11 Φεβρουαρίου 2023

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνήθηκαν αυστηρότερα μέτρα για τη μετανάστευση

 

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες Πέμπτη το βράδυ να ληφθεί σειρά μέτρων με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη.

«Θα ενεργήσουμε για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων μας και την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν συμπεριλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των υποδομής φύλαξης των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία, όπως το να εγκατασταθούν κάμερες και να οικοδομηθούν φυλάκια. Οι χώρες μέλη της ΕΕ επιδιώκουν επίσης την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων για τις απελάσεις, ώστε να αυξηθούν, είπε η κα Φον ντερ Λάιεν.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε σημαντικό οι χώρες μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για τη μετανάστευση, «για τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, τη βελτίωση των υποδομών, τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης (των μεταναστών)».

Η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία συμμετείχε ως προσκεκλημένος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε αρχικά συγκληθεί εξαιτίας της αύξησης των αιτήσεων ασύλου και των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στις χώρες της ΕΕ, που ώθησαν αρκετές κυβερνήσεις να ζητήσουν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Το 2022, οι αρχές κατέγραψαν αύξηση κατά 64% των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX). Ενώ οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50%. Επιπλέον, περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία βρήκαν καταφύγιο σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Πριν από τη σύνοδο, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν 2 δισεκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να χρηματοδοτηθεί συνοριακός φράκτης στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας. Η δαπάνη αυτή δεν αναφέρεται ρητώς στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου. Η συμφωνία για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ανακοινώνεται ενώ η ευρύτερη αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής εξάλλου οι χώρες μέλη γενικά υιοθέτησαν την εισήγηση της Κομισιόν να γίνουν πιο ευέλικτες οι επιχορηγήσεις τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, ώστε να βοηθηθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία να ανταγωνιστεί με αυτές στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων, τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να προσφέρουν φορολογικά κίνητρα σε βιομηχανίες που χαρακτηρίζονται στρατηγικής σημασίας. Θα διατεθούν επιπλέον ποσά από προϋπάρχοντα κονδύλια της ΕΕ προκειμένου να υποστηριχθούν κάποιοι τομείς και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην έκδοση νέου κοινού χρέους.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ακόμη πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταπολεμηθεί η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και να εξασφαλιστεί η προμήθεια σημαντικών πρώτων υλών. Το ζήτημα θα συζητηθεί πιο λεπτομερειακά στην επόμενη σύνοδο κορυφής, τον Μάρτιο.

Στο κείμενο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί εξάλλου τη Σερβία και το Κόσοβο να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά τις πρόσφατες εντάσεις.

H Ευρωπαϊκή Ένωση ακλόνητα στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί

«H ΕΕ θα σταθεί ακλόνητα στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», υπενθυμίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματά τους για την Ουκρανία. Οι «27» δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία. Η βοήθεια από την ΕΕ και τα κράτη μέλη ανέρχεται ήδη σε 67 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΕ ενέκρινε μια έβδομη δόση 500 εκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης και ξεκίνησε την αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για να εκπαιδεύσει αρχικά 30.000 στρατιώτες το 2023. Αυτό ανεβάζει τη συνολική στρατιωτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της σχεδόν 12 δισ. ευρώ. Ενόψει της τρέχουσας κατάστασης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ταχεία παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από τα κράτη μέλη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει επίσης την ετοιμότητά του να εγκρίνει νέες κυρώσεις «σε στενή συνεργασία και συντονισμό με παγκόσμιους εταίρους». «Τα μέτρα κατά της καταστρατήγησης (των κυρώσεων) θα ενισχυθούν», προειδοποιούν οι ηγέτες. Ενώ το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ δεν επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε μια χώρα που συμβάλλει στην παράκαμψη των κυρώσεων, επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε οντότητες τρίτων χωρών και σε άτομα που το κάνουν.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ισχυρή του δέσμευση για λογοδοσία. Η ΕΕ δεσμεύεται να κρατήσει υπόλογους όλους τους διοικητές, τους δράστες και τους συνεργούς των εγκλημάτων πολέμου και των άλλων σοβαρότερων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ουκρανίας και της διεθνούς κοινότητας στον τομέα αυτό και υποστηρίζει τις έρευνες του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καθώς και τη δημιουργία, στη Χάγη, ενός διεθνούς κέντρου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Αυτό το κέντρο θα συνδεθεί με την υπάρχουσα Κοινή Ομάδα Έρευνας που υποστηρίζεται από την Eurojust.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη που βασίζεται στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει δείξει γνήσια βούληση για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την υποστήριξή του για την ειρηνευτική φόρμουλα του Προέδρου Ζελένσκι και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ να εργαστεί ενεργά με την Ουκρανία για το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων», αναφέρεται στα συμπεράσματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την ιδέα μιας Συνόδου Κορυφής για τη «Φόρμουλα Ειρήνης» με στόχο την έναρξη εφαρμογής της και θα συνεργαστεί με την Ουκρανία για να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή διεθνή συμμετοχή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχει επιδείξει η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες για την επίτευξη των στόχων στους οποίους βασίζεται το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Χαιρετίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας σε τέτοιες δύσκολες στιγμές και ενθαρρύνει τη χώρα να συνεχίσει σε αυτήν την πορεία και να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την Επιτροπή σχετικά με την αίτηση ένταξής της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να εκπληρώσει τις απαραίτητες απαιτήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό. Τονίζει ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειές της να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και επαναλαμβάνει ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, οι «27» επισημαίνουν ότι η ΕΕ, μαζί με τους εταίρους, εντείνει το έργο της για τη χρήση των παγωμένων και δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ