30 Ιανουαρίου 2023

Δ. Μινώα Πεδιάδας: Οι σεισμόπληκτοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα σπίτια τους! (βίντεο)

 

Αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Ενα πρόβλημα που έχει να κάνει με τα χρήματα που πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι, προκειμένου να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τα σπιτια τους που γκρεμίστηκαν με το σεισμοί της 27ης Σεπτέμβρη 2021.

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι, τα ποσά που απαιτούνται για την καταβολή του ΦΠΑ, του ΙΚΑ και άλλων υποχφεώσεων, είναι τόσα, που καθιστούν απαγορευτική την ανοικοδόμιση των κατοικιών τους, ακόμη κι αν λάβουν τα χρήματα από την κρατική ενίσχυση που έχει εγκριθεί.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κ. Λίτσας Μαρκοπούλου, η οποία μιλώντας στο newshub.gr σημειώνει ότι πέρα από τα 96.000 ευρώ που εγκρίθηκαν για 100 τ.μ. σπιτι, η ίδια πρέπει να καταβάλλει ένα ποσό που αγγίζει τις 40.000 ευρώ.

Για την ακρίβεια πρέπει να πληρώσει περίπου 27000 ευρώ ΦΠΑ, 6000 για την οικοδομική άδεια και άλλες 5000 ευρώ για το ΙΚΑ. Χρήματα, τα οποία, όπως λέει η ίδια, αν τα είχε, θα έβαζε ένα προκάτ σπίτι στη θέση του παλιού και δε θα είχε ανάγκη κανένα.

«Ενα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με τα χρήματα που πρέπει να καταβάλλουμε. Ενώ είναι έτοιμοι οι φάκελοι και είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε τα χρήματα, το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να καταβάλλουμε ΦΠΑ 24%, μια άδεια καινούρια, να πληρώσουμε ΙΚΑ και μια σειρά από άλλα ποσά, τα οποία δεν διαθέτουμε.

Βγαίνουν οι άδειες, αλλά εμείς δεν μπορούμε να χτίσουμε τα σπιτια μας. Κάτι πρέπει να γίνει, ειδικά με το ΦΠΑ. Αυτό που μας είπαν είναι ότι το πρόβλημα αυτό θα μεταφερθεί στον κ. Τριαντόπουλο και θα μας ενημερώσουν τις επόμενες μέρες για το τι μέλλει γενέσθαι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαρκοπούλου.

Η ίδια συνεχίζει λέγοντας: «Το σπίτι μου έπεσε με το σεισμό. Έγιναν όλες οι διαδικασίες, ο φάκελος είναι έτοιμος, όμως δεν μπορώ να χτίσω γιατί πέρα από τα χρήματα που μου δίνει η ΑΡΩΓΗ, εγώ πρέπει να καταβάλλω ένα πολύ μεγάλο ποσό της τάξης των 40.000 ευρώ.

Πρέπει να λάβουμε κάποια στήριξη. Η Πολιτεία πρέπει να είναι δίπλα στο Δήμο οπωσδήποτε. Το κράτος πρέπει να ενσκήψει πάνω στο ζήτημα μας. Δε θα τα πάρω εγώ τα λεφτά, θα τα πάρουν οι θεσμικοί φορείς που έπειτα θα τα αποδώσουν σε εμάς. Εμείς από την πλευρά μας δε θα αφήσουμε το θέμα αυτό, μέχρι να λυθεί και να κερδίσουμε!»

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει αποστείλει επιστολή προς το αρμόδιο Υπουργείο, αναμένοντας τις επόμενες μέρες απάντηση για το θέμα αυτό, την απαλλαγή δηλαδή των σεισμόπληκτων δημοτών από τα οικονομικά βάρη ή έστω ενός μέρους εξ αυτών.

ΠΗΓΗ https://www.newshub.gr/