8 Φεβρουαρίου 2023

Ξανά εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

Αδιέξοδο ακυβερνησίας και χίλια μύρια προβλήματα προκάλεσε στη διοίκηση του ιδρύματος ο Νόμος Κεραμέως. Με εγκύκλιο του ο Γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας ζητά την επανάληψη της διαδικασίας μπας και προκύψει νέα διοίκηση
Χωρίς Πρυτανικές αρχές έχει μείνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή του λειτουργία. Μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Αιτία του αδιεξόδου, όπως το «Ν» έγραψε από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ σύμφωνα με τον οποίο ο Πρύτανης δεν εκλέγεται πλέον απευθείας από τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας αλλά από το Συμβούλιο Διοίκησης που αποτελείται από έξι εσωτερικά μέλη και πέντε εξωτερικά. Τα πέντε εξωτερικά μέλη επιλέγονται από τα έξι εσωτερικά, όμως σε περίπτωση ισοψηφίας (τρεις έναντι τριών), η ψηφοφορία παρατείνεται μέχρι κάποτε να προκύψει πλειοψηφία! Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου κάθε λίγο και λιγάκι τα έξι εκλεγμένα μέλη συνεδρίαζαν και επιβεβαίωναν την ισοψηφία αναβάλλοντας για μια ακόμα φορά την εκλογή Πρύτανη.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης την περασμένη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου με εγκύκλιο του  Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα ζητείται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ξανά από την αρχή. Δηλαδή ακυρώνεται η εκλογή των έξη εσωτερικών μελών και προκηρύσσεται η διαδικασία για την εκλογή άλλων έξη εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος.

Δεδομένης της εγκυκλίου σήμερα Τρίτη 7 Ιανουαρίου συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου προκειμένου να συζητήσει το θέμα που έχει προκύψει και την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.