13 Ιανουαρίου 2023

Τριαντόπουλος για Αρκαλοχώρι: Πρόβλημα το ιδιοκτησιακό και το κληρονομικό καθεστώς των σπιτιών

 

Σε 26 εκατομμύρια το 2022, ανέρχεται η κρατική αρωγή σε επιχειρήσεις για τις φυσικές καταστροφές, είπε ο Χρήστος Τριαντόπουλος στην ΕΡΤ - Η αναφορά του στο Αρκαλοχώρι

Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, που μίλησε στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο Αρκαλοχώρι και είπε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα ως προς το ιδιοκτησιακό και το κληρονομικό καθεστώς των σπιτιών και αυτό αποτυπώθηκε και κατά την αυτοψία, μετά τον σεισμό του 2021.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεατή γιατί κάποιοι πήραν χρήματα και κάποιοι άλλοι όχι στο Αρκαλοχώρι, ο κ. Τριαντόπουλος έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Έχουμε διαθέσει σαν πρώτη ύλη περισσότερα από 66 εκατομμύρια σε χιλιάδες πολίτες.  Γενικά στο Αρκαλοχώρι υπάρχουν αρκετά ζητήματα ως προς το ιδιοκτησιακό και το κληρονομικό καθεστώς των σπιτιών και αυτό αποτυπώθηκε και κατά την περίοδο της αυτοψίας. Πάνω από 7.000 είναι οι αποζημιώσεις. Φάκελοι είναι σε εκκρεμότητα, όταν υπάρχει αναντιστοιχία με άλλον να αιτείται να κατασκευάσει το σπίτι και σε άλλον να ανήκει το σπίτι».

Παράλληλα αναφερόμενος στις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της τελευταίας τριετίας, οι οποίες έπληξαν την χώρα είπε: «Η χώρα μας είναι στην περιοχή της υφηλίου με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, με το μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, δίνοντας τα νούμερα που αποτυπώνουν πόσο κόστισε η αποκατάσταση και ποια ποσά μένει να δοθούν.

Και συνέχισε:

«Το 2021 -2022 όταν ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr/μετά τις πυρκαγιές δόθηκαν 119 εκατομμύρια. (τα 87 εκατομμύρια το 2021)

Σχετικά με την αρωγή σε επιχειρήσεις, τα ποσά υπερβαίνουν τα 26 εκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ το 2016- 2017 δεν ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο.

Πρόκειται για πόρους του υπουργείου Οικονομικών που δίνονται στις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα η διαδικασία μετρά 5.000 διεκπεραιωμένους φακέλους , ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσαν τους 200 κάθε έτος, σημαίνει και τεράστιο όγκο της δουλειάς για τις υπηρεσίες του

Ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε πάντως ότι «Η χώρα μας είναι στην περιοχή της υφηλίου με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, με το μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».