Η Ελληνική Επανάσταση, το Δυστύχημα των Τεμπών και η Αλήθεια
Η αλήθεια στην περιγραφή γεγονότων, θεωρητικά πρέπει να είναι μία και μοναδική και να βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία
Δυστυχώς όμως, όταν η καταγραφή των γεγονότων δεν είναι απομονωμένη από σκοπιμότητες και δεν είναι ανεπηρέαστη από προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων, η αλήθεια αλλοιώνεται σε μεγάλο βαθμό, που φθάνει μέχρι την απόλυτη στρέβλωση και καταλήγει πολλές φορές στο απόλυτο ψέμα!
.............................................................
Ένα δεύτερο επίκαιρο παράδειγμα.
Είχαμε την τραγωδία στα Τέμπη. Πενήντα επτά, νέοι κυρίως, άνθρωποι, σκοτώθηκαν άδικα σε ένα τρομερό δυστύχημα. Μετά την εθνική οδύνη και το καθολικό πένθος, ήλθε η ώρα της αναζήτησης των ευθυνών και της τιμωρίας των ενόχων. Αλλά προηγουμένως, είναι απαραίτητη η καταγραφή των πραγματικών περιστατικών – και εδώ αρχίζει μια απερίγραπτη κατάσταση – . Πολιτικοί, συνδικαλιστές, δικηγόροι, αλλά και απλοί πολίτες, περιγράφουν εντελώς διαφορετικά το γεγονός και τα αληθινά περιστατικά:
Δυο τρένα συγκρούσθηκαν από μοιραίο ανθρώπινο λάθος.
Η στάθμιση παραπέρα των ευθυνών, με φθίνουσα βαρύτητα, αναφέρεται στις οργανωτικές και τεχνολογικές ατέλειες των σιδηροδρόμων, στην προβληματική εκπαίδευση του προσωπικού, στις μετακινήσεις, στις συμβάσεις που δεν υλοποιήθηκαν, στους πολιτικούς προϊσταμένους και στις διαχρονικές κυβερνήσεις της χώρας μας. Εδώ αρχίζουν τα απίστευτα. Εντελώς διαφορετική περιγραφή των γεγονότων από την αντιπολίτευση. Ερμηνείες, που δεν βασίζονται στα πραγματικά περιστατικά, όπως αυτά τεκμηριώνονται με αυτοψίες, εγγραφα και μαρτυρίες, αλλά ερμηνείες που οδηγούνται βασικά από αντιπολιτευτική στρατηγική. Ερμηνείες, που προσπαθούν να αλλοιώσουν τα πραγματικά γεγονότα και δεν βασίζονται σε αληθινά και αντικειμενικά τεκμήρια… Ερμηνείες που κατατίθενται ακόμα και μέσα στην Βουλή των Ελλήνων!...
Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι ο λαός να βομβαρδίζεται από αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, να απογοητεύεται, να οργίζεται και τελικά, όπως καταγράφεται συνολικά στις δημοσκοπήσεις, να προσανατολίζεται με την ψήφο του από αντίδραση σε πολιτικούς σχηματισμούς μικρούς, ακόμα και εκτός του δημοκρατικού τόξου.
“Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές”, είπε ο Διονύσιος Σολομός.
Και το αληθές, σήμερα είναι εθνική ανάγκη!
…O Πρωθυπουργός είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του: ”στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η χώρα ήλθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες…”
Τις αμαρτίες αυτές, καλό είναι να τις αναγνωρίσουμε όλοι! Προσκολλημένοι μόνο στην αλήθεια και όχι σε αντιπολιτευτικούς σχεδιασμούς!
*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας