28 Σεπτεμβρίου 2023

Ελληνοτουρκικά: «Κόκκινο τηλέφωνο» για μεταναστευτικό

 

Τη δημιουργία ενός «κόκκινου τηλεφώνου» μέσω του οποίου θα επικοινωνούν απευθείας οι αρχηγοί των Λιμενικών Σωμάτων των δύο χωρών με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών συζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Αγκυρα

Σε προσπάθεια της αποτελεσματικότερης δυνατής αντιμετώπισης του μεγάλου θέματος του μεταναστευτικού έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, με το «κλειδί» να είναι μια ευρύτερη συμφωνία με την Τουρκία που μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ακόμα και στη δημιουργία ενός «κόκκινου τηλεφώνου» στο οποίο θα μιλούν απευθείας οι αρχηγοί των Λιμενικών Σωμάτων των δύο χωρών για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν. Η άμεση επικοινωνία επί επιχειρησιακών θεμάτων εκτός της μεγαλύτερης και ταχύτερης αποτελεσματικότητας, θα εκπέμπει και το μήνυμα της συνεργασίας των δύο χωρών για την επίτευξη του ίδιου στόχου που αποτελεί ζητούμενο.

Ας τα πάρουμε όμως τα θέματα από την αρχή καθώς δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Χθες το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με επίκεντρο το μεταναστευτικό, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει διαρκώς αυξανόμενη πίεση στα σύνορα της Ελλάδας. Τούτο μαρτυρούν και οι αριθμοί καθώς έως τώρα το 2023 έχουμε πάνω από 30.000 αφίξεις, όταν όλο το 2022 είχαμε 18.000 και το 2021 μόλις 8.000.

Πλην του αποτρεπτικού σκέλους, δηλαδή της κρίσιμης δουλειάς που επωμίζεται το Λιμενικό Σώμα, το ΚΥΣΕΑ επικεντρώθηκε στη ρίζα του προβλήματος που βρίσκεται στην Τουρκία, με μία συμφωνία με τη γείτονα χώρα να αποτελεί το κλειδί της μείωσης των μεταναστευτικών ροών. Στο πλαίσιο αυτό έγινε μία συνολική αποτίμηση τού πού βρισκόμαστε σήμερα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνοτουρκικό επίπεδο.

Αυτό που ζητεί η Αθήνα από την Αγκυρα είναι η δράση σε τρία επίπεδα: Πρώτον, στο να επιτηρεί η Τουρκία τα σύνορά της, δεύτερον, στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση των κυκλωμάτων των διακινητών και τρίτον, στο να δέχεται επιστροφές. Τα βασικά ανταλλάγματα που πέφτουν στο τραπέζι είναι δύο: πλην των χρημάτων που λαμβάνει η Αγκυρα από την Ε.Ε., μπορεί να γίνει συζήτηση να ικανοποιηθεί και ένα διαχρονικό αίτημα της Τουρκίας που έχει να κάνει με τη βίζα. Πρόκειται για τη μερική απελευθέρωση για τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, κάτι που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τα νησιά της Ελλάδας τα οποία αποτελούν βασικό προορισμό για Τούρκους πολίτες. Το θέμα αυτό ωστόσο άπτεται της Ε.Ε. και το μπαλάκι για μια τέτοια συμφωνία μεταφέρεται στις Βρυξέλλες.

Εμπλοκή της Ευρώπης
Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, όπου θα έχει συνάντηση με την Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον και τη Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών Νάνζι Φέζερ. Η Ελλάδα άλλωστε έχει την πάγια θέση πως το μεταναστευτικό δεν αποτελεί ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό στο οποίο πρέπει να πάρουν θέση και οι Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία μπορεί να έχει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Υπενθυμίζεται πως η κ. Φέζερ τον περασμένο Νοέμβριο είχε βρεθεί στην Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα ακόμα θέμα που μπορεί να τεθεί επί τάπητος είναι το πρόβλημα της Τουρκίας με τους Σύρους.

Η Ε.Ε. θα μπορούσε να διευκολύνει την Αγκυρα υποδεχόμενη ετησίως ένα μέρος από τους 3.500.000 Σύρους που είναι στη γείτονα, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τη συνεργασία της Αγκυρας στο μεταναστευτικό. Κατά πολλούς, το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται κρίσιμο καθώς δίνει πολιτικά επιχειρήματα στον Ερντογάν για το εσωτερικό του. Διαφορετικά αν μείνει μόνο η χρηματοδότηση είναι σαν η Ε.Ε. να γεμίζει την Τουρκία χρήματα για να γίνει αποθήκη μεταναστών, κάτι που πολιτικά δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο.

Πηγή kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου