Πρόβα εκλογών» αναμένεται να αποτελέσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας για την κυβέρνηση που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν οι σφοδρές συγκρούσεις και η τοξικότητα - Την Παρασκευή οι ομιλίες των αρχηγών και η ψηφοφορία.
«Πρόβα εκλογών» αναμένεται να αποτελέσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας για την κυβέρνηση που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν οι σφοδρές συγκρούσεις και η τοξικότητα. Η διαδικασία άρχισε χθες το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο, με ψηφοφορία στη Βουλή.
Από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο το βάρος δίνεται στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, για την οποία προκλήθηκε η πρόταση δυσπιστίας, με τον κ. Αλέξη Τσίπρα να κατονομάζει τα παρακολουθούμενα από την ΕΥΠ πρόσωπα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης αναμένεται να αξιοποιηθούν οι πρόσφατες αποκαλύψεις στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Χρήστο Καλογρίτσα, η υπόθεση του προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis «Μάξιμου Σαράφη» και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, ενώ θα επιχειρηθεί να συγκριθούν οι περίοδοι διακυβέρνησης Μητσοτάκη και Τσίπρα. Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας άρχισε άμεσα χθες, καθώς ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία.
Αναμέτρηση σε τοξικό κλίμα
Της Δώρας Αντωνίου
Μια μικρογραφία της προεκλογικής αντιπαράθεσης, μήνες πριν από τις εκλογές, εξελίσσεται από χθες το απόγευμα στη Βουλή. Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι εξαιρετικά υψηλοί καταγγελτικοί τόνοι που χρησιμοποίησε, αλλά, ταυτόχρονα, η υποδοχή του αιτήματος από την κυβέρνηση και η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προϊδεάζουν για σκληρή αντιπαράθεση καθώς και για τη στρατηγική με την οποία προσέρχονται στη «μάχη» τα δύο μεγάλα κόμματα.
Η κυβέρνηση κινείται με λογική εφ’ όλης της ύλης σύγκρισης πεπραγμένων, με αντιπαράθεση συνολικά των δύο περιόδων διακυβέρνησης. Αλλωστε, με βάση τις δημοσκοπικές επιδόσεις, το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται. Κατά κοινή παραδοχή εν πολλοίς διότι είναι ακόμη νωπές οι μνήμες της διακυβέρνησης 2015-2019. Και πέρα από τη «μεγάλη εικόνα», στη δεδομένη συγκυρία υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα επί των οποίων θεωρείται ότι μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι αποκαλύψεις στο Ειδικό Δικαστήριο που γίνονται για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, τα όσα ακούγονται για σακούλες με μαύρο χρήμα, τα sms που διακινούνται, η εικόνα διάχυτης διαπλοκής που αναδύεται, θα είναι ένα από τα «όπλα» στην κυβερνητική φαρέτρα της συζήτησης στη Βουλή. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την υπόθεση της «νεκρής Μαρίας» στον Εβρο και η στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο, όπως και η υπόθεση του προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis «Μάξιμου Σαράφη». Την ίδια στιγμή, σε μια συνολική αντιπαράθεση για την ικανότητα διακυβέρνησης, τα όσα ακούγονται σε μια άλλη δικαστική αίθουσα, οι συγκλονιστικές καταθέσεις των επιζώντων στο Μάτι, δεν ευνοούν την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ενδεχομένως ως απάντηση στην αντικειμενικά πιεστική συγκυρία αλλά και στην παρατεταμένη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί οφέλη από την κυβερνητικά φθορά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με «όχημα» την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων επιχειρεί να αναδείξει ως κεντρικό πολιτικό διακύβευμα τις διαχωριστικές γραμμές με τη «Δεξιά της εκτροπής». Απευθυνόμενο και στο θυμικό των μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρων, που είναι εξοικειωμένοι με αυτή την ορολογία και αυτό τον διπολισμό του πολιτικού συστήματος σε προηγούμενες δεκαετίες. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είναι σαφές ότι θα επιδιώξει να πλήξει προσωπικά τον πρωθυπουργό, στον οποίο απέδωσε και χθες ευθύνες.
Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας άρχισε χθες το απόγευμα προκειμένου να ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει στη συνέχεια για επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία.
Δώρα Αντωνίου , Σταύρος Παπαντωνίου , Αντώνης Αντζολέτος
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ