18 Ιανουαρίου 2023

Η Ρόδος κερδίζει το στοίχημα με τις μαθητικές εκδρομές Η Ρόδος προσπάθησε πολύ για να κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης του μαθητικού τουρισμού, και μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ότι με μικρά βήματα τα καταφέρνει.
Αυτό υπογραμμίζει σε δηλώσεις του προς την «δ» ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Διονύσης Τσιλιγκίρης, ξεκαθαρίζοντας πως ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα –ειδικά μετά από τόσα χρόνια και μετά από την δύσκολη περίοδο της πανδημικής κρίσης- αλλά τουλάχιστον, ξεκίνησαν με αισιόδοξα μηνύματα.

«Τα πρώτα γκρουπ μαθητών άρχισαν να καταφθάνουν στη Ρόδο από τις 28 Νοεμβρίου και οι αφίξεις ολοκληρώθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου 2022. Συνολικά ήρθαν στο νησί 1600 άτομα με σχολεία κυρίως από το Λεκανοπέδιο Αττικής κι ένα από την Μύκονο(!). Στο επόμενο βήμα αναμένουμε στην Ρόδο πάνω από 400 μαθητές μαζί με καθηγητές –από τις 20 Φεβρουαρίου 2023 έως και τις 14 Μαΐου 2023. Σε αυτή την δεύτερη φάση, αναμένονται σχολεία από την Αθήνα (Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Χολαργός, Μουσικό Λύκειο Αθηνών και ΓΕΛ Αγίου Στεφάνου) τα οποία έχουν ήδη κάνει τις σχετικές κρατήσεις για ταξίδι και διαμονή στην Ρόδο», δήλωσε ο κ. Τσιλιγκίρης.
Τα γκρουπ διαμένουν στα ξενοδοχεία Σεμίραμις, Πλάζα, Ακάντια και Καστέλο και Ρόδος Παλάς, ενώ ο ΠΡΟΤΟΥΡ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου των ξεναγήσεων και των μεταφορών.
Ένα ακόμη θετικό στοιχείο, αποτελεί το γεγονός πως για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, μαθητές επισκέφθηκαν το νησί της Σύμης (400 άτομα) ενώ στην επόμενη φάση κι άλλα σχολεία θα βάλουν στο πρόγραμμά τους, επίσκεψη στο νησί της Χάλκης!
«Ήταν ένα δύσκολο στοίχημα. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν όλοι οι φορείς και οι αρχές: η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, ο ΠΡΟΤΟΥΡ, η ΔΕΡΜ ΑΕ, το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Ένα από τα ‘αγκάθια’ στην όλη προσπάθεια ήταν οι αεροπορικές θέσεις και το κόστος στην μεταφορά των μαθητών αλλά τελικά, διευθετήθηκε. Στο χέρι μας είναι να προστατέψουμε την προσπάθειά μας και να φροντίσουμε το εγχείρημα να εξελιχθεί καλύτερα. Οι μαθητικές εκδρομές στην Ρόδο, έχουν την φιλοσοφία της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Δεν είναι απλά για διασκέδαση και νυχτερινή ζωή. Από εκεί πέρα, συνεχίζουμε τις επαφές με τουριστικούς πράκτορες σε όλη την Ελλάδα για να γίνει και πάλι η Ρόδος, πόλος έλξης για τους μαθητές. Πρέπει όλοι μαζί να συνεχίσουμε την προσπάθεια… -ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ.

ΜΕ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΣΕΖΟΝ
Από εκεί και πέρα, όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου. Πολλοί ξενοδόχοι θα ξεκινήσουν προς το τέλος Μαρτίου, ενώ άλλοι βρίσκονται σε ‘ετοιμότητα’ από τα μέσα του ιδίου μηνός.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιλιγκίρης:
«Ουσιαστικά, η σεζόν θα ξεκινήσει τον Μάρτιο αφού καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Από τον Μάρτιο περιμένουμε στην Ρόδο 22 κρουαζιερόπλοια και έπεται συνέχεια τον Απρίλιο με 27 κ.λπ. Ωστόσο, αυτές οι κρατήσεις, ήταν που μας βοήθησαν στην διαπραγμάτευση για να κάνουμε την συμφωνία (deal) με την Easy Jet!».
Όπως έγραψε η «δ» στις 11 Μαρτίου 2023, αναμένεται να ανοίξει η τουριστική σεζόν για τη Ρόδο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά! Έχοντας σημειώσει το απόλυτο ρεκόρ των περίπου 3 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2022, η Ρόδος αναδείχθηκε στην πρωταγωνίστρια ανάμεσα στους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης (και όχι μόνο) σημειώνοντας σημαντικά ποσοστά ανάκαμψης έπειτα από τη διετή πανδημική κρίση.
Η ζήτηση για τον προορισμό παραμένει υψηλή γεγονός που αποδεικνύεται από την απόφαση της αεροπορικής εταιρείας Easy Jet να ξεκινήσει από τις 11 Μαρτίου 2023 τις πτήσεις προς τη Ρόδο. Πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη έπειτα από τις επαφές που έγιναν και τις διαπραγματεύσεις που υπήρξαν στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο (WTM) τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη και στελεχών της δημοτικής αρχής και του ΠΡΟΤΟΥΡ.
Το ενδιαφέρον της Easy Jet είχε εκφραστεί έντονα στο Λονδίνο και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο έπειτα από τις διαβουλεύσεις με τον κ. Καμπουράκη, οδηγώντας σε μία -ιστορικής σημασίας- απόφαση. Η βρετανική τουριστική αγορά αποτελεί τη σημαντικότερη για τη Ρόδο πρωτοστατώντας στις αφίξεις και μετά την απόφαση της EasyJet ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στον προορισμό.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι πτήσεις, θα γίνονται από τέσσερα διαφορετικά βρετανικά αεροδρόμια (Bristol, Manchester, London Luton, London Gatwick). Συγκεκριμένα υπάρχουν 18 προγραμματισμένες πτήσεις με συνολική χωρητικότητα 3348 επιβατών.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr