17 Φεβρουαρίου 2023

Ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον τουρισμό: Πού οφείλεται το φαινόμενο στην Κρήτη



 Στο λιανεμπόριο αντανακλούν οι ελλείψεις σε τουρισμό και πρωτογενή τομέα
Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα αντανακλούν στο λιανεμπόριο με το φαινόμενο να λαμβάνει χρόνο με το χρόνο μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Σε ημερίδα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης στα Χανιά με τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνου Τσακλόγλου και εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Εργαζομένων και Εμπόρων, τονίστηκε η ανάγκη πολιτικών αποφάσεων που θα ενισχύσουν τη δυναμική των νέων και θα διαμορφώσουν ταυτόχρονα συνθήκες ενίσχυσης της απασχόλησης.

Μέτρα σε όλα τα επίπεδα με έμφαση στην κατάρτιση των απασχολούμενων προτείνουν οι Εθνικές Συνομοσπονδίες Εργαζομένων και Ελληνικού Εμπορίου με στόχο να καλυφθεί σταδιακά το τεράστιο έλλειμα εργατικού δυναμικού πρωτίστως στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και του εμπορίου.

Η δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων σε διαφορετικούς τομείς από αυτόν των σπουδών τους, περνάει μέσα από την επανακατάρτιση τόνισε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου. « Έχουμε επανασχεδιάσει πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με τον πρώην ΟΑΕΔ κι έτσι και τα ποσά που δίνονται είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το παρελθόν και κυρίως έχουν αλλάξει οι διαδικασίες. Δηλαδή η πιστοποίηση των προσόντων γίνεται από εξωτερικό πάροχο και όχι από τον ίδιο τον εκπαιδευτή» είπε ο κ. Τσακλόγλου.

Οι όποιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε οποιοδήποτε κλάδο, επηρεάζουν το λιανικό εμπόριο όπου απασχολούνται σήμερα πάνω από 500.000 εργαζόμενοι.  Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Γιώργος Καρανίκας «δυστυχώς, είμαστε ακόμα στην αρχή και ενδεχομένως να δημιουργήσει - ειδικά τη φετινή χρονιά που περιμένουμε αύξηση στον τουρισμό - σοβαρό πρόβλημα στον τουρισμό  που θα έχει αντίκτυπο και στο εμπόριο καθώς είναι αλληλένδετα».

Με μέσο όρο ανεργίας 11%, και υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, η Ελλάδα υπολείπεται 2% στις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων από το μέσο όρο της Ε.Ε.. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι στόχος της Συνομοσπονδίας είναι η Κρήτη να δώσει το παράδειγμα για αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δε φροντίζουμε κατά προτεραιότητα να δώσουμε λύσεις στις ανάγκες του εργατικού δυναμικού της χώρας. Στην Κρήτη ζητούν κάποιοι μετακλήσεις ξένων εργαζομένων για να δουλέψουν το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία και αγνοούν ότι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, δεν προτιμούν να εργαστούν γιατί δεν έχουν την κάλυψη απ’ το επίδομα ανεργίας».

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης εξήγησε ότι «είναι διαφορετικό όταν υπάρχει έλλειψη σε αγροτικό δυναμικό, διαφορετικό στον τουριστικό τομέα αλλά ταυτόχρονα καταγράφεται στον τουριστικό τομέα ότι είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό των εργαζομένων με μεσαία και ανώτερα προσόντα και είναι δυσανάλογα μεγάλο το προσωπικό με χαμηλά προσόντα».  

Στην ημερίδα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης για την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας παρουσιάστηκε η έρευνα του καθηγητή πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκου Παπαδάκη που επικεντρώνεται στην αγορά της Κρήτης και την περίπτωση του τουριστικού τομέα. Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδάκης  «έχουμε έτσι κι αλλιώς στην Κρήτη έντονο το φαινόμενο της υποαπασχόλησης που αυτό δεν αφορά μόνο την ποσότητα της απασχόλησης, αφορά και την ποιότητα .Είναι τριπλάσιος ο κίνδυνος στην υποαπασχόληση να φτωχοποιηθείς, συνεπώς και με την ένταση της εποχικότητας που χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας της Κρήτης, η οποία είναι επισφαλής απασχόληση όμως από τη φύση της, καταλαβαίνετε ότι έχουμε και θετικές τάσεις βεβαίως όπως για παράδειγμα η βελτίωση των δεικτών της ανεργίας το 2022».

Για την ανάγκη έναρξης ενός διαλόγου μεταξύ κοινωνίας, παραγωγικών φορέων και κυβέρνησης μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης κ. Μανόλης Κουμαντάκης.

ΠΗΓΗ https://www.neakriti