Σε νέο ρεπορτάζ της στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» την κατηγορεί ότι ενώ οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο εδραιώνοντας επί της ουσίας τη διαβόητη «Γαλάζια Πατρίδα», σιωπά εκκωφαντικά.
Το ρεπορτάζ:
Εκκωφαντική σιωπή για την τουρκική κατάληψη στο Αιγαίο!
Η Άγκυρα ανακοίνωσε τρεις ασκήσεις με τις οποίες κατάργησε την κυριαρχία μας σε αέρα και θάλασσα, ενώ ανήμερα της επίσκεψης Γεραπετρίτη μάς κατηγόρησε διεθνώς για στρατιωτικοποίηση νησιών – Ούτε η αντιπολίτευση πήρε χαμπάρι ότι ο Ερντογάν μετατόπισε το FIR Αθηνών δυτικά εις βάρος της Ελλάδας – Ρεζίλι! Η ΥΠΑ εξέδωσε αγγελία για να απαντήσει σε αντίστοιχη τουρκική που εκδόθηκε το 2022 – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι έτοιμη να κόψει τον ομφάλιο λώρο που τη συνδέει με πάγιες εθνικές θέσεις
Της Κύρας Αδάμ
Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στην οποία υπάγονται οι Διευθύνσεις Ελληνοτουρκικών και Αεροναυτιλίας, μάλλον δεν ενημέρωσε τον ΥΠΕΞ πριν από τη μετάβασή του στην Άγκυρα ότι η Τουρκία έχει κάνει κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, έχει μετατοπίσει το FIR Αθηνών δυτικά σε βάρος της Ελλάδας, έχει θέσει στα άχρηστα την ελληνική περιοχή Έρευνας και Διάσωσης και τα σχέδια πτήσεως, με αποτέλεσμα όλα αυτά να μετατρέπουν τη «Γαλάζια Πατρίδα» σε τουρκική ΑΟΖ και με ταυτόχρονη τουρκική απαίτηση αποστρατιωτικοποίησης των νήσων Αν. Αιγαίου.
Έτσι, ο ΥΠΕΞ έχασε κάτω από τα πόδια του την ελληνική κυριαρχία και όλα τα εθνικά συμφέροντα κατά την πτήση του στο Αιγαίο προς την Άγκυρα, η οποία επίσης διέσυρε διεθνώς το επιτελικό κράτος των αρεστών Μητσοτάκη. Εκτός πλέον και η κυβέρνηση έχει αρχίσει τις υποχωρήσεις – παραχωρήσεις δεδομένου ότι δεν κατήγγειλε την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗE, Σ.Α., ΙCΑΟ, ΙΜΟ), όπως προβλέπεται στα καταστατικά τους, για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. Δηλαδή, την ώρα μετάβασης του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα η Τουρκία έθετε και εφάρμοζε με στρατιωτικά μέσα όλες τις τουρκικές βλέψεις σε βάρος της χώρας, γεγονός που το επιβεβαίωσε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ (συζητήσεις-διαπραγματεύσεις χωρίς όρια και περιορισμούς).
Από την άλλη, η αντιπολίτευση δεν πήρε χαμπάρι για να αντιδράσει ότι η επίσκεψη με αυτές τις προϋποθέσεις καθίσταται επικίνδυνη για τη χώρα, ενώ δημοσιογραφικά η επίσκεψη παρουσιάστηκε ως επιτυχία.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε λίγο πριν από την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι θα εκτελέσει τρεις ασκήσεις στο Αιγαίο εντός FIR Αθηνών με αεροσκάφη και UAV. Η πρώτη αφορά άσκηση με πυρά από 1ης Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου σε περιοχή μεταξύ Σκύρου, Αη Στράτη, Λέσβου, Χίου και Καρύστου.
Η δεύτερη αφορά άσκηση με UAV σε όλο το Αιγαίο, από τη Ρόδο μέχρι πλησίον της Θάσου, για Έρευνα και Διάσωση (SAR) και Περιβάλλον για όλο το έτος.
Και η τρίτη αφορά άσκηση μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου στις 14 Σεπτεμβρίου. Την ανακοίνωση για την τρίτη άσκηση η Τουρκία την έκανε στις 5 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της επίσκεψης. Για τις ενέργειες αυτές των ασκήσεων της Τουρκίας σημειώνονται τα ακόλουθα όπως αυτά προκύπτουν από την απεικόνιση των συντεταγμένων των ασκήσεων στον χάρτη.
Η πρώτη περιοχή της άσκησης με πυρά πλησίον της Σκύρου καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες και κείται 8 ν.μ. δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, δηλαδή η Άγκυρα ξεπερνά τα όρια του 25ου Μεσημβρινού που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, δεν θα γίνεται κατάθεση σχεδίων πτήσης, ενώ παραβιάζεται το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, δηλαδή τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση, τα οποία είναι εκ προοιμίου εις βάρος της Ελλάδας.
Η δεύτερη άσκηση με τα UAV κατακερματίζει την ελληνική κυριαρχία σε νησιά όσον αφορά τα 10 ν.μ., αλλά κυρίως τις βραχονησίδες. Ταυτόχρονα όμως επισφραγίζει την τουρκική περιοχή Έρευνας και Διάσωσης, την οποία η Τουρκία έχει ορίσει από το 2001 με τον νόμο 24611/12 Δεκεμβρίου 2001, με τον οποίο καθόρισε το μισό Αιγαίο μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό ως περιοχή Έρευνας και Διάσωσης της Άγκυρας, με όλες τις κυβερνήσεις να παριστάνουν τον παρατηρητή και τη σημερινή κυβέρνηση τον θεατή.
Η θέση του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι χωρίς περιορισμούς, δηλαδή όλα τα θέματα, αφορούν περίπου 17 τουρκικές βλέψεις/διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Ελάχιστες από αυτές έχουν νομική βάση και οφείλονται στην αδυναμία της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα. Οι βραχονησίδες του Αιγαίου είναι ελληνικότατες, η Τουρκία σε πλείστες αμφισβητεί την ελληνικότητά τους, με το αιτιολογικό ότι δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες. Ωστόσο, το θέμα των βραχονησίδων, που προέκυψε για πρώτη φορά επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να τις διασφαλίσει, αλλά αρκείται σε ψεύδη παραπλάνησης των Ελλήνων και μάλιστα σε διεθνές πλαίσιο, διότι βλακωδώς, αλλά για κομματικό συμφέρον, δήλωσε εγγράφως και ψευδώς προς τον ΟΗΕ ότι οι βραχονησίδες στο Αιγαίο παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες.
Οι θέσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ και της Τουρκίας για όλα τα θέματα διαπραγμάτευσης, μολονότι η πλειονότητά τους είναι αυθαίρετες διεκδικήσεις και νομικά αβάσιμες, έχουν τεθεί λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όχι μόνο. Έτσι, η Τουρκία θα μπορεί να διαπραγματευτεί και να υποχωρήσει από μερικές διεκδικήσεις της, οι οποίες όμως είναι αβάσιμες και νομικά έωλες (π.χ. αποστρατιωτικοποίηση), για να πάρει ό,τι επιθυμεί. Δηλαδή, θα δώσει κάτι αβάσιμο, που είναι ανύπαρκτο, για να πάρει πλείστα άλλα. Σε ό,τι αφορά την αποστρατιωτικοποίηση, η Τουρκία την παραμονή άφιξης του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, ήτοι στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, εξέδωσε την αγγελία Α 6461/2023 με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα διεθνώς ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αν. Αιγαίου. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την τουρκική αγγελία ως τεκμήριο του ρεπορτάζ.
Η τρίτη περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου έχει μετατραπεί από την Άγκυρα σε τουρκική επικράτεια και κυριαρχία, διότι η περιοχή καλύπτει διεθνή θάλασσα εντός του FIR Αθηνών, για την οποία η Τουρκία ισχυρίζεται διεθνώς ότι αποτελεί τουρκική επικράτεια, διότι κείται εντός του FIR Κωνσταντινούπολης. Στην πράξη η Τουρκία έχει μετατοπίσει το FIR Αθηνών 10 ν.μ. δυτικά/νοτιοδυτικά και το έχει μετατρέψει σε τουρκική επικράτεια, με την υφυπουργό Εξωτερικών, τον ΥΠΕΞ και την κυβέρνηση να κάνουν τους αδιάφορους και να μην καταγγέλλουν την Άγκυρα στον αρμόδιο διεθνή οργανισμό του ΙCΑΟ.
Όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία κυβερνητικά και δημοσιογραφικά αποκρύπτονται είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω σκοπιμότητας, εδραιώνουν τη «Γαλάζια Πατρίδα» σε βάρος της χώρας. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ οφείλουν να δώσουν απάντηση για τα στοιχεία που παρατέθηκαν.
Αυτό που ξεπερνά τα όρια του διεθνούς ρεζιλέματος του επιτελικού κομματικού κράτους Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι η ΥΠΑ Ελλάδας εξέδωσε αγγελία για να απαντήσει σε τουρκική αγγελία Α 6323 του 2022. Το ρεζιλίκι οφείλεται στο γεγονός ότι η τουρκική αγγελία 6323/2022 ή ακόμα και του 2023 δεν υφίσταται, είναι ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να έρθει η Τουρκία και με την αγγελία Α 6463/2023 να ζητά από την ΥΠΑ να ελέγξει τις αγγελίες και να απαντήσει, δεδομένου ότι τέτοια τουρκική αγγελία δεν υφίσταται, δηλαδή η ΥΠΑ Ελλάδας εκθέτει τη χώρα διεθνώς και από τις 4 Σεπτεμβρίου η Τουρκία περιμένει την απάντηση της ΥΠΑ, η οποία δεν έχει δοθεί. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την τουρκική αγγελία την Α 6463/2023 ως τεκμήριο.
Παράδοση άνευ όρων στις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις
Οι Γεραπετρίτης και Φιντάν συμφώνησαν στην Άγκυρα να ακολουθήσουν νέα προσέγγιση στον πολιτικό διάλογο, με στόχο να καταλήξουν σε πολιτικές συμφωνίες που θα μειώσουν την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Να διαρρήξουμε εδραιωμένες αντιλήψεις» είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «οι δύο πλευρές να ακολουθήσουν νέα προσέγγιση για τη λύση των προβλημάτων» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Και πράγματι, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, που προσγειώθηκε στην Άγκυρα, σκεπασμένος από όλες τις τουρκικές βλέψεις και διεκδικήσεις, σε πραγματικό χρόνο, με τις τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο, έδειξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι έτοιμη να κόψει τον ομφάλιο λώρο που τη συνδέει με πάγιες εθνικές θέσεις.
Και τούτο διότι ο κ. Γεραπετρίτης ούτε μια φορά στις ανακοινώσεις του δεν θεώρησε καλό και πρέπον να υπενθυμίσει και πάλι δημοσίως στην Τουρκία ότι η Ελλάδα συζητά ένα και μόνον θέμα με την Τουρκία, αυτό της παραπομπής στη Χάγη για την επίλυση του θέματος της ΑΟΖ/ΥΦ στο Αιγαίο.
Αντιθέτως, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αντέδρασε διά της εκκωφαντικής σιωπής του, όταν ο Τούρκος ομόλογός του επέμεινε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε συζητήσεις/διαπραγματεύσεις «χωρίς όρια και περιορισμούς». Αποδέχθηκε, δηλαδή, ο κ. Γεραπετρίτης ότι στον πολιτικό διάλογο που θα ακολουθήσει η Άγκυρα του Ερντογάν είναι ελεύθερη να θέσει στο τραπέζι κάθε βλέψη και κάθε διεκδίκηση δεκαετιών της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα «χωρίς περιορισμούς».
Ο κ. Γεραπετρίτης στην ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση (διότι συνέντευξη Τύπου δεν δόθηκε, αφού «ο φόβος φυλάει τα έρημα») αναφέρθηκε δύο φορές «στην ανάγκη εξέλιξης των σχέσεων επί τη βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», θέση που ουδόλως έδειξε να συγκινεί το κ. Φιντάν.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν κατονόμασε καν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά επέμεινε πολλαπλώς στην ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων «στη βάση των κοινών συμφερόντων στην περιοχή» και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία, επέμεινε στον «δίκαιο διαμερισμό», ειδικότερα στο θέμα της Κύπρου. Δηλαδή να μοιραστούμε και να βάλει χέρι η Τουρκία στα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα στην περιοχή.
Αυτές τις «αρχές διαλόγου», πέρα και μακριά από τους περιορισμούς τους Διεθνούς Δικαίου, η ελληνική πλευρά τις αποδέχεται διότι καμιά ελληνική αντίδραση δεν υπήρξε.
Δι’ αυτού του τρόπου επανέρχεται στο τραπέζι η σταθερή θέση του Ταγίπ Ερντογάν, την οποία εξέφρασε επισήμως και δημοσίως στην Αθήνα το 2012, ότι τα προβλήματα θα λυθούν διμερώς και πολιτικά, με τρόπο καζάν-καζάν ή, αλλιώς, δίκαιης μοιρασιάς, η οποία δεν θα επηρεάζει όμως τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Ειδικότερα για την Αν. Μεσόγειο, τα ενεργειακά και το θέμα της Κύπρου, κατά τις συζητήσεις διαμορφώθηκε το πλαίσιο για τη διοργάνωση μιας πολυμερούς διάσκεψης για τα προβλήματα στην περιοχή πέραν της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, με άλλα λόγια μια μεγάλη χοάνη που θα «τακτοποιήσει» το πρόβλημα της Κύπρου και τα οικονομικά οφέλη από τους υδρογονάνθρακες της περιοχής.
Κατά τις συζητήσεις τους η τουρκική πλευρά βρήκε την ευκαιρία να επιμείνει πολλαπλώς στις «παρανομίες της Ελλάδας» που διαπιστώνει η Τουρκία στα θέματα των 10 ν.μ. του ελληνικού ΕΕΧ, στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου και στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βραχονησίδων
Κύρα Αδάμ.
ΠΗΓΗ Κυριακάτικη Δημοκρατία