15 Ιανουαρίου 2023

Οταν πέφτουν τα φύλλα συκής της «δημοκρατίας» και της «προόδου»... ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΑΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Ηαπαράδεκτη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου τις προηγούμενες μέρες είναι πάνω - κάτω γνωστή. Ο κ. Ντογιάκος ερμηνεύοντας την αντιδραστική νομοθεσία για το απόρρητο των επικοινωνιών κατέληξε πως η «ανεξάρτητη» ΑΔΑΕ δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιεί ελέγχους σε κρατικές αρχές, ούτε και στις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών (π.χ. ΟΤΕ), όταν πρόκειται για παρακολουθήσεις για λόγους «εθνικής ασφάλειας». 


Στηρίχτηκε ειδικά στον νέο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ, ο οποίος ορίζει πως αρμόδιο όργανο ενημέρωσης των πολιτών όταν παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν είναι πια η ΑΔΑΕ, αλλά ένα τριμελές όργανο, στο οποίο συμμετέχει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μαζί με δύο εισαγγελείς.
Αυτή η γνωμοδότηση, τα - σχεδόν κραυγαλέα - σφάλματα της οποίας θα μπορούσε να εντοπίσει και ένας φοιτητής της Νομικής, πυροδότησε ένα κύμα αντιδράσεων. Αρκετοί επισήμαναν σωστά ότι δεν μπορεί ο εισαγγελέας να παρεμβαίνει στην άσκηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ, ούτε να γνωμοδοτεί χωρίς περιορισμούς. Ταυτόχρονα όμως η γνωμοδότηση τροφοδότησε τη βολική πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα ενόψει εκλογών και ειδικά τη γραμμή επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ενάντια στη ΝΔ, περί «κυβέρνησης των υποκλοπών», των σκανδάλων, της «αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοντά και το ΠΑΣΟΚ «σήκωσαν το γάντι» της γνωμοδότησης Ντογιάκου, για να δώσουν τη μάχη που τους συμφέρει: Να υπερασπιστούν το Σύνταγμα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, το «κράτος δικαίου» και τις «ανεξάρτητες αρχές», που πλήττονται όπως λένε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ μπορούν δήθεν να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας.

Καταρρίπτονται «αστικοί μύθοι»...
Στην πραγματικότητα, μέσα από αντιδραστικές παρεμβάσεις τύπου Ντογιάκου φανερώνεται γυμνή η αλήθεια της αστικής δημοκρατίας, η δικτατορία του κεφαλαίου χωρίς τα «φύλλα συκής» της «ανεξαρτησίας» και «ουδετερότητας» κρατικών αρχών και λειτουργιών. Κόντρα στους «προοδευτικούς» μύθους επιβεβαιώνεται πως οι διάφορες «ανεξάρτητες» αρχές, και η Δικαιοσύνη, μόνο ανεξάρτητες δεν είναι από το κεφάλαιο και τους στόχους του.

Αντίθετα, είναι «δεμένες χειροπόδαρα» με τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, παίζοντας καταμερισμένο ρόλο στην υπεράσπιση και προώθηση των σκοπών του κεφαλαίου και του κράτους του. Λειτουργούν μέσα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, «ορκίζονται» στο Σύνταγμα και την αντιλαϊκή νομοθεσία ΕΕ και κυβερνήσεων και υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Σε αυτή τη βάση, αυτές οι κρατικές αρχές και θεσμοί δένονται και με φανερά θεσμικά «νήματα» με τις κυβερνήσεις. Τέτοιο, φανερό «νήμα» είναι ο διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση, που όταν το ΚΚΕ πρότεινε στη Βουλή έστω αυτό το «νήμα» να καταργηθεί, τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, «σφύριξαν κλέφτικα».

Αντίστοιχα «αμερόληπτες» είναι αρχές όπως η ΑΔΑΕ, που με τη σειρά τους ορίζονται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Ο ρόλος τους αποκαλύφθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ, όταν με «εφέ» αμεροληψίας έκαναν τα πάντα για να θαφτεί η αλήθεια. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, που «αγιογραφείται» συστηματικά το τελευταίο διάστημα, ήταν αυτός που αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις στο ΚΚΕ για τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό του κέντρο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ...κατηγορήσει το ΚΚΕ πως δεν έκανε ό,τι χρειαζόταν για να διαλευκανθεί η υπόθεσή του! Τόση αμεροληψία...

Προωθούνται αντιδραστικές στοχεύσεις
Είναι γεγονός ότι το απαράδεκτο σκεπτικό Ντογιάκου αποτελεί «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση, στην προσπάθεια συγκάλυψης, για να πέσει δηλαδή «μαύρο σκοτάδι» στις παρακολουθήσεις πολιτικών και άλλων προσώπων. Στην ουσία, όμως, η συζήτηση που άνοιξε με τη γνωμοδότηση υπηρετεί βαθύτερες στοχεύσεις του κεφαλαίου και της εξουσίας του, σε μια περίοδο έντονων ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων.

Η όλη συζήτηση πάνω στη συγκεκριμένη «βεντάλια» θεμάτων, γύρω από την «εθνική ασφάλεια», τη «νομιμότητα», τις διάφορες κρατικές αρχές και τα όριά τους, φουντώνει ψεύτικα διλήμματα και δίπολα «εντός των τειχών» του συστήματος. Γι' αυτό λειτούργησε ως βούτυρο στο ψωμί των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, για να προβάλλουν ότι υπάρχει τάχα μια προοδευτική και κοινωνικά δίκαιη δικτατορία του κεφαλαίου.

Αυτή εξάλλου η συζήτηση στοχεύει μακριά: Απ' τη μια στο δυνάμωμα του αστικού κράτους, σε μια περίοδο που βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, οξύνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί, μεγαλώνουν οι δυσκολίες του συστήματος και τα ενδεχόμενα τριγμών στην εξουσία του κεφαλαίου. Απ' την άλλη στην ενίσχυση των αυταπατών, ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες και αρχές που μπορούν να διασφαλίσουν στην πράξη τα λαϊκά δικαιώματα.

Πατώντας στον άθλιο νόμο της ΝΔ, η γνωμοδότηση δίνει το μήνυμα προς κάθε αποδέκτη πως, όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση της «εθνικής ασφάλειας» του κεφαλαίου, τα χέρια του κράτους και των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής πρέπει να λύνονται ακόμα περισσότερο, να περιστέλλονται ακόμα πιο ασφυκτικά οι όποιες λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα. Με λίγα λόγια, όταν μιλάμε για την εθνική ασφάλεια του κεφαλαίου, τα κεφάλια ...«πιο μέσα».

Στρώνεται έτσι με πολλούς τρόπους το έδαφος και στην όποια επόμενη κυβέρνηση, που θα παραλάβει και θα συνεχίσει το «πλούσιο» αντιλαϊκό έργο της ΝΔ μπροστά σε σύνθετες συνθήκες, που απαιτούν «γερό εξοπλισμό» απέναντι στον λαό και το κίνημά του.

Στην ουσία, όσο μεγαλώνουν τα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα του συστήματος, τόσο πέφτουν οι μάσκες και ο μανδύας της «δημοκρατίας» και της «προόδου» και τόσο διάφοροι επίδοξοι «σωτήρες» τρέχουν να μπαλώσουν τον μανδύα, για να παραμείνει ισχυρό το φανταχτερό παραμύθι της προοδευτικής διαχείρισης του συστήματος, θαμπώνοντας το κριτήριο του λαού και της νεολαίας.

Με δυνατό ΚΚΕ ο λαός θα δώσει απάντηση και λύση
Ο εργαζόμενος λαός, που δίκαια οργίζεται και αγανακτεί με το αίσχος των παρακολουθήσεων, της καταστολής, των σκανδάλων, μπορεί να αντιληφθεί ότι το εύκολο αφήγημα «για όλα αυτά φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» τσακίζει το δίκιο του στα βράχια της κυβερνητικής εναλλαγής. Μπορεί να αντιληφθεί πως τη μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή κυβέρνηση που κάθε φορά οργανώνει την επίθεση σε βάρος του, πατώντας στο αντιδραστικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δεν μπορεί να τη δώσει με άσφαιρα όπλα. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να τη δώσει νικηφόρα με τα όπλα του εχθρού του, τους νόμους και όλο τον αντιδραστικό θεσμικό βούρκο, που νομιμοποιεί διαχρονικά την αντιλαϊκή λαίλαπα. Πρέπει να γυρίσει την πλάτη στο ψέμα πως μία «προοδευτική» διαχείριση της σημερινής σαπίλας μπορεί να φέρει δικαιοσύνη ...οπουδήποτε, πόσο μάλλον «δικαιοσύνη παντού», όπως με θράσος ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του, με δυνατό το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που καμία δέσμευση και σχέση δεν έχει με τα μονοπώλια και τη σάπια εξουσία τους, αλλά αναμετριέται ευθέως μαζί τους. Για να ακυρώσουμε τα αντιλαϊκά σενάρια και σχέδια των κυβερνήσεων, να συγκρουστούμε πιο αποφασιστικά με τους αντιδραστικούς νόμους, με όλους όσοι στηρίζουν τη σημερινή βαρβαρότητα, στον δρόμο της οριστικής ανατροπής της.


Της
Στέλας ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ*
* Η Στέλα Παπαοικονόμου είναι μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ
ΠΗΓΗ https://www.rizospastis.gr/