17 Ιανουαρίου 2023

Επιτάχυνση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τη δεύτερη φάση 2022 του μέτρου Μεταφορικού Ισοδυνάμου για τις επιχειρήσεις

 
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ : «Να επιταχυνθεί η εκταμίευση της χρηματοδότησης του μεταφορικού ισοδύναμου για το δεύτερο εξάμηνο του 2022».
Μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων θα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας αιτήσεων για τις επιχειρήσεις, που θα αφορά την εκταμίευση των ποσών που αντιστοιχούν στο Μεταφορικό Ισοδύναμο για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας με παρέμβαση του προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.


Επισημαίνει ότι η νησιωτική οικονομία αλλά και οι επιχειρήσεις στα νησιά, έχουν υποστεί πρόσθετη επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους αλλά και από τις πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που σημαίνει ότι σε  αυτή τη συγκυρία είναι απαραίτητη η στήριξη της Πολιτείας και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Η  Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε ότι στις 16  Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία  της υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για την Πρώτη Φάση 2022 του μέτρου Μεταφορικού Ισοδυνάμου για τις επιχειρήσεις, που αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Ο κ. Κόνσολας θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη την επιτάχυνση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τη δεύτερη φάση 2022 του μέτρου Μεταφορικού Ισοδυνάμου για τις επιχειρήσεις, δηλαδή για την περίοδο που θα αφορά την καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ.Κόνσολα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:


 Αθήνα 16 Ιανουαρίου 2023
                           ΑΠ 1730/16.1.2023
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής


ΘΕΜΑ: « Επιτάχυνση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τη δεύτερη φάση 2022 του μέτρου Μεταφορικού Ισοδυνάμου για τις επιχειρήσεις».

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε η νησιωτική οικονομία αλλά και οι επιχειρήσεις στα νησιά έχουν υποστεί πρόσθετη επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους αλλά και από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Σε αυτή τη συγκυρία είναι απαραίτητη η στήριξη της Πολιτείας και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε ότι στις 16  Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία  της υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για την Πρώτη Φάση 2022 του μέτρου Μεταφορικού Ισοδυνάμου για τις επιχειρήσεις, που αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες καθίσταται επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ο σχετικός προγραμματισμός προκειμένου αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας αιτήσεων, που έχει προσδιοριστεί για τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υποβολή αιτήσεων για τις επιχειρήσεις, που θα αφορά την εκταμίευση των ποσών που αντιστοιχούν στο Μεταφορικό Ισοδύναμο για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Κάτι τέτοιο θα αποτελεί μια ανάσα ρευστότητας, που την έχουν ιδιαίτερα ανάγκη οι επιχειρήσεις των νησιών μας.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1,Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου σε ότι αφορά στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο που αντιστοιχεί στη δεύτερη φάση του 2022, δηλαδή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου