29 Μαρτίου 2023

Οι 3 της Περιφέρειας.... Μουτζούρης - Μαλέλης - Μαρινάκης Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης

Δύο μήνες πριν τις εθνικές εκλογές φαίνεται να “ανάβει για τα καλά το παιχνίδι” για την Περιφέρεια με την κάθε πλευρά να κάνει τις κινήσεις της, προκειμένου να οδηγήσει την κούρσα σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου.

Ο Μαρινάκης

Την περασμένη εβδομάδα ο Δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει για τρίτη θητεία τον δημαρχιακό θώκο, διευκρινίζοντας ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του το επόμενο διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το από 7 Μαρτίου πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου ότι ο Δήμαρχος Λήμνου βρίσκεται με το βλέμμα στραμμένο στην Περιφέρεια, έχοντας ήδη δημιουργήσει έναν πυρήνα υποψηφίων στη Λέσβο, οι κινήσεις του όμως στα άλλα νησιά δεν έχουν ακόμα προχωρήσει.

Ο Μαλέλης
Σε αντίθεση με τον κ. Μαρινάκη, ο Σταμάτης Μαλέλης που έχει ανακοινώσει προ καιρού την υποψηφιότητά του έχει «τραβήξει» τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο από τη Χίο στο συνδυασμό του, ενώ σχεδόν έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του για τη Σάμο στην οποία ταξίδεψε τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο ταξίδι τον συνόδευε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος Αντιπολίτευσης Στρατής Κυρατζής, ο οποίος έκανε από κοντά τις επαφές με τον δεξιό χώρο του γειτονικού νησιού για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Κυρατζής βρίσκεται σε ρόλο αρχιστράτηγου στο συνδυασμό Μαλέλη με τον οποίο συμπορεύονται από τη Λέσβο γνωστά πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης από τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας ο κ. Μαλέλης κατά την περιοδεία του στη Λέσβο συναντάται και σχεδιάζει με τον πρώην Αντιδήμαρχο Οικονομικών επί Γαληνού, Παναγιώτη Τσουπή, καθώς επίσης και με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Μπαρούτη, ο οποίος κατέρχεται υποψήφιος με τον συνδυασμό Μαλέλη. Με το Σταμάτη Μαλέλη συζητά την υποψηφιότητά του και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Χριστιάνας Καλογήρου, Χρύσανθος Αργυρίου.

Και συνάντηση με Μητσοτάκη
Κι αν τα παραπάνω ενδεχομένως τροφοδοτούν συζητήσεις μεταξύ στελεχών και ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (δεδομένου ότι ο κ. Μαλέλης είναι προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), αυτό είναι γιατί δεν έχουν ενημερωθεί για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μαλέλη στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη.

Επιβεβαιωμένα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Μαλέλη και μάλιστα η συνάντησή τους είχε διάρκεια πάνω από μία ώρα, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ενώ κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ακολουθεί και νέα συνάντηση σήμερα Δευτέρα!

Πηγές και των δύο πλευρών ανέφεραν με έμφαση ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σταμάτη Μαλέλη ΔΕΝ συζητήθηκε καθόλου το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά η συζήτησή τους περιστράφηκε στα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Αυτό αναφέρεται από τις πηγές των δύο πλευρών, αν και το παρασκήνιο για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στην υποψηφιότητα του κ. Μαλέλη είναι έντονο από το προηγούμενο διάστημα, καθώς φέρονται ακόμα και κορυφαία κεντρικά πρόσωπα Υπουργών να έχουν σημάνει άτυπο προσκλητήριο για την υποστήριξή του. Άλλωστε η πιθανή συμπόρευση Μαλέλη και Νέας Δημοκρατίας φημολογούνταν και την περίοδο του 2019 όταν ο κ. Μαλέλης είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά την κάθοδό του στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, ωστόσο στην συνέχεια αποσύρθηκε λαμβάνοντας ρόλο στο ΠΑΣΟΚ.

Πάντως και ο Δημήτρης Μαρινάκης έχει επαφές με το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και στηρίχθηκε και από αυτό το χώρο για την επανεκλογή του στο Δήμο της Λήμνου το 2019. Και ο ίδιος φέρεται να μιλά με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και να προσδοκά να υποστηριχθεί και από αυτό το χώρο. Για κάποιους αυτοδιοικητικούς κύκλους ο κ. Μαρινάκης θα ήταν μία πολύ καλή υποψηφιότητα απέναντι στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας και υπ’ αυτήν την έννοια προσδοκούν να μην τον στηρίξει η Νέα Δημοκρατία, ώστε να υποστηριχθεί από άλλες δυνάμεις κατά την κάθοδό του, αν τελικά προχωρήσει μέχρι τέλους και διεκδικήσει την Περιφέρεια.

Ο Κώστας Μουτζούρης

Όσο συμβαίνουν τα παραπάνω ο νυν Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, αν και έχει ανακοινώσει την ανεξάρτητη κάθοδό του στην Περιφέρεια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσδοκά και ο ίδιος υποστήριξη από τη Νέα Δημοκρατία, για την οποία έχει τονίσει πολλές φορές ότι είναι ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκει «κλείνοντας το μάτι» στο κυβερνών κόμμα παρά την αρνητική του στάση στα σχέδια της κυβέρνησης για τη Βάστρια.

Ο Περιφερειάρχης όμως έχει και ισχυρές φιλίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ για τα νησιά μας από τότε που ήταν Πρύτανης ακόμα στο Μετσόβιο. Ο ίδιος καταρτίζει το ψηφοδέλτιό του και στους τρεις Νομούς γράφοντας και σβήνοντας ονόματα με έμφαση σε αυτοδιοικητικά πρόσωπα και της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και πρώην αυτοδιοικητικούς για υποψήφιους μαζί του.

Ο «πολιτικός γάμος» του με τον πρώην Δήμαρχο Καλλονής Άρη Ελευθερίου εκτιμάται ότι δίνει πόντους στον Περιφερειάρχη, καθώς ο κ. Ελευθερίου κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς και εκτιμάται ότι ο ρόλος του θα είναι σημαντικός τόσο στην ενίσχυση του ψηφοδελτίου του Περιφερειάρχη όσο και στην προσέλκυση δυνάμεων.

Το πλεονέκτημα του κ. Μουτζούρη είναι η άσκηση διοίκησης καθώς αυτό μπορεί μεν να προκαλεί φθορά, από την άλλη όμως τον κρατά σε θέση ισχύος, αφού βρίσκεται μέσα στα πράγματα και ακολουθώντας την τακτική να επισκέπτεται σχεδόν κάθε μέρα και ένα διαφορετικό χωριό και να συνομιλεί με τους κατοίκους, αυτό μετράει θετικά στις κοινωνίες της υπαίθρου που αισθάνονται πολλές φορές ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένες από τους φορείς που τους εκπροσωπούν.

Ένας επιπλέον λόγος που κρατά σε θέση ισχύος τον Περιφερειάρχη είναι οι επικείμενες εθνικές εκλογές, καθώς αν ο ίδιος καταλάβει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει την τελική της απόφαση να πολεμήσει την υποψηφιότητά του, τότε και ο ίδιος με τις επιρροές του θα πράξει ανάλογα στις εθνικές κάλπες και μάλιστα σε μία περιοχή όπου το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τα ευρήματα των «εσωτερικών» δημοσκοπήσεων, αντιμετωπίζει πρόβλημα!

Σε αντίθεση πάντως με την προηγούμενη κάθοδο του κυρίου Μουτζούρη, ο οποίος κατέβαινε άτυπο «δίδυμο» με το συνδυασμό Κύτελη για τη Λέσβο, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς οι δρόμοι τους έχουν χωρίσει, αν και υπάρχουν υποστηρικτές του κ. Μουτζούρη στην παράταξη του Δημάρχου αλλά και σε Κοινότητες και μάλιστα κάποιοι από τους προέδρους δηλώνουν έτοιμοι να κατέβουν υποψήφιοι μαζί του στην Περιφέρεια, αφήνοντας την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Ενδεχομένως η «σφήνα» Μαρινάκη δεν ήταν και τόσο αναμενόμενη για τον κ. Μουτζούρη, ο οποίος μέχρι τώρα λογάριαζε για αντίπαλό του τον Σταμάτη Μαλέλη έχοντας «στο πίσω μέρος του μυαλού του» και την ελπίδα μήπως ο κ. Μαλέλης αποσυρθεί ξανά, όπως έκανε το 2019. Αντί γι’ αυτό όμως «το παιχνίδι φαίνεται να σκληραίνει» καθώς οι μνηστήρες για τη θέση του Περιφερειάρχη αυξάνονται.

Τα παραπάνω χωρίς να συνυπολογίζονται οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, με το τελευταίο να μην ανοίγει ακόμα «τα χαρτιά του», ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι παράγοντες του κόμματος θεωρούν ότι πρέπει να κλείσει ο κύκλος του καθηγητή Γιάννη Σπιλάνη, ο οποίος όμως κατά τη θητεία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποτέλεσε μία ουσιαστική αντιπολιτευτική φωνή, αναδεικνύοντας τα ζητήματα και ασκώντας έλεγχο και κριτική εκεί που χρειαζόταν.

Ενδεχομένως οι… αδελφικές φιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Μαλέλη να επηρεάζουν το κόμμα να στραφεί σε άλλες κατευθύνσεις, αν και με την παρουσία που είχε η παράταξη Σπιλάνη κατά τη διάρκεια της τετραετίας θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη θέση της επετηρίδας.

Πηγή: nealesvou.gr