18 Φεβρουαρίου 2023

Rhodes Co-Lab: Το πρόγραμμα που θα τη μετατρέψει σε «βιώσιμο τουριστικό προορισμό»

Όσοι του δήμου δημοτικοί σύμβουλοι Αν.Σάμου θέλετε να ταξιδεύετε σε εκθέσεις τουρισμού στο εξωτερικό διαβάστε προσεκτικά τι συμβαίνει στη Ρόδο μήπως και αλλάξει νοοτροπία το μυαλουδάκι σας



 Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την TUI Group

Η στρατηγική και το σχέδιο υλοποίησης της παγκόσμιας πρωτοβουλίας μετασχηματισμού της Ρόδου σε βιώσιμο τουριστικό προορισμό παρουσιάστηκε απόψε στο νησί.  Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να φέρει το νησί στη νέα εποχή, όπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή και ότι με την υλοποίηση του, η Ρόδος θα είναι ο πρώτος βιώσιμος προορισμός στον κόσμο.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον όμιλο TUI, είχε τον τίτλο «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination- Strategy & Implementation Plan». Μάλιστα, στην παρουσίαση παραβρέθηκε και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου TUI και πρόεδρος του ιδρύματος TUI Care Foundation o Thomas Ellerbeck.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν περίπου 26 δράσεις και έργα που αποτελούν το περιεχόμενο της στρατηγικής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.



Συνεργασία ομίλου TUI – Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Tο The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination είναι μια δημιουργική συνεργασία του Ομίλου TUI και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που φέρνει κοντά τους βασικούς φορείς και την τοπική κοινωνία σε έναν προορισμό, οι οποίοι θα συνδημιουργήσουν λύσεις που ουσιαστικά διαμορφώνουν και σχεδιάζουν ένα Ολιστικό Βιώσιμο Επιχειρηματικό Μοντέλο για τους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Ο Όμιλος TUI Group/TUI Care Foundation και η Διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον δήμο Ρόδου, ξεκίνησαν και εγκαινίασαν το Rhodes Co-Lab υπό την ομπρέλα του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την ανάπτυξη της Ρόδου σε διεθνή φάρο και πρότυπο για την ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών διακοπών. Το Co-Lab θα συνεργαστεί με την τοπική τουριστική βιομηχανία, τοπικούς και εθνικούς φορείς και διεθνείς εταίρους για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων στοχευμένων λύσεων στη Ρόδο, μέσω ενός πενταετούς σχεδίου υλοποίησης.

Το έργο Rhodes Co-Lab δεσμεύεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNSDGs), τη Συμφωνία του Παρισιού και την Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία, ώστε να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, και βασίζεται στην ευθυγράμμιση της στρατηγικής αειφορίας του Ομίλου TUI και της Στρατηγικής Νοτίου Αιγαίου/Ρόδου.

Μαζί, οι εταίροι θα συμβάλλουν ενεργά στον βιώσιμο μετασχηματισμό της Ρόδου με συγκεκριμένες δράσεις, στη βάση μιας ολιστικής προσέγγισης της αλυσίδας αξίας προορισμού. Επιπλέον, οι εταίροι στοχεύουν να επιταχύνουν τον βιώσιμο μετασχηματισμό πέρα από τα όρια του νησιού της Ρόδου, καθώς το αποτύπωμα των πρωτοβουλιών θα ενισχυθεί περαιτέρω όταν οι βέλτιστες πρακτικές υιοθετούνται σε άλλους προορισμούς παγκοσμίως.



Διεθνές Κέντρο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης Προορισμών
Λόγω του εμβληματικού παγκόσμιου πρότζεκτ του The Rhodes Co-Lab και των αναγκών για την υλοποίησή του, σχεδιάζεται να ιδρυθεί προσεχώς στη Ρόδο ένα Διεθνές Κέντρο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης Προορισμών, International Center for Sustainable Tourism Development, όπου θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο δήμος Ρόδου, ο Όμιλος TUI και η TUI Academy, καθώς και τοπικοί και διεθνείς stakeholders, με βασικό αντικείμενο:

–      Παρατηρητήριο/Παρακολούθηση προόδου των έργων

–      Εκπαίδευση και κατάρτιση των τοπικών ομάδων/τοπικής κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας

–      Εκπαίδευση και κατάρτιση άλλων τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το Κέντρο θα προσελκύσει εθνικούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, διοικητικές αρχές/οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών για την ενίσχυση της παγκόσμιας τεχνογνωσίας στον βιώσιμο μετασχηματισμό του τουρισμού. Η λειτουργία του θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, πέρα από το 5ετές έργο Co-Lab, προκειμένου να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο.



Δηλώσεις
Κατά το χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι μία ιστορική στιγμή για τον τόπο, ακόμη ότι το Rhodes co lab είναι ένας μεγάλος και φιλόδοξος στόχος και ότι η εμπειρία που θα αποκτηθεί από την υλοποίησή του, θα μεταφερθεί και σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Και συμπλήρωσε: «Εμείς στην Περιφέρεια, βάζουμε μόνοι μας πολύ ψηλά τον στόχο και φάνηκε ήδη από το project αυτό ότι υπάρχει αποτέλεσμα και ότι το project άρχισε ήδη να δουλεύει». Ανέφερε ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το αγκάλιασε και το παρακολουθεί από την πρώτη ημέρα.

Στη συνέχεια, έκανε γνωστό ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος, υπάρχει ο στόχος να επιλεγεί μία έκταση χιλίων στεμμάτων στην Κάλαθο, η οποία θα καθαριστεί και θα φυτευτεί με δένδρα, θα υιοθετηθεί από την TUI και τους εταίρους του προγράμματος και θα δημιουργηθεί ένα κέντρο εκπαίδευσης για παιδιά και παρουσίασης προγραμμάτων.

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου TUI, Thomas Ellen Weck, μεταξύ άλλων τόνισε ότι στη Ρόδο υπάρχει μία ισχυρή θέληση για το πρόγραμμα αυτό και μία στήριξη από όλους. «Όλοι μαζί θα το δουλέψουμε, και στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις του περιβάλλοντος», ανέφερε ακόμη.

Απευθυνόμενος στον κόσμο είπε στη συνέχεια: «Εσείς είστε οι ειδικοί που θα εργαστείτε για τον τόπο αυτό για να πετύχετε τους στόχους του προγράμματος».

«Η ναυαρχίδα του τουρισμού είναι η Ρόδος και οφείλουμε να την κάνουμε πιο βιώσιμο προορισμό», είπε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, και συμπλήρωσε ότι από αυτό εδώ μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων. Υπογράμμισε ακόμη, ότι η ισχυρή οικονομία της χώρας είναι ο τουρισμός και ανέφερε ότι φέτος θα έχουμε 20% αύξηση στην τουριστική κίνηση καθώς και επιμήκυνση της σεζόν.



Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πετύχει το πρόγραμμα αυτό, τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι με την υλοποίηση του ανοίγεται ένας νέος δρόμος και ότι ο ίδιος θα είναι στρατιώτης στην προσπάθεια αυτή.

«Αγαπώ πολύ το νησί, τη Ρόδο και τους ανθρώπους της, και θα είμαι πάντα εδώ όταν θα με χρειαστείτε», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε, ότι υλοποιώντας αυτό το πρόγραμμα, θα αναδείξουμε την αγάπη έμπρακτα στα παιδιά μας για να πουν ότι ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο.

Σημείωσε ακόμη, ότι η βιωσιμότητα δεν είναι μόδα αλλά αναγκαιότητα, γι’ αυτό και αποτελεί στόχο του δήμου και όραμα της δημοτικής Αρχής. Τέλος, ανέφερε ότι τη Ρόδο την αγαπάει όλος ο πλανήτης, όμως η φιλοξενία την οποία παρέχουμε πρέπει να γίνει και βιώσιμη και προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε μεθοδευμένα.

Την ικανοποίηση του για το πρόγραμμα, που το χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό, εξέφρασε σε διαδικτυακό του χαιρετισμό ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στην προσπάθεια αυτή, διότι είναι αναγκαία η διαχείριση των φυσικών πόρων και η ολιστική διαχείριση των πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Η προσπάθεια που γίνεται για ένα μεγάλο τουριστικό νησί, είναι σημαντική, τόνισε επίσης ο κ. Σκέρτσος.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr