10 Φεβρουαρίου 2023

Μ. Μαρκόπουλος : Πολύ καλές οι προοπτικές του τουρισμού. Από τη Βρετανία έχουμε ροή κρατήσεων για το 2024 από τώρα!

 

Στις προοπτικές της φετινής τουριστικής σεζόν αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για την προσέλκυση εργαζομένων από άλλες περιοχές της χώρας για να δουλέψουν στα ξενοδοχεία και τις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις της Ρόδου  αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος.

Η συνέντευξή  ξεκίνησε από το θέμα της έλλειψης προσωπικού με αφορμή και τις επαφές  που έγιναν σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε:

«Έχουμε δημιουργήσει από πέρσι ένα  portal στο οποίο υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους εργαζόμενους που θέλουν να πιάσουν δουλειά στα ξενοδοχεία. Τα βιογραφικά  στέλνονται άμεσα στα ξενοδοχεία. Υπάρχει ροή αιτήσεων».

Σε ερώτηση σχετικά με την στέγαση των εργαζομένων που θα έρθουν να δουλέψουν στη Ρόδο  ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε :

«Το θέμα της στέγασης αποδεικνύεται πως είναι κρίσιμο ζήτημα. Να μην ξεχνάμε πως  έχουν αυξηθεί οι τιμές των ενοικίων όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι το σημείο κλειδί για να έρθει κάποιος εργαζόμενος στη Ρόδο για να δουλέψει.Σε αυτό το θέμα τα ξενοδοχεία του νησιού μας έχουν κάνει αρκετά βήματα προς τα εμπρός στο  θέμα αυτό. Προσφέρουν  πλέον διαμονή και αυτό προβλέπεται και στην τοπική  συλλογική σύμβαση εργασίας. Όσο και αν έχει  κάποιο μικρό αντίκτυπο στο μισθό αυτό είναι πολύ πιο συμφέρουσα η παροχή στέγης από τις μονάδες.Τα ξενοδοχεία πέρσι δεν πολύ προετοιμασμένα. Τα αντανακλαστικά του τομέα μας όμως είναι πιο γρήγορα σε σχέση με τον κρατικό μηχανισμό.Παρουσιάζονται τη φετινή χρονιά πολλές λύσεις σε αυτό το κομμάτι».

Σε ερώτηση αν  είναι μεγάλος  αριθμός  οι 4.000 εργαζόμενοι που λείπουν από τον τουρισμό στην περιοχή μας ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε:

«Είναι ίσως  λίγο παραπάνω  οι ανάγκες.  Δεν προέκυψε τυχαία ο αριθμός.Το 2019 είχαμε 31.000 εποχικούς εργαζόμενους στη Ρόδο. Το 2022 που η τουριστική κίνηση ήταν αυξημένη σε ποσοστό 10% οι εργαζόμενοι ήταν 30.000.  Βάση της κίνησης έπρεπε να διαθέτουμε 34.000 άτομα προσωπικό στο σύνολο μας. Η εκτίμηση που έχουμε κάνει  για το προσωπικό που χρειάζεται για να παρέχουμε καλές υπηρεσίες είναι κοντά στην πραγματικότητα».

Σε ερώτηση για τις κρατήσεις  σε ότι αφορά τη φετινή σεζόν ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε πως υπάρχει θετική ροή κρατήσεων.

«Υπάρχει θετική ροή κρατήσεων.  Σε αφίξεις εκτιμώ πως θα είμαστε κοντά στα δεδομένα του 2022.  Εκτιμώ  υπάρχει αστάθεια στη γειτονιά μας ο ευρωπαίος τουρίστας ψηφίζει ευρωπαϊκό προορισμό .  Για τους τουρίστες είναι πολύ σημαντικά στοιχεία η ασφάλεια η ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες . Εκτιμώ πως θα είμαστε ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων», δήλωσε.

Ήδη όπως εξήγησε ο κ. Μαρκόπουλος έχει ξεκινήσει ροή κρατήσεων από τη Βρετανική τουριστική αγορά και για το 2024 κάτι που είναι θετικό μήνυμα και δείχνει την δυναμική του προορισμού μας.

Η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει όπως τόνισε  στις 11 Μαρτίου με πτήσεις της Easy Jet και αυτό δεν έγινε τυχαία.

«Καταφέραμε στην τουριστική έκθεση World Travel Market να επιτύχουμε την έναρξη της σεζόν το Μάρτιο με συντονισμένες προσπάθειες του προέδρου  των τουριστικών πρακτόρων κ.Χ Μιχαλάκη του προέδρου του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Α Κολλιάδη και του ίδιου του δημάρχου  Ρόδου κ. Αντώνη Β Καμπουράκη.  Συμβολικά αυτή η κίνηση θα μας φέρει πολύ καλά αποτελέσματα και τα  επόμενα χρόνια καθώς κάποιοι τουρ οπερείτορς άλλαξαν τα προγράμματα τους επιταχύνοντας την έναρξη τους », είπε ο κ.Μαρκόπουλος.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν καρποί από το άνοιγμα που γίνεται  στην τουριστική αγορά της Ινδίας ο κ. Μαρκόπουλος είπε πως θα υπάρξει κίνηση.

«Είμαστε σε συζητήσεις για να γυριστεί στη Ρόδο μια ταινία του Bollywood  που θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα  στην συγκεκριμένη αγορά που είναι τεράστια», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Μίλησε επίσης και  για τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης που έχει και η αγορά της Κίνας.

Προοπτικές μπορεί να  έχει η Ρόδος όμως  και  στην αγορά των ΗΠΑ .

Για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια να έχει η Ρόδος απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Σαντορίνη ώστε να αντλήσει τουρίστες  από τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ https://www.skyrodos.gr/