«Είναι επίσημο: Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πλέον οι καλύτεροι φίλοι!», σχολιάζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας BILD στην Αθήνα Λιάνα Σπυροπούλου.
Επεξηγεί ότι παρότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι δύο γειτονικές χώρες έχουν εδώ και δεκαετίες διαφωνίες σχετικά με διμερή ζητήματα, όπως τα θαλάσσια σύνορα, η υφαλοκρηπίδα και το κυπριακό ζήτημα, φθάνοντας μάλιστα τρεις φορές κοντά στον πόλεμο.
Παρόλα αυτά την Τετάρτη, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, οι διπλωμάτες έμειναν έκπληκτοι από το γεγονός ότι επετεύχθη μια πολιτική συμφωνία μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν Recep Tayyip Erdogan -η συνάντηση των οποίων, συνοδεία των αντιπροσωπειών τους, διήρκησε μία ώρα και πέντε λεπτά αντί για τη μισή ώρα μάξιμουμ που αναμενόταν- οδηγώντας σε μια μεγαλύτερη περίοδο ηρεμίας και τη δημιουργία καναλιού επικοινωνίας στο υψηλότερο επίπεδο.
Η ατμόσφαιρα των συνομιλιών φαίνεται να ήταν θετική, αντανακλώντας την γενικότερη στάση που δείχνει ο Τούρκος ηγέτης αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο όλων των επαφών του, εκτιμά η ανταποκρίτρια.
Αποδίδει την αλλαγή συμπεριφοράς του Erdogan στο γεγονός ότι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου η Αθήνα προσέφερε άμεσα τη βοήθειά της και δήλωσε την αλληλεγγύη της σε όλα τα επίπεδα -της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και κάθε είδους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και την πρόθεσή τους να συνδράμουν.
Ο τότε Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Τουρκία και ο Τούρκος ομόλογός του τον υποδέχθηκε με μια αγκαλιά.
«Την ξαφνική “αγάπη” μεταξύ των πρώην εχθρών “συνυπογράφουν” πλέον και επίσημα οι ηγέτες των δύο χωρών. Και αυτή η νέα εποχή δεν επηρεάζει μόνο τις δύο χώρες, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο λόγος για αυτό; Η μεταναστευτική κρίση», υπογραμμίζει η αρθρογράφος η οποία εκτιμά σχετικά με αυτό το «μεγάλο βήμα για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)», ότι σημάδι της καλής θέλησης της Τουρκίας -από το σεισμό και μετά- για συνεργασία με την Ελλάδα ως προς το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, είναι η αποδοχή επιστροφής μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου και η αναχαίτιση από την τουρκική ακτοφυλακή δεκάδων σκαφών πριν την άφιξή τους σε ελληνικά, άρα ευρωπαϊκά, ύδατα, και καταλήγει:
«Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου, αποτράπηκε η είσοδος στην Ευρώπη 166 σκαφών που μετέφεραν 4.291 μετανάστες. Συγχρόνως, εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις σε νησίδες του ποταμού Έβρου. Σε μία μόνο περίπτωση επιστράφηκαν 330. “Η καλή θέληση της Τουρκίας είναι πολύ χρήσιμη”, δήλωσε στην BILD ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της ελληνικής κυβέρνησης.
“Είναι προφανές ότι έχουν σταματήσει να εργαλειοποιούν τους αιτούντες άσυλο και η υβριδική επίθεση του 2020 είναι πλέον πίσω μας. Φυσικά, χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη λύση για να βγει η Τουρκία από την οικονομική κρίση, ώστε οι μετανάστες να βρουν δουλειά και να μείνουν εκεί”.
Αναλυτής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), προχωρά ένα βήμα παραπέρα.
“Εάν οι δύο χώρες συνεχίσουν έτσι, θα γίνει ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης της ΕΕ. Θα δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να πάνε μαζί στην ΕΕ και να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ο πολυμερής διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο, που πρότεινε το Συμβούλιο της ΕΕ, θα μπορούσε πλέον να λειτουργήσει. Όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τον Λίβανο και άλλες χώρες”.»
ΠΗΓΗ: BILD, Erdogan suddenly best friend of the Greeks