27 Ιανουαρίου 2023

Σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις με λάθη στην επιστρεπτέα

 

Νέα λάθη στην επιστρεπτέα προκαταβολή από χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες εντόπισαν οι ελεγκτικές αρχές και πλέον καλείται το υπουργείο Οικονομικών να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα προχωρήσει σε νέα ευεργετική ρύθμιση είτε θα ζητήσει από τη φορολογική διοίκηση να τηρηθούν οι όροι του προγράμματος και να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν από κάποιον κύκλο ή περισσότερους έως τις 31 Ιανουαρίου εφάπαξ και εντόκως.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση με απόφαση που εξέδωσε τροποποίησε τον βασικό όρο της διατήρησης των θέσεων εργασίας επιτρέποντας μικρές αποκλίσεις διευρύνοντας ταυτόχρονα το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών. Ήδη τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τις ανωτέρω περιπτώσεις έχουν εκδοθεί και καλούνται οι επιχειρήσεις στις 31 Ιανουαρίου να ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις που τους αναλογούν ή εφάπαξ το ποσό με τις σχετικές εκπτώσεις.

Ωστόσο, η απόφαση όπως φαίνεται δεν κάλυψε όλες τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών σε διάστημα πέντε ημερών να καλείται να αποφασίσει εάν θα δικαιολογήσει και άλλες αποκλίσεις από τους βασικούς όρους του προγράμματος.

Εφόσον λοιπόν εκδοθεί νέα απόφαση επιλύοντας τα διάφορα προβλήματα, η κυβέρνηση θα εκδώσει νέα απόφαση. Σε διαφορετική περίπτωση 31 Ιανουαρίου θα επιστραφεί το σύνολο των ποσών.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει τους ελέγχους των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί από χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες ενώ είχαν πληγεί από την υγειονομική κρίση απορρίφθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. παρά το γεγονός ότι είχαν υποβάλλει τη σχετική αίτηση και στους επτά κύκλους ενισχύσεων. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις που αδίκως κόπηκαν από το πρόγραμμα θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα σχετικά ποσά ου δικαιούνται στους λογαριασμούς τους. Οσες εξ αυτών λάβουν την κρατική ενίσχυση, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023 ενώ τα ποσά που θα επιστρέψουν θα είναι “κουρεμένα” έως 75%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται από τη αρμόδια ΓΔΟΥ στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται από τη ΓΔΗΛΕΔ συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών.

Για την επανεξέταση της αίτησης χορήγησης η ΑΑΔΕ ή υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις την παροχή πρόσθετων στοιχείων που δεν συμπληρώθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης, λόγω του ότι αυτό δεν ήταν δυνατό ηλεκτρονικά, ή πρόσθετων στοιχείων που απαιτούνται για την αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασης.

Πηγή capital.gr

Του Προκόπη Χατζηνικολάου