31 Ιανουαρίου 2023

Μήνυμα Μητσοτάκη από την Ιαπωνία στην Τουρκία: Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας μας

 

Την ευκαιρία να στείλει για μία ακόμη φορά το σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία απειλή κατά της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, άδραξε από την Ιαπωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα.

Στο περιθώριο των στρατηγικών συμφωνιών που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις προκλήσεις που δέχεται η Ιαπωνία από τη Βόρεια Κορέα, θίγοντας και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των απειλών που εκτοξεύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του.

Πιο αναλυτικά οι σχετικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε εξ αρχής υποστηρίξει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Εχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο ευαισθησίας εμείς όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, κ. Πρωθυπουργέ: μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη ήταν μεταξύ των πρώτων άμαχων θυμάτων, τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου.

Ασφαλώς η Ελλάδα, όπως και η Ιαπωνία, αμφότερες οι χώρες είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές βασικών αρχών, όπως η αρχή της μη χρήσης βίας και το απαραβίαστο των συνόρων. Οι διεθνείς διαφορές πρέπει να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo με τη χρήση βίας.

Πιστεύουμε ακράδαντα σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, όπου το Διεθνές Δίκαιο γίνεται σεβαστό και οι αναθεωρητικές ατζέντες δεν είναι αποδεκτές. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περαιτέρω τις περιφερειακές προκλήσεις, κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζετε όσον αφορά τις πυραυλικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας είναι εντελώς απαράδεκτη. Συμφωνήσαμε ότι παραμένουμε σταθεροί στην καταδίκη αυτών των ενεργειών. Θα έχω επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ατυχή εμπρηστική ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες της γειτονικής μας Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Θα κρατάμε πάντα, κ. Πρωθυπουργέ, το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό. Όμως, ως κυρίαρχο έθνος, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Πηγή: skai.gr