11 Σεπτεμβρίου 2023

Εξηγήσεις για το Στεφανοβίκειο και την καθυστερημένη εμπλοκή των ΕΔ ζητά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

Ο τομέας Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά εξηγήσεις για την καθυστερημένη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην τραγωδία της Θεσσαλίας αλλά και για όσα απίστευτα έγιναν στο Στεφανοβίκειο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΣ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΟΥΣ

“Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μίας τεράστιας εθνικής καταστροφής, αλλά και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να λάβει σε έγκαιρο χρόνο προληπτικά μέτρα κατά των πλημμυρών και να ελέγξει άμεσα τα αποτελέσματά τους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Όμως, όπως διαπιστώθηκε και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρόσφατα, οι Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως φάνηκαν αδύναμες να προστατεύσουν τον οίκο τους ενώ καθυστέρηση παρατηρήθηκε και στη συνδρομή τους στις επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού των κατοίκων της περιοχής. Οι δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου, δεν αναιρούν την πραγματικότητα, αλλά την επιβεβαιώνουν.

Εικόνες εγκατάλειψης, εικόνες που μαρτυρούν τη μη λήψη προληπτικών μέτρων, αλλά και εικόνες μη άμεσης αντίδρασης ώστε να αποφευχθεί η κατάσταση στην οποία εμφανίζονται Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς στο Στεφανοβίκειο να είναι πλημμυρισμένα στις πίστες στάθμευσης, αντί να πετούν συνδράμοντας στο κοινωνικό σύνολο. Εικόνες που δεν αρμόζουν σε ένα οργανωμένο στράτευμα, σε κατά τα άλλα επιχειρησιακές και ετοιμοπόλεμες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όμως, τα ερωτήματα είναι πολλά και χρήζουν απαντήσεων.

Τι έφταιξε και η κατάσταση είχε αυτή την άσχημη εξέλιξη; Γιατί τα ελικόπτερα δεν απομακρύνθηκαν έγκαιρα; Γιατί δεν συνέδραμαν άμεσα στην αντιμετώπιση της κατάστασης στον Θεσσαλικό κάμπο; Εφαρμόσθηκαν σε έγκαιρο χρόνο και όπως έπρεπε τα σχετικά σχέδια αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων; Ποιες είναι οι ζημιές στα συστήματα των ελικοπτέρων και των λοιπών μέσων της μονάδας, καθώς και σε επίγεια υλικά και εξοπλισμό;

Αναμένουμε την κυβέρνηση να ερευνήσει το θέμα σε βάθος.”

ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr/