13 Σεπτεμβρίου 2023

Αρκαλοχώρι: «Από 2.000 φακέλους για αποζημιώσεις από τον σεισμό, έχουν εγκριθεί μόλις 29»

 


Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα – Πεδιάδας «Η Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος.
«Στις 27 Σεπτεμβρίου που έχουμε την… επέτειο του σεισμού, έχουμε 4 πλειστηριασμούς ακινήτων. Βγαίνουν τα πάντα σε πλειστηριασμό: αποθήκες, σπίτια, επιχειρήσεις, μεζονέτες, άχρηστα μαγαζιά», καταγγέλλει ο πρόεδρος του 
Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα – Πεδιάδας «Η Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο, που μίλησε στον Realfm, «τέσσερις ημέρες πριν λήξει η αναστολή πλειστηριασμών, ιρλανδικό fund έστειλε τα πρώτα κατασχετήρια, ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες με θράσος στέλνουν απειλητικά μπιλιετάκια και συνεχίζουν. Στις 20 Ιουλίου είχαμε τον πρώτο πλειστηριασμό ακινήτου, στις 27 Ιουλίου είχαμε άλλους δύο». Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν νέα εξάμηνη παράταση στους πλειστηριασμούς.

«Δεκαπέντε ημέρες πριν από τη «μαύρη ημέρα» που έγινε ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι – στις 27 Σεπτεμβρίου 2021- από τις 2.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για αποζημίωση, έχουν εγκριθεί μόλις 29 φάκελοι», υποστήριξε ο ίδιος.

«Πολλοί θεωρούν ότι τα χρήματα δεν θα φτάσουν σε αυτούς»
«Οι αποζημιώσεις έχουν εξαγγελθεί, είναι ωραίες, χρωματισμένες φούσκες όμως δυστυχώς παραμένουν φούσκες. Δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο πολίτες. Γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν ότι τα χρήματα δεν θα φτάσουν σε αυτούς και πρέπει να γνωρίζουν ότι το 80% της κρατικής συνδρομής με τα σημερινά δεδομένα αγγίζει μόνο το 40%», ανέφερε ο κ. Γκαντάσιος

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «έχουν δοθεί, όπως διατείνονται, 66 εκατ. ευρώ για εμάς τα οποία είναι προκαταβολές, όμως η διαδικασία έχει προχωρήσει με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Από τους 8.000 φακέλους που έπρεπε να κατατεθούν, έχουν κατατεθεί 2.000 και έχουν εγκριθεί μόνο 29 με το επιχείρημα- «παραμύθι» ότι οι άλλοι παρουσιάζουν ελλείψεις και λάθη. Δεν μπορεί όλες οι αιτήσεις να έχουν λάθη, να μην τις έχουν κάνει σωστά οι μηχανικοί μας… Σίγουρα κάποιοι φάκελοι θα έχουν ελλείψεις αλλά δεν μπορεί όλοι».

Ο κ. Γκαντάτσιος περιέγραψε ότι 700 μαθητές θα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ όπως είπε 3.500 κάτοικοι έχουν φύγει και έχουν πάει σε όμορους δήμους και είναι αδύνατον να ξαναγυρίσουν, έχουν φτιάξει τη ζωή τους ενώ περίπου 600-700 άτομα ζουν σε κοντέινερ.

 Θεοχάρης: «Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι»
Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, δεν αρνήθηκε τη γραφειοκρατική κωλυσιεργία, την οποία όμως απέδωσε στους σεισμόπληκτους και τους μηχανικούς. «Έχετε δίκιο ότι οι αιτήσεις δεν προχωρούν με τον ρυθμό που θα έπρεπε» απάντησε, συμπληρώνοντας ότι από το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζουν πως η σύνταξη των φακέλων είναι προβληματική.

«Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Έχουμε πιο συχνές καταστροφές και η χρήση των πόρων πρέπει να γίνει δίκαια προκειμένου να έχουμε χρηματοδοτική ικανότητα να καλύψουμε τις ανάγκες», είπε επίσης ο υπουργός.

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr/