13 Απριλίου 2023

Θ. Πλεύρης: Αν ευοδωθεί η πιλοτική εφαρμογή, θα μετατραπούν όλα τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ

 

«Η φιλοσοφία μας είναι ότι με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο μπορεί να υπάρχει πολύ καλύτερη λειτουργία των δημοσίων δομών» επισήμανε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, προαναγγέλοντας ότι αν λειτουργήσει και στην πράξη, σε πιλοτικό επίπεδο η μετατροπή νοσοκομείων του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ, τότε θα επεκταθεί στο σύνολό τους.

«Η μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ είναι άλλη μια παρεξήγηση. Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου είναι το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και εμείς κάναμε την Ογκολογική μονάδα στο Παίδων Αγία Σοφία. Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου είναι πάλι μοναδικός, μοναδικός, μοναδικός μέτοχος το Δημόσιο. Άρα δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας, αλλά τα νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού δικαίου είναι μια νομική μορφή με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Ήδη κάναμε την Ογκολογική Κλινική στο Παίδων και τα Νοσοκομεία του Νιάρχος, όλα στο σύνολό τους, τα κάνουμε ΝΠΙΔ. Για να καταλάβουμε το πρακτικό του θέματος, σήμερα ένα νοσοκομείο που είναι στον σκληρό πυρήνα του ΝΠΔΔ σημαίνει ότι ένας γιατρός του εξωτερικού που κάνει μια συγκεκριμένη πράξη, δεν μπορεί με κάποιο τρόπο να συνεργαστεί. Δεν μπορεί, δηλαδή πρέπει να είσαι μόνο δημόσιος υπάλληλος. Όταν είσαι ΝΠΙΔ, πάλι έχεις όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου, αλλά έχεις μια ευελιξία συνεργασιών με το εξωτερικό, συνεργασιών με άλλους γιατρούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Ερωτηθείς εάν θα επεκταθεί στο σύνολο των νοσοκομείων η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι πρέπει πιλοτικά να εφαρμοστεί σε κάποια νοσοκομεία και να παρακολουθηθεί στην πράξη. «Με βάση αυτή τη λειτουργία, επειδή εμείς πιστεύουμε ότι έτσι θα εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, αν και στην πράξη αυτό ευοδωθεί, τότε ναι, φυσικά».

Ο Υπουργός Υγείας, ερωτηθείς εάν ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ, δήλωσε «εγώ θα έλεγα το αντίθετο και επειδή έχουμε ακούσει όλοι αυτή την κουβέντα, είναι στο πλαίσιο fakenews».

«Σήμερα το 35%-38% ο πολίτης το πληρώνει ιδιωτικά. Άρα αυτό δείχνει ότι σήμερα έχουμε μια άτυπη ιδιωτικοποίηση, όταν ο πολίτης δεν εξυπηρετείται. Το γεγονός ότι επειδή έχουμε ράντζα, χρησιμοποιούμε ιδιωτικές δομές που δεν τις πληρώνει ο πολίτης, πηγαίνει δωρεάν για να μην έχει ράντζα, είναι ιδιωτικοποίηση ή εξυπηρέτηση του πολίτη; Το Αττικό, από τις 14 χειρουργικές κλίνες χρησιμοποιεί τις 7-8. Εάν, βάζοντας γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα αλλά πληρώνοντας στο δημόσιο, αντί για τις 8 χειρουργικές κλίνες λειτουργήσουν και οι 14, τελικά ο πολίτης δεν θα κάνει πιο γρήγορα το χειρουργείο του; Άρα αυτά δεν είναι ιδιωτικοποίηση, είναι ιδεοληψίες. Αντιθέτως το 2019 τα χρήματα για το ΕΣΥ ήταν 3,8 δισεκατομμύρια και σήμερα είναι 5,2 δισεκατομμύρια χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τις δαπάνες που γίνονται για κόβιντ. 1,4 δις παραπάνω χρήματα σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει το ΕΣΥ και όχι να το ιδιωτικοποιήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Όσο αφορά στους διορισμούς στο ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι πέρα από τις προκηρύξεις του 2022 που υλοποιούνται το 2023 και αφορούν 6.500 άτομα προσωπικό, αντίστοιχες θέσεις προβλέπονται για προκηρύξεις που θα βγουν μέσα στο 2023. «Είναι κρίσιμες αυτές οι δύο προκηρύξεις γιατί ήδη στο ΕΣΥ υπηρετούν γύρω στις 15.000 κόσμος με επικουρική σχέση που μπήκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άρα σε μια πρώτη φάση με αυτές τις προκηρύξεις θα καταφέρεις να κάνεις το επικουρικό προσωπικό, μόνιμο» τόνισε ο κ. Πλεύρης. Επιπλέον, προσέθεσε, ότι όπως λέει και το προεκλογικό πλέον πρόγραμμα της ΝΔ, θα υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυξήσεις στους μισθούς συνολικά στο προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ, για το 2024.

Σημαντικότερα προβλήματα στο ΕΣΥ που βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι οι αναμονές και τα ράντζα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η κατάσταση στον χρόνο αναμονής τακτικών ιατρικών πράξεων αλλά και των ΤΕΠ, ανάλογα με την κλινική και ανά νοσοκομείο» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

«Η αναμονή παρουσιάζεται κυρίως σε τακτικά χειρουργεία, που το αντιμετωπίζεις προσπαθώντας να ανοίξεις παραπάνω χειρουργικές αίθουσες,, στα δε ΤΕΠ το μεγάλο πρόβλημα και εκεί πέρα είναι η βασική παρέμβαση που κάνουμε είναι ότι το 60%-65% του κόσμου που πηγαίνει στα ΤΕΠ, εάν είχε ένα οργανωμένο σύστημα κέντρων υγείας και γιατρού δεν θα πήγαινε. Ο Ευαγγελισμός δέχεται περίπου 1000 επισκέψεις στην εφημερία του και έχουμε γύρω στις 150-200 εισαγωγές. Άρα αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως το 80% που δεν κάνει τελικά εισαγωγή, ένα πολύ μεγάλο ή η πλειοψηφία αυτού του μέρους, εάν τυχόν είχε μια καθοδήγηση να μην πήγαινε και να μην ταλαιπωρούνταν τελικά οι πολίτες» εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Στην Ελλάδα είμαστε στο 35% σε ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 20%, επισήμανε ο κ. Πλεύρης, που δείχνει ότι η μη εξυπηρέτηση του πολίτη πολλές φορές τον οδηγεί να πάει να πληρώσει ή υπάρχει και ο επιπλέον κίνδυνος της διαφθοράς που μπορεί να αναπτυχθεί, όπως ένα τακτικό χειρουργείο να μπει ως έκτακτο με αδιαφανείς διαδικασίες. Αυτό το κομμάτι, αντιμετωπίζεται, όταν μειώσεις τους χρόνους της αναμονής και αυτός είναι ο βασικός στόχος και το σχέδιο του υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη.

«Ήδη έχουμε έτοιμη την ηλεκτρονική παρακολούθηση χειρουργείων ώστε να δίνεται η δυνατότητα μέσω αυτής της λίστας με ηλεκτρονική παρακολούθηση, πέρα από τη διαφάνεια, να επιτυγχάνεται και ένας δεύτερος στόχος. Να βλέπουμε και να προτείνουμε στον πολίτη κλινικές οι οποίες ενδεχομένως έχουμε λιγότερο χρόνο αναμονής» ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Όπως είπε, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη και μπορεί να λειτουργήσει άμεσα, μόλις ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση σε όλες τις λίστες χειρουργείων που υπάρχουν.

Όσο αφορά στα ράντζα, ο κ. Πλεύρης, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή λόγω των παρεμβάσεων που έγιναν είναι στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων 15 ετών. «Στην προχθεσινή εφημερία είχε 10 ράντζα όλο το λεκανοπέδιο. Το λεκανοπέδιο κινούνταν με 180 ράντζα στην εφημερία, τώρα κινείται με κάτω από 30 ράντζα που απορροφούνται άμεσα. Είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές και αν δεν μπορεί να τους απορροφήσει το ΕΣΥ, μεταφέρονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Στο πεδίο των πολιτικών εξελίξεων με άξονα τις εκλογές και ειδικά σε σχέση με την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΝΔ για την νομοθετική ρύθμιση που επιδιώκει να φρενάρει την κάθοδο του ΕΑΝ, ο κ. Πλεύρης άσκησε σφοδρή κριτική στον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «είναι ο μοναδικός από τα συστημικά κόμματα ο οποίος έχει πάρει όλη την επιχειρηματολογία των δικηγόρων του Κασιδιάρη ως προς τη συνταγματικότητα ή αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης».

«Αυτή τη στιγμή στη ζυγαριά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν πρέπει να κατέβει το κόμμα Κασιδιάρη ή να κατέβει και να προκαλέσει ζημιά στη ΝΔ, γιατί ενδεχομένως παίρνοντας ένα ποσοστό που βάζει βουλευτές, μειώνει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας, ο κ. Τσίπρας κλείνει το μάτι στον κ. Κασιδιάρη για να δημιουργηθεί πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Έτσι πιστεύουν. Άρα δεν τους ενδιαφέρει κανένα θέμα ορθής λειτουργίας της Δημοκρατίας και τα κόμματα που κατεβαίνουν, τους ενδιαφέρει πώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Άρα, ο Κασιδιάρης με αυτή την έννοια δεν τους είναι ανάχωμα αυτή τη στιγμή και γι’ αυτόν τον λόγο δεν ψηφίζουν και τις τροπολογίες που κατεβαίνουν» είπε ο κ. Πλεύρης καταλήγοντας.

Πηγή ertnews.gr