Ειδικότερα, με νέα απόφαση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρει ότι «το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση. Εως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες».
Η εγκύκλιος, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας όσο και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, θα όριζε το καθεστώς «εφημερίας τομέα», δηλαδή θα έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής στην εφημερία μιας κλινικής όλων των γιατρών του τομέα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ», στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι το ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων «οφείλει να προσδιορίζει, να εκτελεί ή να επιβλέπει την εκτέλεση όλων των νόμιμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ασθενούς κατά τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο, με τον συντονισμό των επιστημονικά υπεύθυνων των ιατρικών τμημάτων, του τομέα και του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας».
Και τονίζεται: «Για τον λόγο αυτόν, σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας εφημέρευσης τμήματος/κλινικής νοσοκομείου με το υπηρετούν προσωπικό αυτού/ής (λόγω ασθενειών, παραιτήσεων κ.λπ.) και προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η υγεία των ασθενών, στην εφημερία θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί του οικείου τομέα (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σε εφημερία ετοιμότητας διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος τμήματος».
Για την έκδοση της εγκυκλίου ελήφθη υπόψη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (με ημερομηνία 29/12/2022). Οπως διευκρινίζει το υπ. Υγείας, «η πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ακολουθεί τα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό».
Των διευκρινίσεων προηγήθηκαν οι αντιδράσεις εκπροσώπων των γιατρών. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έκανε λόγο για ομολογία εκ μέρους του υπουργείου των τραγικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού. «Η “εφημερία τομέα” (δηλαδή γιατρός μιας ειδικότητας του παθολογικού τομέα, όπως παθολόγος, να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ειδικοτήτων του τομέα, π.χ. καρδιολογικούς, πνευμονολογικούς κ.λπ., και αντίστοιχα γιατρός χειρουργικού τομέα, όπως γενικός χειρουργός, για ασθενείς ορθοπεδικούς, ΩΡΛ, γυναικολογικούς κ.ά.) εκθέτει την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ακρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για ασθενείς και γιατρούς του ΕΣΥ χαρακτήρισε την εγκύκλιο, σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και υποστήριξε ότι η Υπουργική Απόφαση έχει ως μόνο σκοπό τη συγκάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό.
Πηγή kathimerini.gr