26 Φεβρουαρίου 2023

AirBnB: Σαρωτικοί έλεγχοι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και στο «βάθος» πρόστιμα έως 20.000 ευρώ

 

Από το «κόσκινο» των ελεγκτικών Αρχών θα αρχίσουν να περνούν από τον Μάρτιο κιόλας, οι κινήσεις πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων που νοίκιασαν το σπίτι τους σε τουρίστες με την μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB και δεν το δήλωσαν: Μάλιστα όσοι πιαστούν στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα που φτάνουν έως και 20.000 ευρώ! Λίγες ημέρες προθεσμία έχουν πάντως όσοι θέλουν να οριστικοποιήσουν στην Εφορία την εκμετάλλευση της κατοικίας τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έως τις 28 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για το 2022, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα, που εκμεταλλεύονται τις κατοικίες τους μέσω του συστήματος των βραχυχρόνιων μισθώσεων και έτσι να οριστικοποιήσουν στην Εφορία ότι εκμεταλλεύονται την κατοικία τους με αυτό τον τρόπο.

Πότε αρχίζουν οι έλεγχοι στις κατοικίες
Με τη λήξη της προθεσμίας και από την  1η Μαρτίου αρχίζουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στις δηλώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίοι θα είναι εξονυχιστικοί, καθώς, με βάση τα στοιχεία, που προκύπτουν από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, κ.ά. οι πληρότητες έφτασαν στο 100% ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.

Οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία, που έχουν αποστείλει οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και με στοιχεία που θα εξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Τα όσα θα δηλωθούν θα πρέπει να συμπίπτουν με τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ, από τις πλατφόρμες, ή από τις κινήσεις των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών.

Τα διαδικαστικά πρόστιμα για τους παραβάτες κυμαίνονται από 5.000 ευρώ και κλιμακώνονται σε έως και 20.000 ευρώ, τα οποία προσαυξάνονται ανάλογα με το ποσό που θα βρεθεί αδήλωτο, καθώς στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζονται και οι διατάξεις περί φοροδιαφυγής.

Κίνδυνος επιβολής φόρου στο 100% των εισοδημάτων
Εκείνοι που δεν θα διορθώσουν και δεν οριστικοποιήσουν τις αρχικές δηλώσεις κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν δεν είναι ο τελικός δικαιούχος όλων των εισπράξεων.

Εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Πότε τα πρόστιμα φτάνουν και τα 20.000 ευρώ
Ανάλογα με τις εξηγήσεις και τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσει αντιμετωπίζει τα πρόστιμα, που ξεκινούν από 5.000 ευρώ. Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ

Τζίρος που ξεπερνά τα 3,3 δισ. ευρώ από βραχυχρόνια μίσθωση
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο τζίρος των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα το 2022 ξεπέρασε τα 3,3 δισ. ευρώ και στόχος των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί εάν τα εισοδήματα αυτά θα δηλωθούν και στην εφορία.

Αυτά είναι τα επίσημα έσοδα, αλλά στο στόχαστρο της Εφορίας θα τεθούν και οι εισπράξεις από βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτός πλατφορμών, που δεν δηλώθηκαν.

Πηγή enikonomia.gr