22 Σεπτεμβρίου 2023

Ερώτηση για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από Νικητιάδη, Γιαννακοπούλου και Χρηστίδη

 

Τη συνεχώς επιδεινούμενη τραγική κατάσταση λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών σε Ρόδο, Κω, Λέρο και άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, μετέφερε στο Εθνικό Κοινοβούλιο ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.

Η ερώτηση καταδεικνύει παραλλήλως την τεράστια έλλειψη προσωπικού σε Αστυνομία και Λιμενικό καθώς και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών/προσφύγων που σε πολλές περιπτώσεις κατακλύζουν τα  κέντρα των πόλεων στα νησιά.

Η κατάθεση της ερώτησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου και απευθύνεται στους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτριο Καιρίδη και Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου. Την ερώτηση συνυπογράφουν η επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Προστασίας του Πολίτη  Νάντια Γιαννακοπούλου και ο επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής Παύλος Χρηστίδης.

Οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές της Λέρου και της Κω είναι πληθυσμιακά στα όρια τους με της Λέρου μάλιστα να το έχει ξεπεράσει. Ταυτοχρόνως οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά μας αυξάνονται καθημερινώς καθώς οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Χαρακτηριστικά από τις 12 έως τις 17 Σεπτεμβρίου οι νέες αφίξεις στη Ρόδο ανήλθαν στις 460, ενώ μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκαν συνολικώς περί τις 1150. Οι νέες αφίξεις και στα λοιπά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως την Κάρπαθο και τη Σύμη, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Στο Πυλί της Κω, οι δημόσιοι χώροι, παιδικές χαρές και πλατείες, έχουν κατακλυστεί από εκατοντάδες μετανάστες/πρόσφυγες, δημιουργώντας μία εκρηκτική κατάσταση και φέρνοντας τους μόνιμους κατοίκους σε απόγνωση, ενώ υπάρχουν πλέον μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια. Ταυτοχρόνως στη Ρόδο, με την Αστυνομία αποδεκατισμένη και με σημαντικά οργανικά κενά, η διαχείριση των νέων αφίξεων είναι αδύνατη. Παραλλήλως με τις μεταναστευτικές ροές, οι αποδυναμωμένες αστυνομικές δυνάμεις στη Ρόδο, έχουν να διαφυλάξουν την ασφάλεια στο νησί στο οποίο υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι δεκάδες μετανάστες/πρόσφυγες να περιφέρονται και να κοιμούνται άστεγοι στη Ρόδο, χωρίς τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, αναμένοντας τη μετακίνησή τους στα νησιά όπου υφίστανται ήδη υπερπληθείς δομές φιλοξενίας. Την ίδια στιγμή, οι μετακινήσεις από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα υπολείπονται των νέων αφίξεων, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για όσες και όσους, μετά τη σχετική διαδικασία, δεν δικαιούνται άσυλο.

Για μια ακόμη φορά βλέπουμε τα νησιά μας στη Δωδεκάνησο και στο υπόλοιπο Ανατολικό Αιγαίο να μετατρέπονται ξανά σε «φυλακές» ανθρώπινων ζωών, που περιμένουν τις πολύμηνες διαδικασίες  εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Οι νησιώτες μας που διακρίνονται για τον εθελοντισμό, τη φιλοξενία και τη φιλανθρωπία τους, έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται εκ νέου και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και τάξη.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα της Δωδεκανήσου είναι σταθερά ανοδική και οι δομές φιλοξενίας σε Λέρο και Κω είναι ήδη υπερπλήρεις. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης η σκοπιμότητα της εξέτασης (σε πρώτο και δεύτερο βαθμό) των αιτημάτων ασύλου στις δομές των νησιωτικών συνόρων ήταν η εφαρμογή των αποφάσεων επιστροφών για όσες και όσους δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί καμία απόφαση επιστροφής τα τελευταία χρόνια.

Η ΕΛ.ΑΣ. στα ακριτικά μας νησιά είναι αποδεκατισμένη και επιφορτίζεται με επιπρόσθετο βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών εν μέσω τουριστικής ακόμα περιόδου. Κανένα μέτρο δεν έχει λάβει η Κυβέρνηση για τη μεταφορά των νεοαφιχθέντων μεταναστών/προσφύγων στην ενδοχώρα και οι αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να εγκλωβίζονται στα νησιά.

 Βάσει των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Ποιά μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές και τον υπερπληθυσμό των δομών φιλοξενίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και, συγκεκριμένα, της Δωδεκανήσου σε Λέρο και Κω;
Με ποιόν τρόπο σκοπεύουν να ενισχύσουν την υποστελεχωμένη ΕΛ.ΑΣ. στα νησιά της Δωδεκανήσου ιδίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κυρίως μάλλον στη Ρόδο όπου καθημερινά φτάνουν δεκάδες μετανάστες/πρόσφυγες;
Με ποια μέσα σχεδιάζουν να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αλλά και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, και να αντιμετωπίσετε τις εικόνες ντροπής δεκάδων μεταναστών/προσφύγων να κοιμούνται και να περιφέρονται ως άστεγοι και πένητες στα νησιά της Δωδεκανήσου;
Πόσες επιστροφές έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία δύο (2) έτη από τις δομές σε Λέρο και Κω;  Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στον εγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο στα νησιά, αφού τελικά όλοι αποχωρούν προς την ενδοχώρα μετά από αρκετούς μήνες;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα 19/9/2023

Προς τους Υπουργούς:

Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτριο Καιρίδη
Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου
Θέμα: Αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Κύριοι Υπουργοί,

Συμφώνως με τα ημερήσια στατιστικά στοιχεία, που αποτυπώνουν την εθνική εικόνα της κατάστασης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, έτσι όπως αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και δη στη Δωδεκάνησο διαμορφώθηκε κατά τη 17η-9-2023 ως εξής:

Στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) της Λέρου οι διαμένοντες ανέρχονται σε 1.876, με δυνατότητα φιλοξενίας  1.780 ατόμων.
Στην ΚΕΔ της Κω οι διαμένοντες ανέρχονται σε 1.962 με δυνατότητα φιλοξενίας 2.356 ατόμων, ενώ 44 άτομα φιλοξενούνται σε διαχειριζόμενους χώρους από την ΕΛ.ΑΣ.
Την ίδια στιγμή, την τελευταία μόνο εβδομάδα (από 12 έως 17/9) οι νέες αφίξεις στη Ρόδο ανήλθαν στις 460, ενώ τον μήνα Αύγουστο καταγράφηκαν συνολικώς περί τις 1150 νέες αφίξεις. Σχεδόν καθημερινές είναι οι αφίξεις και στα λοιπά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως την Κάρπαθο και τη Σύμη. Στο Πυλί της ΚΩ οι δημόσιοι χώροι, όπως παιδικές χαρές και πλατείες, έχουν κατακλυστεί από εκατοντάδες μετανάστες/πρόσφυγες, είτε νεοαφιχθέντες είτε ήδη διαμένοντες στη δομή της ΚΩ, δημιουργώντας μία εκρηκτική κατάσταση και φέροντας τους μόνιμους κατοίκους σε απόγνωση, ενώ εγκυμονούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά, οι μετακινήσεις από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα υπολείπονται των νέων αφίξεων, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για όσες και όσους, μετά τη σχετική διαδικασία, δεν δικαιούνται άσυλο.

Η σταθερή αύξηση των μεταναστευτικών ροών έχει ήδη οδηγήσει στον υπερπληθυσμό των δομών στα νησιά της Δωδεκανήσου και, αντιστοίχως, στον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών/προσφύγων σε οριακές συνθήκες διαβίωσης. Παραλλήλως, ο κρατικός μηχανισμός και ειδικώς η υποστελεχωμένη και αποδεκατισμένη ΕΛ.ΑΣ. και το λιμενικό σώμα, ιδίως στο νησί της Ρόδου, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο επιπρόσθετο βάρος της διαχείρισης των πολλαπλών νέων αφίξεων των μεταναστών/προσφύγων, όταν μάλιστα το νησί της Ρόδου φιλοξενεί ακόμα πληθώρα τουριστών και οι ανάγκες διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας και τάξης είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. Αποτέλεσμα δε της αδυναμίας αυτής είναι δεκάδες μετανάστες/πρόσφυγες να περιφέρονται και να κοιμούνται άστεγοι στη Ρόδο, χωρίς τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, αναμένοντας τη μετακίνησή τους στα νησιά όπου υφίστανται ήδη υπερπληθείς δομές φιλοξενίας. Έτσι, η Δωδεκάνησος και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετατρέπονται ξανά σε «φυλακές» ανθρώπινων ζωών, εν αναμονή των πολύμηνων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ενώ οι πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται εκ νέου και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και τάξη, ελλείψει και του απαιτούμενου ανθρωπίνου δυναμικού της ΕΛ.Α.Σ. και του λιμενικού σώματος.

Δεδομένου ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και, συγκεκριμένα, της Δωδεκανήσου είναι σταθερά ανοδική και οι δομές φιλοξενίας σε Λέρο και Κω είναι ήδη υπερπλήρεις.

Δεδομένου, ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης η σκοπιμότητα της εξέτασης (σε πρώτο και δεύτερο βαθμό) των αιτημάτων ασύλου στις δομές των νησιωτικών  συνόρων ήταν η εφαρμογή των αποφάσεων επιστροφών για όσες και όσους δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί καμία απόφαση επιστροφής τα τελευταία χρόνια.

Δεδομένου ότι η ΕΛ.ΑΣ. στα ακριτικά μας νησιά είναι αποδεκατισμένη και επιφορτίζεται με επιπρόσθετο βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών εν μέσω τουριστικής ακόμα περιόδου.

Δεδομένου ότι ουδέν μέτρο έχετε λάβει για τη μεταφορά των νεοαφιχθέντων μεταναστών/προσφύγων στην ενδοχώρα και οι αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να εγκλωβίζονται στα νησιά.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

Ποιά μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και τον υπερπληθυσμό των δομών φιλοξενίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και, συγκεκριμένα, της Δωδεκανήσου σε Λέρο και Κω;
Με ποιόν τρόπο σκοπεύετε να ενισχύσετε την υποστελεχωμένη ΕΛ.ΑΣ. στα νησιά της Δωδεκανήσου ιδίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, πολλώ δε μάλλον στη Ρόδο όπου καθημερινά φτάνουν δεκάδες μετανάστες/πρόσφυγες;
Με ποια μέσα σχεδιάζετε να διασφαλίσετε τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αλλά και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, και να αντιμετωπίσετε τις εικόνες ντροπής δεκάδων μεταναστών/προσφύγων να κοιμούνται και να περιφέρονται ως άστεγοι και πένητες στα νησιά της Δωδεκανήσου;
Πόσες επιστροφές έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία δύο (2) έτη από τις δομές σε Λέρο και Κω;  Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στον εγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο στα νησιά, αφού τελικά όλοι αποχωρούν προς την ενδοχώρα μετά από αρκετούς μήνες;
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Νικητιάδης

Παύλος Χρηστίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου