28 Μαρτίου 2023

Μητσοτάκης: Κυβερνήσεις ενός κόμματος και όχι ενός χρώματος – Το μπλε ταιριάζει με το μπλε, αλλά είναι ευρύχωρο χρώμα



 Τη θέση του ότι κυβερνήσεις ενός κόμματος και όχι ενός χρώματος, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι οι πλέον δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει», επανέλαβε σε συνέντευξη, που παρεχώρησε στο STAR Κεντρικής Ελλάδας και στον δημοσιογράφο, Γιώργο Σιμόπουλο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στον στόχο της αυτοδυναμίας, ο πρωθυπουργός αρχικά ανέφερε: «Θα έλεγα ότι το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Και σε όσους ισχυρίζονται ότι η απλή αναλογική είναι το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα, θα τους ζητούσα να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα.

Να αναφέρω ενδεικτικά δύο: Η μία είναι ο βόρειος γείτονάς μας, η Βουλγαρία, η οποία σε λίγες από μέρες τώρα θα έχει τις πέμπτες, επαναλαμβάνω, τις πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Διότι είναι παντελώς αδύνατο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μια άλλη χώρα, η οποία ταράζεται σήμερα και από μεγάλες διαδηλώσεις, είναι το Ισραήλ. Και εκεί υπάρχει απλή αναλογική. Υπάρχει μείζον ζήτημα κυβερνησιμότητας. Αλλά τολμώ να πω ότι και σε πολλές άλλες χώρες που υπάρχουν κυβερνήσεις συνασπισμού, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στη συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, μία χώρα η οποία έχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας και παρά ταύτα έχει μεγάλες δυσκολίες στο να μπορούν οι κυβερνητικοί εταίροι να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Γιατί τα λέω αυτά; Διότι πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει».

Με ποιο χρώμα ταιριάζει το μπλε;

«Με ποιο χρώμα; Το μπλε ταιριάζει με το μπλε. Και εξάλλου το μπλε είναι το εθνικό μας χρώμα, είναι το χρώμα της σημαίας μας, είναι το χρώμα του ουρανού, είναι το χρώμα της θάλασσας. Αλλά το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες. Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη.

Είναι μια παράταξη η οποία έχει αποδείξει, παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, τα λάθη τα οποία αναμφίβολα έχουν γίνει, ότι έχει και το σχέδιο και τη βούληση να οδηγήσει την πατρίδα μπροστά, να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον.

Θα έχουμε την ευκαιρία από τώρα μέχρι τις εκλογές να μιλήσουμε για τα σχέδιά μας για την Ελλάδα του μέλλοντος. Αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και τον απολογισμό μας, να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό, να θυμίσουμε στον ελληνικό λαό όλα αυτά τα οποία πετύχαμε αυτή την τετραετία, εν μέσω πολύ μεγάλων, πρωτοφανών -θα έλεγα- δυσκολιών.

Με θάρρος να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Να αναγνωρίσουμε πεδία όπου υπήρχαν καθυστερήσεις, όπου ακόμα υπάρχουν και τώρα οι υστερήσεις, ελλείψεις. Η υγεία -μιας και με ρωτήσατε- είναι ένα πεδίο στο οποίο πρέπει να στρέψουμε ακόμα περισσότερο την προσοχή μας τη δεύτερη τετραετία.

Και κυρίως να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και του ρεαλισμού. Μακριά από την τοξικότητα, την πόλωση, η οποία δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει καθόλου τους πολίτες σήμερα, να επικαλεστούμε και τη λογική, αλλά και το συναίσθημα των πολιτών, να τους μιλήσουμε για μία Ελλάδα για την οποία μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι. Ξέρω ότι αυτό μπορεί να ακούγεται, μετά από μία εθνική τραγωδία, ως κάτι το οποίο ίσως να μην ταιριάζει με το κλίμα των ημερών, όμως παρά ταύτα θέλω να θυμίσω κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου στους πολίτες ότι παρά τα λάθη μας -το τονίζω, τα οποία τα αναγνωρίσαμε- έχουμε πετύχει πολλά αυτή την τετραετία και μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα».