21 Ιανουαρίου 2023

Έρευνα στον Guardian: Ακριβότερα μέχρι 30% τα πακέτα για διακοπές στην Ελλάδα

 

Ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στην Ελλάδα φαίνεται να κοστίζει περίπου 30% ακριβότερα φέτος, ενώ στην Ιταλία, στην Τουρκία και στην Ισπανία 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα Which την οποία δημοσιεύει ο Guardian και αποτυπώνονται ανατιμήσεις μέχρι 30% στα πακέτα των οργανωμένων διακοπών και πάνω από 70% στα αεροπορικά εισιτήρια σε δημοφιλείς για τους Βρετανούς προορισμούς.

Στα ύψη τα αεροπορικά εισιτήρια
Αλλά, και για όσους αποφασίσουν να ταξιδέψουν μόνοι τους, το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η μέση τιμή για μια πτήση αυτό το Πάσχα σε 15 από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς αυξάνεται κατά 51% σε σύγκριση με το 2022, με τα ναύλα για Ιταλία και Ελλάδα αυξημένα κατά 71%.

Όσον αφορά τη διαμονή, οι τιμές των ξενοδοχείων εκτός της Βρετανίας και της Ευρώπης έχουν αυξηθεί κατά 23% κατά μέσο όρο, από περίπου 138 στερλίνες το Πάσχα του 2022 σε 170 στερλίνες φέτος.

Τα ξενοδοχεία
Οι τιμές των ξενοδοχείων στην Ευρώπη, αναφέρει το Which? είναι αυξημένες 10% κατά μέσο όρο, από 108 στερλίνες το 2022, σε 119 στερλίνες φέτος.

Σχολιάζοντας τις ανατιμήσεις, ο εκδότης του Which? Τravel, έκανε λόγο για «τέλεια καταιγίδα», η οποία συνδυάζει τον παράγοντα της τεράστιας ζήτησης και εκείνον του πληθωρισμού σε όλους τους προορισμούς. Προτρέπει, δε, τους ταξιδιώτες να κάνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα κράτηση προκειμένου να εξασφαλίσουν την καλύτερη τιμή.

All inclusive
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιλογή ενός all-inclusive είναι μια λύση που εξασφαλίζει τους ταξιδιώτες ότι δεν θα επιβαρυνθούν σε περίπτωση συναλλαγματικών διακυμάνσεων, δεδομένου ότι σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον τα έξοδα του φαγητού συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο.

Από την έρευνα, διαπιστώθηκε ακόμη πως όσοι έκαναν κράτηση για πακέτο καλοκαιρινών διακοπών για το 2023 μεταξύ 1ης Νοεμβρίου 2022 και 3ης Ιανουαρίου 2023 πλήρωσαν 19% περισσότερο κατά μέσο όρο από ό,τι για αντίστοιχες διακοπές το 2022.

Πηγή newmoney.gr