Αναπόφευκτα η ανείπωτη τραγωδία άνοιξε και τη συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών - Ο βασικός σχεδιασμός για τις 9 Απριλίου, το χρονοδιάγραμμα και τα σενάρια
Τη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα ερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του το απόγευμα της Τετάρτης από τον τόπο της τραγωδίας. «Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του.
Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ», είπε και πρόσθεσε πως «η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». Ανακοινώνοντας πως μεταβατικός υπουργός αναλαμβάνει ο κ. Γεραπετρίτης, ο πρωθυπουργός ανέφερε τη σύσταση της επιτροπής, «που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος» αλλά «θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων». Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα πως «το “ποτέ ξανά” που άκουσα στη Λάρισα δεν θα μείνει λόγος κενός» και η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα όσα είχαν διαφανεί ήδη κατά την πρωινή επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας, όπου και εξέφρασε τη βούληση αυτή να μη μείνει ατιμώρητη: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο», είχε αναφέρει.
Τα σενάρια των εκλογών
Αναπόφευκτα η ανείπωτη τραγωδία άνοιξε και τη συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών. Βάσει του σχεδιασμού που κινείτο η κυβέρνηση οι εκλογές προορίζονταν για τις 9 Απριλίου, ενώ αναμενόταν να προκηρυχθούν την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στις 8 Μαρτίου, με τη Βουλή να κλείνει δύο μέρες αργότερα. Αύριο, μάλιστα, θα ελάμβανε χώρα κατά πάσα πιθανότητα το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο δεν θα γίνει καθώς στη χώρα έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος. Το ερώτημα είναι πλέον εάν το αρχικό πλάνο μπορεί να τηρηθεί.
Το πρώτο σενάριο λέει πως οι εκλογές μπορεί να γίνουν βάσει του αρχικού σχεδιασμού, καθώς τα νομοσχέδια που θα έρχονταν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή –ορισμένα αποτελούν προαπαιτούμενα για εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης– προλαβαίνουν «έστω οριακά», όπως αναφέρει πηγή, να έρθουν κανονικά και ακολούθως να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
Υπάρχει όμως και δεύτερο σενάριο που λέει πως η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή για μία εβδομάδα και θα κλείσει τελικά στις 17 Μαρτίου και όχι στις 10 του μηνός. Αυτό θα πρέπει να συμβεί καθώς κατά κοινοβουλευτικές πηγές, λόγω του τριήμερου πένθους η Βουλή έχει κλείσει και δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης των νομοσχεδίων. Σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα είναι εάν οι εκλογές προλαβαίνουν να γίνουν στις 9 Απριλίου. Συνταγματικά η απάντηση είναι θετική, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει 21 μέρες ως μίνιμουμ προεκλογικής περιόδου και ο πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει εκλογές έως τις 19 Μαρτίου και να γίνουν στις 9 Απριλίου. Πρακτικά ωστόσο ο χρόνος των 21 ημερών είναι ασφυκτικός για την προετοιμασία των διαδικαστικών των εκλογών.
Το τρίτο σενάριο λέει πως οι εκλογές μπορεί να μετατεθούν για τις 23 Απριλίου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από το υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ των δύο εκλογών δεν μπορούν να μεσολαβήσουν λιγότερες από 40 ημέρες. Συνεπώς εάν οι πρώτες εκλογές ελάμβαναν χώρα στις 23 Απριλίου, τότε οι δεύτερες δεν θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα από τις 4 Ιουνίου, κάτι πρακτικά αδύνατο καθώς 1 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές.
Το τελευταίο σενάριο είναι να απομακρυνθούν περαιτέρω και οι πρώτες κάλπες, δηλαδή να πάνε τον Μάιο. Είτε στις 14 Μαΐου με τις επαναληπτικές να πηγαίνουν στις 2 Ιουλίου, δηλαδή 49 μέρες μετά καθώς στις 42 ημέρες θα διεξάγονται ακόμα Πανελλαδικές, είτε στις 21 Μαΐου με τις επαναληπτικές να γίνονται 42 ημέρες μετά και πάλι στις 2 Ιουλίου.
Σταύρος Παπαντωνίου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ