13 Ιανουαρίου 2023

Ο κομήτης και το μπούλινγκ των γειτόνων μας…γράφει ο καθηγητής Χρ. Ι. Στεφανάδης

 

Διαβάζω στην ειδησιογραφία :
 «Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε από τηλεσκόπιο κοντά από τη Γη στη διάρκεια του Ιανουαρίου, του νέου έτους και μπορεί να γίνει ορατός ακόμη και με γυμνά μάτια έως το τέλος του μήνα
Ο κομήτης εκτιμάται ότι έχει μια χρονική περίοδο διέλευσης από την Γη περίπου 50.000 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι την τελευταία φορά που μας είχε πλησιάσει, ζούσαν ακόμη στον πλανήτη μας οι Νεάντερταλ, ενώ είχαν κάνει την εμφάνισή τους και οι πρόγονοι μας, οι έμφρονες άνθρωποι….

Ο κομήτης θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στον Ήλιο στις 12 Ιανουαρίου σε απόσταση περίπου 160 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από αυτόν. Στη συνέχεια θα πλησιάσει τον πλανήτη μας, όπου αναμένεται να φθάσει στην πλησιέστερη απόσταση των 42 εκατ. χλμ. την 1η ή 2α Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία του Διαστήματος, η Νέα Σελήνη στις 21 Ιανουαρίου προσφέρει την ευκαιρία για παρατήρηση του κομήτη στον νυχτερινό ουρανό.

Οι τελευταίες φωτογραφίες του κομήτη, δείχνουν ότι διαθέτει μια χαρακτηριστική χρυσή ουρά και μια κόμη αερίων και σκόνης με γαλαζωπή-πρασινωπή απόχρωση.

Ο κομήτης είναι ήδη ορατός με τηλεσκόπια και ισχυρά κιάλια, όταν ο ουρανός είναι καθαρός τα βράδια.»

…Τελευταία φορά που πέρασε από κοντά μας ζούσαν στην Γη οι Νεάντερταλ και μόλις είχαν αρχίσει να εμφανίζονται οι άμεσοι πρόγονοί μας, οι έμφρονες άνθρωποι ( Homo Sapiens)!.

Σε μία εποχή που οι άνθρωποι είχαν να αντιμετωπίσουν ένα εχθρικό περιβάλλον (σεισμούς, ηφαίστεια, άγριους και επικίνδυνους θηρευτές από το ζωικό βασίλειο) και παράλληλα να αναζητήσουν την τροφή τους, όταν είδαν τον κομήτη στον ξάστερο ουρανό, προφανώς πανικοβλήθηκαν, κρύφτηκαν στις σπηλιές και θεώρησαν το θαυμάσιο αυτό ουράνιο σώμα, κακό σημάδι από τους οργισμένους θεούς…

Σήμερα, 50.000 χρόνια μετά, ο εγκέφαλος του έμφρονος ανθρώπου, έχει εξελιχθεί τόσο, που όχι μόνο μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την τροχιά του και το αέναο «ταξίδι» του στο αχανές διάστημα, αλλά μπορεί να τον πλησιάσει με τα εξελιγμένα διαστημόπλοια που έχει κατασκευάσει και να μελετήσει την αρχέγονη σύνθεσή του.

Το «μπούλινγκ» που έκανε η εμφάνιση του κομήτη στους μακρινούς μας προγόνους, σήμερα έχει μετατραπεί σε επιστημονική περιέργεια… Όπως και ο φόβος που προκάλεσε τότε, τώρα έχει μετατραπεί σε θαυμασμό…

Δηλαδή σκέπτομαι, ότι το μπούλινγκ στον άνθρωπο ή στους ανθρώπους, προϋποθέτει σχετικό υπόβαθρο. Με μέσο τον εκφοβισμό ή τον εξαναγκασμό, έχει σκοπό την επιβολή ενός ατόμου σε άλλο, η μιας ομάδας ατόμων σε άλλο ή άλλους, ή ενός έθνους σε άλλο.

Αλλά ποιο είναι το ψυχολογικό υπόβαθρο του θύτη και πιο του θύματος στο μπούλινγκ;

Ο θύτης έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε μία οικογένεια, όπου η προσωπικότητα του παιδιού πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με ορισμένα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αποτελέσουν κύριο όπλο του στην μετέπειτα κοινωνική του συμβίωση. Χαρακτηριστικά που θα οριοθετούν την μη ανοχή του στα δικαιώματα των άλλων και που θα του επιτρέπουν με κάθε μέσο την επικράτηση της παγιωμένης άποψης του, ακόμα και με την βία.

Στην σχολική ζωή του, ο θύτης αρχίζει να εκδηλώνει αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν στον πύρινα τους την επιθετικότητα. Αργότερα, στην μετέπειτα κοινωνική του πορεία, ακόμα και αυτά τα χαρακτηριστικά του αποτελούν πλέον τρόπο ζωής.. Η επιθετικότητα βέβαια αποτελεί βασικό ένστικτο του ανθρώπου. Στην μακρά όμως πορεία της εξέλιξης το ανθρώπινο είδος κατάφερε να την ελέγξει με την ανάπτυξη του εγκεφαλικού του φλοιού. Και έτσι εξελίχθηκε σε κοινωνικό ον.

Το θύμα του μπούλινγκ από την άλλη πλευρά, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια οικογένεια υπερπροστατευτική, όπου η γνώμη του περιβάλλοντος ασκούσε καθοριστικό ρόλο στην συμπεριφορά του παιδιού και τα κοινωνικά και θρησκευτικά ταμπού καταδυνάστευαν την οικογενειακή καθημερινότητα. Έτσι, στην μετέπειτα κοινωνική του πορεία, κουβαλώντας τις αναστολές και τις ενοχές του σε κάθε συνάντηση με κάποιο θύτη, θα αποτελέσει ένα υποψήφιο θύμα.

Αλλά τι γίνεται στην προσπάθεια μπούλινγκ μεταξύ των εθνών;

Ζούμε σε μια εποχή, που οι Τούρκοι με συνεχώς επαναλαμβανόμενο ρυθμό και με συνεχώς αυξανόμενο επίπεδο απειλών, προσπαθούν να κάνουν μπούλινγκ στην πατρίδα μας. Απειλές πολέμου, εάν δεν υποκύψουμε στις παράλογες απαιτήσεις τους. Απειλές πολέμου, εάν διεκδικήσουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας. Απειλές πολέμου, εάν δεν αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας.

Αλλά δεν υπολογίζουν καλά.

Ούτε τα χαρακτηριστικά του θύτη διαθέτουν οι γείτονες, ούτε τα χαρακτηριστικά του θύματος εμείς. Οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να επικρατήσουν με την βία σε γείτονές τους, υπέστησαν τραυματικές εμπειρίες και ταπεινωτικές ήττες. Επομένως δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του θύτη.
Εμείς, δεν ζήσαμε υπερπροστατευμένοι. Από την αρχαιότητα, το Ελληνικό έθνος πολέμησε αυτοδύναμα, αγώνες πολλές φορές άνισους, για την ύπαρξή του και την ελευθερία του.

Επομένως, το Τουρκικό μπούλινγκ δεν μπορεί να αποδώσει στην πατρίδα μας.

Η απειλή ότι θα έλθουν «μια νύχτα ξαφνικά» , θυμίζει τον κομήτη που μας επισκέπτεται!... Μπορεί να τρομοκρατούσε τους πρωτόγονους ανθρώπους, πριν 50.000 χρόνια, τους σημερινούς όμως ανθρώπους δεν τους τρομοκρατεί! Έτσι και οι Τουρκικές απειλές και το επιχειρούμενο μπούλινγκ, δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες.

Γιατί η ιστορία μας και το πολιτιστικό κεκτημένο μας δεν το επιτρέπει.

Αλλά ούτε και η ιστορία και το πολιτιστικό κεκτημένο των γειτόνων μας τους το επιτρέπει!...



*Χριστόδουλος Στεφανάδης είναι Καθηγήτης Καρδιολογίας

πηγή https://www.protothema.gr/