνω των 20 δισ. ευρώ και 35 εκατ. αφίξεις ξένων επισκεπτών.

Η ισχυρή ζήτηση για φθινοπωρινές διακοπές στην Ελλάδα, από αγορές όπως η γερμανική και η βρετανική, είναι και ο λόγος που το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τουριστικό γραφείο, η TUI AG, παρέτεινε έως και τα μέσα Νοεμβρίου τη δραστηριότητά του στη χώρα μας προσθέτοντας περισσότερες από 30.000 αεροπορικές θέσεις σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία.

Εξάλλου και ο Οκτώβριος εμφανίζει ζήτηση 8% υψηλότερη από πέρυσι, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε σε τακτική ενημέρωση αναλυτών η TUI, η οποία διεθνώς εξυπηρέτησε 13,7 εκατ. κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι, αυξημένες κατά 5% από πέρυσι και κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα, δηλαδή στο 96% του 2019.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το επτάμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν στα 10,321 δισ. ευρώ έναντι 9,116 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, το τελευταίο δηλαδή πριν από την πανδημία έτος. Πρόκειται για ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 13,21% και απόλυτη κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το επτάμηνο του 2022 οι εισπράξεις είναι αυξημένες κατά 20,2%, όσο περίπου δηλαδή και οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα (+21,9%), σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της ΤτΕ. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν μόνο τον έναν από τους τρεις εποχικά ισχυρότερους μήνες του ελληνικού τουρισμού. Τα στοιχεία για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο εκτιμάται πως θα επιβεβαιώσουν αυτή την τάση, αν και με ηπιότερους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Εμπελ, διευθύνοντα σύμβουλο του γερμανικού tour operator TUI AG, «βλέπουμε μεγάλη ζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες της καλοκαιρινής περιόδου, που παραδοσιακά διαρκεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Κατά συνέπεια αποφασίσαμε πρόσφατα την επέκταση της σεζόν έως τον Νοέμβριο, ιδιαίτερα στην Τουρκία και την Ελλάδα, για να καλύψουμε τη ζήτηση εκτός της παραδοσιακής καλοκαιρινής περιόδου». Ο ίδιος εκτιμά πως μεσοπρόθεσμα η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα οι καύσωνες στη Μεσόγειο θα στρέψουν ένα μέρος της ζήτησης για διακοπές προς πιο δροσερούς το καλοκαίρι προορισμούς, όπως οι χώρες της Σκανδιναβίας ή το Βέλγιο και η Ολλανδία. Επιπλέον, ο Σεμπάστιαν Εμπελ δήλωσε πως «αν δεν υπήρχαν τα διάφορα γεγονότα των τελευταίων μηνών, τα οποία ήταν εκτός του ελέγχου μας, κυρίως οι πυρκαγιές στη Ρόδο, θα είχαμε ακόμη υψηλότερες επιδόσεις».

Η ζήτηση για φθινο-πωρινές διακοπές στη χώρα μας είναι ισχυρή από τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Σε κάθε περίπτωση η TUI αναφέρει ισχυρή ζήτηση φέτος και για ταξίδια τον χειμώνα. Οι χειμερινές κρατήσεις της έχουν αυξηθεί κατά 15% σε σχέση το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρά την αύξηση των τιμών στα πακέτα διακοπών κατά 4%.

Οι κλιματικές συνθήκες
Η αλλαγή στη συμπεριφορά των Ευρωπαίων ταξιδιωτών λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη, η οποία σημειώνει μια πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με την ελληνική και υψηλότερο πληθωρισμό, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Οι ευχάριστες κλιματικές συνθήκες είναι ένα από τα δύο βασικά κριτήρια επιλογής προορισμού των Ευρωπαίων με βάση έρευνα της Mindhaus, που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (European Travel Commission). Συγκεκριμένα, οι ευχάριστες καιρικές συνθήκες (18%), όπως και οι ελκυστικές προσφορές (17%) προκύπτουν ως πρώτο και δεύτερο σε σημασία κριτήρια επιλογής προορισμού των Ευρωπαίων.

Το γεγονός πως στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών στη Ρόδο νωρίτερα φέτος οι αεροπορικές θέσεις προς το νησί περιορίστηκαν κατά 1,5% τον Ιούλιο κι άλλο 1,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, όπως και το τουλάχιστον δεκαπενθήμερο «πάγωμα» των κρατήσεων εκείνης της περιόδου που επιβεβαιώνει τώρα η TUI, δείχνει την ευαισθησία σε τέτοια φαινόμενα.

Επιπλέον, ο καύσωνας που χτύπησε όλους τους μεσογειακούς προορισμούς φέτος το καλοκαίρι μετατόπισε τη ζήτηση σε ποσοστό της τάξης του 1,5% από τον ευρωπαϊκό Νότο στον ευρωπαϊκό Βορρά, τουλάχιστον για τους ταξιδιώτες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό φόρουμ της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Together for EU Tourism – Stakeholder Meeting» και τα οποία δημοσίευσε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο η «Κ».

Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, World Travel & Tourism Council – WTTC (ένα φόρουμ που αποτελείται από μέλη της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας και συνεργάζεται με κυβερνήσεις για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία), η ταχύτητα και η επιτυχία διαχείρισης ακραίων φαινομένων είναι οι παράμετροι που κρίνουν αν υπάρχουν μακροπρόθεσμες ή όχι επιπτώσεις στους πληγέντες προορισμούς.

Πηγή kathimerini.gr

Ηλίας Μπέλλος