16 Φεβρουαρίου 2023

«Θέλετε να εκλέγετε πρόεδρο και συμβούλους ή να τους ορίζουν άλλοι;»

 

Σημειώσεις από το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου για τον μαρασμό των χωριών με την κατάργηση των αυτόνομων συνδυασμών

Για την κατάργηση των αυτόνομων συνδυασμών στις κοινότητες και την αλλαγή στην εκλογή προέδρων και τοπικών συμβουλίων μιλά μέσω χρήσιμων σημειώσεων το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, απευθυνόμενο στους συντοπίτες.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Συντοπίτες μας:  Θέλετε να εκλέγετε εσείς Πρόεδρο και Συμβούλους στην Κοινότητά σας, ή να τους ορίζουν άλλοι για εσάς; Δέχεστε να σας θέτουν αντιμέτωπους με εκβιαστικά διλλήματα, αφού δεν θα μπορείτε να ψηφίσετε για Πρόεδρο Κοινότητας, κάποιον ή κάποια που δεν θα είναι στο Συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου που προτιμάτε;

-- Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του νόμου 4804 / 2021, καθώς και την προτεινόμενη συμπλήρωση του άρθρου 29, καταργούνται οι Αυτόνομοι Συνδυασμοί για τις Κοινότητες, όπως εκλέχτηκαν στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου 2019 και οι υποψήφιοι για τα Συμβούλια Κοινοτήτων θα είναι υποχρεωτικά ενταγμένοι στους Συνδυασμούς των υποψηφίων Δημάρχων. Δεν θα μετρά  η ψήφος των Δημοτών κάθε Χωριού για την εκλογή Προέδρου και Συμβουλίου της Κοινότητας, αλλά  δυστυχώς  θα ορίζονται στην πλειοψηφία κατά 60%, όποιοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου, ανεξάρτητα αν στο χωριό τους μειοψήφησαν !!! Στις  δε περιπτώσεις, που  εκλεγεί στον δεύτερο γύρο Δήμαρχος, ο υποψήφιος που έχει έρθει δεύτερος στον πρώτο γύρο, θα ορισθούν στις Κοινότητες δοτά Συμβούλια. ---Στις Κοινότητες έως 300 κατοίκους, θα εκλέγεται Πρόεδρος ο πρώτος σε σταυρούς του Δημαρχιακού συνδυασμού που πλειοψήφησε στο Χωριό. Στις Κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους θα ορίζονται στα τριμελή Συμβούλια, 2 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 1 από όλους τους άλλους  συνδυασμούς!!!. ---Στις Κοινότητες από 2001 έως 10.000 κατοίκους θα ορίζονται στα πενταμελή συμβούλια, 3 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 2 από όλους τους άλλους  συνδυασμούς !!!  ---Στο ενδεκαμελές συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης, θα ορίζονται 7 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 4 από όλους τους άλλους συνδυασμούς !!!

---Συγχωριανοί μας όλων των παρατάξεων και προτιμήσεων, χάνουν το δημοκρατικό δικαίωμα να εκλέγουν στα Χωριά τους Πρόεδρο και Συμβούλιο όποιους εκείνοι θέλουν, αφού με τον νόμο η κυβέρνηση τους βάζει  στο εκβιαστικό δίλλημα  να επιλέξουν Δήμαρχο και Συμβούλιο Κοινότητας, από το ίδιο ψηφοδέλτιο! Εφόσον οι Πρόεδροι Κοινοτήτων θα ανήκουν στις δημαρχιακές παρατάξεις, παύονται αν διαγραφούν από τη δημοτική τους παράταξη, σύμφωνα με τη νομολογία για εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων σε Συμβούλια και Επιτροπές. Επομένως κάθε Πρόεδρος που θα γίνεται ενοχλητικός, λόγω διεκδίκησης λύσεων προβλημάτων Συγχωριανών του, μπορεί να καθαιρεθεί !Για  να επιβληθούν τα  παραπάνω, καταργήθηκαν οι αυτόνομοι συνδυασμοί για τα Συμβούλια των Κοινοτήτων και όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι ή Σύμβουλοι,  θα πρέπει θέλοντας και μη, να γίνουν  παρατρεχάμενοι ψηφοκουβαλητές, στα δημαρχιακά ψηφοδέλτια.

---Με  βεβαιότητα οι διατάξεις  που επιβάλει η Κυβέρνηση , θα  απομακρύνουν από τις Κοινότητες και τους Δήμους πολλά  αυτοδιοικητικά στελέχη  με εμπειρία θητειών, αλλά και  πρωτοεκλεγμένους με τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις Δημοτικές Εκλογές του 2019, που αγωνίζονται καθημερινά για τα προβλήματα των Συγχωριανών τους και αντιστέκονται στον μαρασμό των Χωριών μας. Αρχές και Δημότες, επιφορτίζουν με ευθύνες τους Προέδρους Κοινοτήτων για κάθε έλλειψη, ζημιά ή ανάγκη. Πως οι Πρόεδροι θα ανταποκριθούν, χωρίς ευρύτερη στήριξη, χωρίς διαχείριση πόρων και άσκηση τοπικών  αρμοδιοτήτων, στα πλαίσια της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης ?

---Αξιώνουμε επαναφορά των Αυτόνομων Συνδυασμών  για τις Κοινότητες, μαζί με διαχείριση πόρων του δημοτικού προϋπολογισμού για αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας των Συγχωριανών μας και άσκηση τοπικών αρμοδιοτήτων, σαν στοιχειώδη μέτρα για να μην εγκαταλείπονται Κοινότητες και Χωριά.

---Καλούμε τις Δημοτικές Αρχές, τα Δημοτικά Συμβούλια, τα Συμβούλια Κοινοτήτων, τους Βουλευτές, τους υποψήφιους Βουλευτικών και Δημοτικών Εκλογών,  τους Φορείς του Τόπου μας, να αντιταχθούν έμπρακτα και ουσιαστικά στις αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές αυτές ρυθμίσεις, που προσθέτουν προβλήματα στους κατοίκους των Χωριών μας. Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου πήρε μέρος στη τελευταία διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως και σε όλες τις προηγούμενες, αλλά  δυστυχώς μέχρι τώρα οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας, δεν εισακούονται.»

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/