13 Φεβρουαρίου 2023

«Διπλωματία των Σεισμών»: «Ασφαλής διάδρομος» στα ελληνοτουρκικά ως τις εκλογές

 

Ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει αν η πρώτη κάλπη θα στηθεί τον Απρίλιο ή μέσα με τέλη Μαΐου – «Μετεγγραφική περίοδος» πριν τις κάλπες στη Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ: Την επόμενη εβδομάδα οι πρώτες λίστες υποψηφίων για τις εκλογές

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία των εκλογών ακόμη και στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα στήσει την πρώτη κάλπη τον Απρίλιο ή τον Μάιο.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά. Κάποια από αυτά συνδέουν τις εκλογές με την Τουρκία, άλλα με τους νέους, άλλα με τις γιορτές του Πάσχα.

Ενώ «αποδραματοποιείται» ο παράγων Τουρκία στον δρόμο προς τις ελληνικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να μην έχει αποφασίσει αν η πρώτη κάλπη θα στηθεί τον Απρίλιο ή προς τα μέσα/τέλη Μαΐου. Θεωρείται βέβαιο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ότι η μια από τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις θα γίνει τον Μάιο.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, παρότι κανείς δεν επιβεβαιώνει τίποτα επισήμως, οι ανακοινώσεις θα γίνουν το αργότερο μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Ο λόγος της… αναποφασιστικότητας του πρωθυπουργού, παρά την πλήρη κομματική κινητοποίηση που φανερώθηκε αυτές τις μέρες και με τις μετεγγραφές τριών πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Σ. Καρανικόλας, Α. Σπυρόπουλος, Ε. Φτακλάκη), έχει να κάνει με την εκτίμηση ότι ο χρόνος που περνά δεν δουλεύει εις βάρος, αλλά υπέρ της κυβέρνησης.
Σε αυτό, προσμετράται και το-κατά το Μαξίμου-«αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να φέρνει επί μακρόν θετικές πρωτοβουλίες προς κύρωση.
Στην κυβέρνηση πάντως εκτιμούν ότι το τοπίο έχει παγιωθεί, η Νέα Δημοκρατία προηγείται, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και όσο ο χρόνος περνάει, θα λειτουργεί υπέρ της πλειοψηφίας, καθώς τα θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί θα αρχίσουν να χωνεύονται από τους πολίτες.


Δεν είναι μυστικό εξάλλου ότι η θερμή στάση της Ελλάδας απέναντι στο τεράστιο ανθρωπιστικό δράμα των Τούρκων πολιτών έχει προκαλέσει θετική αίσθηση σε πολλούς Τούρκους.
Ακόμα και γνωστοί δημοσιογράφοι που εύκολα αναπαρήγαγαν τους βερμπαλισμούς του τύπου «θα έρθουμε νύχτα» αναγνωρίζουν την πρόθεση βοήθειας από μέρους της χώρας μας στη γείτονα. Και, όπως αντιλαμβάνονται στην Αθήνα, αυτή είναι μια κρίσιμη «προίκα» για την επόμενη μέρα.
Αυτός είναι και ο λόγος που με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζονται οι ενέργειες για την αποστολή και νέου γύρου ανθρωπιστικής βοήθειας τις επόμενες μέρες.
Και μπορεί αυτές τις μέρες το κλίμα να είναι καλό, οι Έλληνες και οι Τούρκοι αξιωματούχοι να μιλούν σε ένα ασυνήθιστα θερμό κλίμα και τα ΜΜΕ της γείτονος να… κυνηγούν τα στελέχη της ΕΜΑΚ για μια συνέντευξη, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να βιώσουμε μια επανάληψη της «Διπλωματίας των Σεισμών».
Όπως εκτιμούν στην Αθήνα, πράγματι εκείνη την περίοδο οικοδομήθηκε μια σχέση εγγύτητας μεταξύ των δύο λαών που φαίνεται σε αυτή την τραγική συγκυρία. Οι πολιτικές σχέσεις, όμως, είναι διαφορετικές και εκεί η εποχή είναι εντελώς διαφορετική με τις αρχές της χιλιετίας, πάνω από είκοσι χρόνια πίσω.
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η ένταση θα κοπάσει για μερικές μέρες και στη συνέχεια οι Τούρκοι θα επανέλθουν στην πάγια πρακτική τους. Για μια σειρά από λόγους, ανθρωπιστικούς, πολιτικούς και οικονομικούς, ο εν λόγω σεισμός που υπερβαίνει σε απολογισμό θυμάτων κατά πολύ αυτόν του 1999, θα απασχολεί επί μήνες τη γείτονα, ενώ ήδη σοβούν τα σενάρια για αναβολή των εκλογών.
Υπό αυτό το πρίσμα, στην Αθήνα εκτιμούν ότι ως τις εκλογές (τις δικές μας σίγουρα) η προσοχή των γειτόνων και της κυβέρνησης θα είναι στραμμένη στα του σεισμού.
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να εκπέμπει μηνύματα φιλίας προς τον τουρκικό λαό στο ίδιο τέμπο, εκτιμώντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικότερο από τον λεκτικό διαγκωνισμό με την Άγκυρα.

Γιατί συνδέουν την οικονομία με τις εκλογές
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την οποία η χώρα μας έχει απωλέσει από το 2010 θα δώσει άλλη πνοή στην ανάπτυξη στην οποία έχει ποντάρει πολλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Την 21η Απριλίου, η ελληνική οικονομία «θα πάρει βαθμούς» από την Standard and Poor’s η οποία επίσης έχει κατατάξει την Ελλάδα μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα. Και αν όλα πάνε καλά, το φθινόπωρο η Ελλάδα θα ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Με αυτά τα όπλα στη φαρέτρα της αλλά και την συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και την υπόσχεση για καλύτερους μισθούς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ζητήσει από τους πολίτες να της ξαναδώσουν την αυτοδυναμία.



Οι παροχές
Με βάση τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί έχει προαναγγελθεί ένα τελευταίο πακέτο μέτρων στήριξης πριν από τις εκλογές. Ένα πακέτο που διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει προεκλογικό χρώμα αφού κάθε φορά που υπάρχει πλεόνασμα στα δημόσια ταμεία αφού αποδίδεται στους πολίτες.
Το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και περισσότερο ότι εξετάζεται από τον κυβερνητικό επιτελείο κατώτατος μισθός οριακά πάνω από τα 800 ευρώ. Όπως σημειώνουν δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο (ο κατώτατος μισθός θα ανακοινωθεί την 1η του Απριλίου) αλλά εκτιμούν ότι αν ο κατώτατος μισθός πάει στα 805 ευρώ αυτό και μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο θα δώσει άλλη πνοή στους εργαζόμενους.
Στα άλλα μέτρα που εξετάζονται στο τραπέζι έχει πέσει:
– Προκαταβολή για την επικουρική σύνταξη
– Επιταγή ακρίβειας
– Επίδομα προσωπικής διαφοράς για όσους δεν πήραν αυξήσεις στις συντάξεις τους
– Market Pass
– Αναδρομικά σε όλους από επικουρικές και Δώρα σε ετήσιες δόσεις.

Ο νέος κύκλος μετεγγραφών
Φωτιές ανάβει πάντως στην πολιτική σκηνή ο νέος κύκλος μετεγγραφών στη Νέα Δημοκρατία στελεχών, που είχαν δραστηριοποιηθεί στο… όχι και τόσο μακρινό παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Μέσα σε λιγότερες από 24ωρες υπήρξαν τρεις συνολικά ανακοινώσεις προσχωρήσεων στο κυβερνών κόμμα, ενώ αναμένεται να φανεί σε ποια έκταση θα συνεχιστεί αυτός ο «χορός».
Ειδικότερα ανακοινώθηκε πως ο Απόστολος Σπυρόπουλος (γιος του Ροβέρτου Σπυρόπουλου) θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Αρκαδία. Παράλληλα η Ελευθερία Φτακλάκη (που είχε διατελέσει τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ) θα κατέβει στα Δωδεκάνησα.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ανακοινώθηκε η προσχώρηση στη Νέα Δημοκρατία του Σπύρου Καρανικόλα, ο οποίος στο παρελθόν είχε διεταλέσει αναπληρωτής εκπρόσωπος και εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος ήταν εκπρόσωπος του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ τον Ιούνιο του 2022 είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ λόγω διαφωνιών.

ΣΥΡΙΖΑ: Την επόμενη εβδομάδα οι πρώτες λίστες
Την ερχόμενη εβδομάδα-εκτός απροόπτου- θα ανακοινωθούν από την Κουμουνδούρου οι πρώτες λίστες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Κατά τις πληροφορίες, τη Δευτέρα θα συνέλθει τελικώς η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα εγκρίνει ως υποψήφιους βουλευτές σε μία συνεδρίαση που αναβλήθηκε ήδη αρκετές φορές από τον Δεκέμβριο καθώς συνεχιζόταν η επεξεργασία των ψηφοδελτίων. Ως εκ τούτου αναμένεται να ανακοινωθεί ο κεντρικός κορμός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όμως κάποιες θέσεις στα ψηφοδέλτια θα παραμείνουν ανοιχτές και θα κλειδώσουν μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Γίνεται άλλωστε σαφές ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας κάνει επαφές με πρόσωπα που θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρόσωπα φρέσκα, που έχουν διακριθεί στις τοπικές κοινωνίες και σηματοδοτούν και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και τη διεύρυνσή του με νέα πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτά και πολλές γυναίκες.