12 Ιανουαρίου 2023

Ξεπροβοδίζοντας τον Πατριάρχη Ειρηναίο…



 Σκέψεις και προβληματισμοί για το άδοξο ανθρωπίνως αλλά ένθεο εκκλησιαστικώς τέλος του, που αποτελεί ράπισμα για τον ανάλγητο διάδοχό του! 
 
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
«Και ήκουσα φωνής εκ του ουρανού λεγούσης, γράψον, μακάριοι οι νεκροί οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες απάρτι. Ναι, λέγει το Πνεύμα, ίνα αναπαύσωνται εκ των κόπων αυτών, τα δε έργα αυτών ακολουθεί μετ’ αυτών» γράφει στην Αποκάλυψη. 
Και με απλά λόγια σημαίνει:
«Και άκουσα φωνή από τον ουρανό, η οποία έλεγε, γράψε, μακάριοι από τώρα είναι οι νεκροί που πεθαίνουν πιστεύοντες στον Κύριο και ενωμένοι μ’ Αυτόν. Ναι, είναι μακάριοι, λέει το Άγ. Πνεύμα, διότι πεθαίνουν για να αναπαυθούν από τους κόπους τους. Και θα αναπαυθούν γιατί τα έργα τους ακολουθούν μαζί τους στην άλλη ζωή»…


Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Πατριάρχης πρ. Ιεροσολύμων Ειρηναίος, αναπαύθηκε από τους κόπους του, τα βάσανά του, την μεγάλη δοκιμασία που επέτρεψε ο Θεός να περάσει.
Ο Ειρηναίος δεν εξέπεσε του θρόνου του γιατί έκανε οικονομικά εγκλήματα όπως διαδίδουν αυτοί που τον διαδέχθηκαν αλλά γιατί έτσι είχε αποφασίσει η νέα τάξη πραγμάτων τότε η οποία ήθελε πάση θυσία να γίνει Πατριάρχης ο Θεόφιλος. Και δυστυχώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκτέλεσε τον Ειρηναίο και άνοιξε τον δρόμο για τον Θεόφιλο. Έτσι γράφεται η σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία και ακόμη δεν τα έχουμε δει όλα.
Ήμουν στο Παρεκκλήσιο του Αγ. Ελευθερίου, δίπλα στην Μητρόπολη Αθηνών  όταν τον έφεραν… Ο Πατήρ Θωμάς Συνοδινός και όλο το επιτελείο του Μητροπολιτικού ναού είχαν φροντίσει να προετοιμάσουν μια υποδοχή του σκηνώματος αντάξια για Πατριάρχη
. Ελάχιστοι πιστοί… λες και ήταν κάποιος απλός ιερέας . Ενώ όσο ήταν Πατριάρχης… όλοι τον προσκυνούσαν!Είναι αλήθεια ότι το ίδιο συμβαίνει με όλους όταν κατέχουν θέσεις και αξιώματα. Όταν τις απωλέσουν κανείς δεν νοιάζεται γιαυτούς.
Είναι και αυτός ένας λόγος που δεν παραιτούνται οι Αρχιερείς μας για να μη χάσουν τα προνόμια που απορρέουν εκ του αξιώματος τους. Και δυστυχώς δεν έχουν άδικο όταν βλέπουν τι παθαίνει κανείς όταν είναι …πρώην!
Ο Ειρηναίος, δυστυχώς, έμελε να πληγωθεί και να διωχθεί από εκείνον που φρόντισε να τον κάνει Επίσκοπο… Έτσι γίνεται πάντα:ο χειρότερος εχθρός κάποιου, είναι συνήθως ο ευεγερτηθείς.Και ο Θεόφιλος φρόντισε να το εμπεδώσουμε με τον χειρότερο τρόπο.
Σε αντίθεση με τον  Θεόφιλο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, προς τιμήν του, φρόντισε να φερθεί ως άνθρωπος και Αρχιερέας με τον καλύτερο τρόπο. Με τον στενό  συνεργάτη του Αρχιμ. π. Νικόδημο Φαρμάκη κατάφεραν να διασώσουν το κύρος της Εκκλησίας και ασφλαλώς και της Αγιοταφικής Αδελφότητας, αλλά και να δώσουν την ευκαιρία στον Ειρηναίο να έχει ένα τέλος ανθρώπινο και αξιοπρεπές για Πατριάρχη. Να νιώσει, έστω στας δυσμάς του βίου του ότι κάποιος τον περιβάλλει με στοργή και του προσφέρει τα απαραίτητα για μια ποιότητα ζωής, πού όλοι έχουμε το δικαίωμα, αν και κάποιοι από την Αγία Σιών έχουν λησμονήσει. Κάτι παραπάνω ήξερε ο Διόδωρος, που όταν του εισηγούντο να προαγάγει τον Θεόφιλο, δεν ήθελε ούτε να το ακούσει… Έμελλε στον Ειρηναίο να το διαπράξει και να τον πληρώσει με το χειρότερο νόμισμα.
Και η απαράδεκτη συμπεριφορά συνεχίζεται και μετά θάνατον, καθώς αρνήθηκε ο Θεόφιλος και όλη η Σύνοδος-μαριονέτα που έχει διορίσει να ταφεί ο Ειρηναίος στον χώρο που θάβονται  όλοι οι Πατριάρχες της Σιωνίτιδος Εκκλησίας στην Γαλιλαία.Μέχρι το 1948 η ταφή τους γίνονταν στην Αγία Σιών αλλά έκτοτε επειδή θεωρήθηκε νεκρά ζώνη τους θάβουν στην Γαλιλαία . Οι τρεις τελευταίοι Πατριάρχες Τιμόθεος, Βενέδικτος και Διόδωρος έχουν ταφεί εκει!
Και αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα του Ειρηναίου του το στερούν οι ανάλγητοι και κομπλεξικοί που κρατούν την τύχη του Πατριαρχείου στα χέρια τους!
Γιατί; Διότι και  νεκρό τον φοβούνται!
Ξεχνά  ο Θεόφιλος ότι υπάρχει άγραφος νόμος και ιερός  ο οποίος λέγει ότι με τον τρόπο που φέρεσαι  ο Θεός θα σου το ανταποδώσει και θα σου αποδείξει ότι σκληρόν το  προς κέντρα λακτιζειν…Και η ώρα που θα αρχίσει να ξετυλίγεται μπροστά μας η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει!
Ο Ειρηναίος έφυγε πολύ πικραμένος . Την τελευταία φορά που τον είδα και με κατάλαβε, μου είπε με δυσνόητο τρόπο και με νοήματα ότι μπορεί να μην καταφέραμε να δικαιωθούμε εδώ αλλά «ο καλός Θεός θα μας βοηθήσει εκεί πάνω»μου είπε και έδειχνε τον ουρανό…
Άραγε θα μπορούσε να πει το ίδιο για τον εαυτό του ο Θεόφιλος όταν έλθει η ώρα του;
Είναι απαράδεκτη  για την Εκκλησία των Ιεροσολύμων αυτή η συμπεριφορά που επέδειξαν οι Αγιοταφίτες προς ένα μέλος της Αδελφότητας και μάλιστα εκλεγμένο Πατριάρχη. Αυτούς η ιστορία θα τους ξεχάσει! Τον Ειρηναίο όμως ποτέ! Θα μνημονεύεται εις το διηνεκές ως Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
Ας αναλογιστούν όμως ποιό θα είναι το δικό τους τέλος. Γιατί «εν ω μέτρω μετρείτε μετρηθήσεται υμίν» λέει το Ευαγγέλιο. Και ακόμη ας αναλογιστούν τον τρόπο που εξελέγη ο Θεόφιλος και γιατί εξελέγη τότε…
Θέλω να δω πως θα μνημονεύει τώρα το όνομα του Ειρηναίου μαζί με τους υπόλοιπους προκατόχους του.  Θα βγάζει άφτρες στο στόμα και θα τις θεραπεύει με …άφθονο κονιάκ!
Δυστυχώς όμως και στην Ελλάδα, ο Πατριάρχης Ειρηναίος περιφρονήθηκε. Πέραν του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που συμπεριφέρθηκε άψογα και στοργικά και μας  έδωσε μαθήματα με την όλη στάση του  προς τον Ειρηναίο,, οι υπόλοιποι δεν ένιωσαν την ίδια ανάγκη.
Είναι απαράδεκτη η στάση των ιερέων της Αρχιεπισκοπής, αλλά και των Ιεραρχών του λεκανοπεδίου αλλά και των Συνοδικών ( συνεδριάζει η ΔΙΣ από χθες), που δεν θεώρησαν υποχρέωση τους να πάνε μέχρι το Παρεκκλήσιο της Μητρόπολης και να αποχαιρετήσουν τον νεκρό Πατριάρχη, κάνοντας ένα τρισάγιο ή διαβάζοντας ευαγγελικές περικοπές.
Ελάχιστοι πήγαν… και οι αρχιερείς εκτός του Αρχιεπισκόπου, πέρασαν μαζί του οι Συνοδικοί Μητροπολίτες Σεβ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και Σεβ.Φθιώτιδος Συμεών. Λίγο αργότερα οι Σεβ. Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος και Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, οι οποίοι τέλεσαν τρισάγιο προ του ιερού σκηνώματος.
Επίσης πέρασε και αποχαιρέτησε τον Πατριάρχη ο Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και ο γέροντας Μητροπολίτης  Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος τέλεσε και τρισάγιο.Και σίγουρα θα περιμένουμε κάτι να γράψει  και να τα ψάλλει στον Θεόφιλο για την προσβλητική και υβριστική συμπεριφορά του όχι μόνο στον προκάτοχο του Ειρηναίο αλλά προς τον θεσμό τον οποίο εκπροσωπεί!
Ήταν συγκινητική η αγρυπνία που τέλεσε προ του σκηνώματος του Ειρηναίου ο Αρχιμ. Νικόδημος Φαρμάκης. Αληθινή μυσταγωγία. Και ο κόσμος παρά το τσουχτερό κρύο δεν ήταν λίγος. Ο χορός των ιεροψαλτών απέδωσε κατά τρόπο μοναδικό τους ύμνους δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Και στα  όσα είπε ο π. Νικόδημος αληθινός και εύστοχος. Έδωσε πολλές απαντήσεις και πολλά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Εμείς του σταθήκαμε όπως είπε όχι γιατί περιμέναμε κάποιες απολαβές αλλά στις δύσκολες στιγμές. ( Θα κάνουμε αυτοτελή ανάρτηση σε βίντεο, της μνημειώδους αυτής ομιλίας του π. Νικοδήμου).
Και να πούμε για την επι 24ώρου βάσεως παρουσία τριών Μοναχών που διέθεσε ο Γέροντας Διονυσιος Καλαμπόκας για να υπηρετούν τον δοκιμαζόμενο Πατριάρχη καθ´ολο το διάστημα της νοσηλείας του. Και ήταν αναμμένο κερί κοντά του ως την ώρα που άφησε την τελευταία του πνοή!

Κάποιοι αραβόφωνοι χριστιανοί της Αγίας Πόλεως αποχαιρέτησαν με μηνύματα και ανακοινώσεις τους εις τον Τύπο τον Πατριάρχη. Μεταξύ αυτών και ο Μητροπολίτης Σεβαστείας Θεοδόσιος. Και ξέρετε τι συνέβη;
Υπήρξαν άνθρωποι, ενεργούμενα του Πατριάρχη και του περίφημου δικηγόρου του -αυτόν  που έχει ως συνδικαιούχο στους λογαριασμούς του ο πατριάρχης- που βγήκαν και τους  κατηγόρησαν  για την ανθρωπιά τους λέγοντας το αμίμητο ότι «όσοι έγραψαν συλλυπητήρια για τον Ειρηναίο δεν σέβονται αρχές».
Λες και αποχαιρέτησαν κάποιο εγκληματία και όχι  τον διατελέσαντα  Πατριάρχη Ιεροσολύμων!
Και μίλησαν αυτοί  για αρχές ! Ποιοι; Θου Κύριε φυλακή τω στόματι μου. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα… Σωστά καταλάβατε!Για τα δικά τους πραγματικά εγκλήματα ούτε λόγος!
Ωστόσο, «έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πάνθ’ ορά». Και όλοι θα λάβουμε την «έκδικον μισθαποδοσίαν». Κανείς αμετανόητος δεν θα μείνει ατιμώρητος. Μπορεί από τους ανθρώπινους νόμους να ξεφεύγουμε και τους ανθρώπους να ξεγελάμε, οι πνευματικοί όμως νόμοι θα λειτουργήσουν δίκαια και ο Θεός αργεί, αλλά δεν λησμονεί! 
Το σκήνωμα του Ειρηναίου μεταφέρθηκε με την υιική φροντίδα του Αρχιμ. Νικοδήμου Φαρμάκη,στην Σάμο, με ειδικό αεροπλάνο
C- 130 και είχα την ευλογία και την τιμή να είμαι μαζί  και θα καταγράψω αυτές τις στιγμές σε άλλο κείμενο!

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος, προς τιμήν του, πρότεινε να ενταφιασθεί ο εκλιπών Πατριάρχης  στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Σάμο και μάλιστα στην αγαπημένη του Μονή του Τιμίου Σταυρού. .
Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο Πατριάρχης Ειρηναίος να αναπαυθεί στους κόλπους του Αβραάμ και του Ισαάκ «ένθα ουκ έστι λύπη», αλλά «ζωή ατελεύτητος».

πηγή https://www.exapsalmos.gr/