8 Μαΐου 2023

Νοσοκομειακές λοιμώξεις: Έρχεται υπουργική απόφαση για την υγιεινή των χεριών στα νοσοκομεία

 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται υπουργική απόφαση που καθορίζει τα νέα κίνητρα και τις διαδικασίες για τη συμμόρφωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στους κανόνες υγιεινής των χεριών, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι η υγιεινή των χεριών σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο όταν εκτελείται τις σωστές στιγμές κατά την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, αποτελεί ίσως το βασικότερο μέτρο πρόληψης και παράλληλα ένδειξη σεβασμού σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

Εντούτοις, τα πρώτα στοιχεία από την καταγραφή σε 10 από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας, τον τελευταίο χρόνο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς όπως καταδεικνύουν, η συμμόρφωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην υγιεινή των χεριών είναι κάτω από το 50%.

«Η συμμόρφωση αυτή είναι μία πράξη που δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος και είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά της μετάδοσης των λοιμώξεων στα νοσοκομεία», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής των Χεριών. Και πρόσθεσε: «Ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο στο υπουργείο Υγείας, έχουμε δώσει έμφαση στις δράσεις που υλοποιούνται στο κομμάτι των νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το επίπεδο νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα ξεπερνά αυτό κρατών χαμηλότερου εισοδήματος.

«Με τη συμμόρφωση στην υγιεινή των χεριών να βρίσκεται κάτω από το 50% επείγει να μην μείνουμε σε αυτές τις δράσεις, τις ημερίδες και τις σκέψεις, αλλά να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Θεωρώ ότι αυτή η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σύντομα, θα βοηθήσει σημαντικά στην καταγραφή των λοιμώξεων, στην εφαρμογή των καλών πρακτικών και την επιβεβαίωσή τους με τη βοήθεια του ΟΔΙΠΥ προς την αποτελεσματικότητά τους και τη μείωση των λοιμώξεων».

Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο προγράμματος για τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Από τα 10 νοσοκομεία, η βάση δεδομένων αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας, δημόσια και ιδιωτικά.

Οι τρεις προϋποθέσεις για τον έλεγχο των λοιμώξεων
Για να καταπολεμηθούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις χρειάζονται τρία πράγματα, τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ), καθηγητής Νίκος Σύψας.

Το πρώτο είναι να αντιληφθεί το πρόβλημα η πολιτική ηγεσία, η οποία -όπως σημείωσε ο καθηγητής- το έχει ήδη αντιληφθεί. Το δεύτερο είναι η υλοποίηση θεσμικών αλλαγών και το τρίτο η διοχέτευση πόρων προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Είμαι στην Ιατρική Σχολή εδώ και αρκετές δεκαετίες. Με τον κ. Υπουργό ο οποίος έχει προσωπικό ενδιαφέρον για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και τον κ. Ζαούτη ο οποίος ασχολείται με το αντικείμενο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχουμε μία “συναστρία” για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Και είναι η πρώτη φορά που δεν λέμε μόνο, αλλά κάνουμε και κάτι. Τρέχουμε ήδη δύο μεγάλα προγράμματα. Το ένα που χρηματοδοτείται από το «Σταύρος Νιάρχος» και το δεύτερο, το Reverse που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon. Στο πλαίσιο του Reverse, το οποίο εκπροσωπώ, έχουμε φέρει στην Ελλάδα 1,5 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και έχουμε ήδη προσλάβει 10 άτομα που ασχολούνται μόνο με αυτό», ανέφερε ο κ. Σύψας.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ), το οποίο είναι «απαρχαιωμένο» και «μη λειτουργικό». «Πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων. Όπως λειτουργούν σήμερα οι ΕΝΛ δεν αποδίδουν και το βλέπουμε και στην πράξη. Και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας, ο καθηγητής, τόνισε ότι «δυστυχώς τίποτα δεν υπάρχει δωρεάν» και πως «ακόμα και ο έλεγχος της υγιεινής των χεριών απαιτεί οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους».

«Η Πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της και να χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται τώρα από άλλες πηγές. Θα πρέπει να έχουμε προσωπικό που θα ασχολείται μόνο με τον έλεγχο των λοιμώξεων», ανέφερε ο κ. Σύψας, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να ελέγξουμε το πρόβλημα».

Η διοργάνωση για τον εορτασμό της Ημέρας Υγιεινής των Χεριών πραγματοποιήθηκε με την «συστράτευση» του ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία), του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), του Περιφερειακού Γραφείου Ποιότητας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) στην Αθήνα, της Ελληνικής ΕΕΛ (Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων) και του Νοσοκομείου Ε. Ντυνάν Hospital Center, με στόχο την χάραξη μίας κοινής στρατηγικής για την καλύτερη συμμόρφωση όλων των εμπλεκομένων σε αυτό το σημαντικό μέτρο πρόληψης των λοιμώξεων.

Photo: Eurokinissi
πηγή https://www.insider.gr/