24 Μαΐου 2023

Οχι, δεν έχετε δέμα από τα ΕΛΤΑ, είναι απάτη

 

Μία από τις απάτες που βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα αφορά σε απατηλά μηνύματα SMS, τα οποία δήθεν προέρχονται από τα ΕΛΤΑ και αφορούν στην παραλαβή δεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα

Μεγάλες διαστάσεις έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης, με αποτέλεσμα πολυάριθμοι πολίτες να πέφτουν θύματα επιτήδειων και να βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν.

Μία από τις απάτες που βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα αφορά σε απατηλά μηνύματα SMS τα οποία δήθεν προέρχονται από τα ΕΛΤΑ και αφορούν στην παραλαβή δεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ουσιαστικά πρόκειται για απάτη «ηλεκτρονικού ψαρέματος», μέσω της οποίας, απατεώνες, με όχημα τα ΕΛΤΑ, επιχειρούν -και σε πολλές περιπτώσεις επιτυγχάνουν-, να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών πολιτών και να προβούν σε αναλήψεις χρημάτων.

Χθες Δευτέρα (22/5) μάλιστα, ένας 48χρονος από τη Λαμία, υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων καθώς, κατόπιν αποστολής απατηλού γραπτού μηνύματος στο κινητό του τηλέφωνο με το πρόσχημα παραλαβής παραγγελίας από τα ΕΛΤΑ, οι δράστες τον έπεισαν να επιβεβαιώσει τα στοιχεία και τους κωδικούς της τραπεζικής του κάρτας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν τέσσερις συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα συνολικής αξίας 2.358 ευρώ.

Πώς δρουν οι απατεώνες
Πηγές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μιλώντας στο kathimerini.gr, σημείωσαν πως πράγματι έχουν γίνει στην υπηρεσία σχετικές καταγγελίες με την έρευνα για τον εντοπισμό των εμπλεκομένων να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, το πιθανότερο είναι οι απατεώνες να χρησιμοποιούν bots προκειμένου να στέλνουν μαζικά μηνύματα εξαπάτησης σε πολίτες. Στα μηνύματα εμπεριέχεται ένας υπερσύνδεσμος (link), ο οποίος παραπέμπει σε σελίδα που προσομοιάζει με τα ΕΛΤΑ, είναι όμως κατασκευασμένη από τους επιτήδειους.