14 Δεκεμβρίου 2022

Οικοσύστημα διαφθοράς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εκφράζονται φόβοι ότι το Qatargate δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας



 Το σκάνδαλο Qatargate που εκτυλίσσεται αποκαλύπτει ένα οικοσύστημα διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (EK), γράφει στο Euractiv, ο Georgi Gotev.

Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή είχε τα πάντα: η νεότερη υποψήφια στις εθνικές εκλογές, η νεότερη ευρωβουλευτής από το ΠΑΣΟΚ, η νικήτρια των Βραβείων Ευρωβουλευτών για τις Νέες Τεχνολογίες το 2018, υποστηρίζοντας την εικόνα μίας σκληρά εργαζόμενης και ανοιχτόμυαλης πολιτικού. Για το μέλλον της, ο ουρανός ήταν το όριο.

Ωστόσο, χάρη σε έναν Βέλγο δικαστή, αντιλαμβανόμαστε τώρα ότι ήταν μέρος ενός σάπιου συστήματος διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονταν πολιτικοί και ΜΚΟ. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το οικοσύστημα άνθισε σε μια κυρίαρχη φιλοευρωπαϊκή πολιτική ομάδα, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, στην οποία συμμετείχαν ευρωβουλευτές και πολιτικοί από ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο.

Είναι ακόμη πιο σοκαριστικό το γεγονός ότι οι σοσιαλιστές, που κανονικά πρωτοστατούν στα δικαιώματα των εργαζομένων, δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν την την εικόνα του Κατάρ, που αμαυρώθηκε από κατηγορίες για καταναγκαστική εργασία στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Σημειώνεται ότι εμπλεκόμενες ΜΚΟ όπως το «Fight Impunity» και «No Peace Without Justice», με κοινή διεύθυνση στις Βρυξέλλες, προσέλκυσαν μεγάλα ονόματα στα διοικητικά συμβούλια τους, όπως η Federica Mogherini, ο Bernard Cazeneuve, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ή η Emma Bonino. Τώρα παρακαλούν να διαγραφούν από τις αντίστοιχες ιστοσελίδες, ωστόσο ακόμη αναγράφονται σε αυτές.

ΜΚΟ όπως η «Fight Impunity» έχουν υψώσει τη φωνή τους, μεταξύ άλλων, για την απελευθέρωση από τη φυλακή του Karim Massimov, πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών του πρώην ισχυρού άνδρα του Καζακστάν, Nursultan Nazarbayev. Ο Massimov κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία κατά τις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου στο Καζακστάν και έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή.

Η σύλληψη της Καϊλή προκάλεσε έκπληξη στο ευρύ κοινό αλλά, όπως φαίνεται, όχι στην οικογένειά της. Ο πατέρας της συνελήφθη να φεύγει από το σπίτι της στις Βρυξέλλες με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, ενώ ο σύντροφός της, Ιταλός υπήκοος που εργάζεται ως βοηθός σε διάφορους ευρωβουλευτές από το 2009, φέρεται να ήταν βασικός μεσολαβητής και είναι μεταξύ των τεσσάρων που κρατούνται στο Βέλγιο.

Η Καϊλή είναι επίσης στο συμβούλιο του ELONTech, ή European Law Observatory on New Technologies, που διευθύνει η αδερφή της Μανταλένα και η οποία έχει διοργανώσει εκδηλώσεις στο ΕΚ και την Ελλάδα υπό την αιγίδα της αδερφής της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μια στάση laissez-faire έναντι των οικογενειακών επιχειρήσεων που χτίζονται γύρω από τους ευρωβουλευτές.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση έναντι ενός μέλους της οικογένειας που ιδρύει μια ΜΚΟ ή κάνει υπηρεσίες λόμπι με αντίστοιχο ευρωβουλευτή. Σε κάθε περίπτωση, αν διαπραχθεί ένα αδίκημα, δύσκολα η υπόθεση θα σταθεί στο δικαστήριο, καθώς τα χρήματα αλλάζουν χέρια σε τσάντες, όχι μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, και δεν υπάρχει ίχνος χαρτιού.

Το ΕΚ έχει τώρα το τρομακτικό καθήκον να εγγυηθεί ότι το Qatargate παραμένει η εξαίρεση και όχι ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο εργάζονται οι ευρωβουλευτές.

Ωστόσο επισημαίνονται και άλλες περιπτώσεις διαφθοράς και εξαγοράς βουλευτών από ξένα κράτη, όπως το σκάνδαλο Laundromat του Αζερμπαϊτζάν στο ΕΚ και στην ΚΣΣΕ. Η επιβολή διασφαλίσεων είναι απαραίτητη για να καταστεί πολύ πιο δύσκολο για τους διαφθορείς, είτε είναι από τα κράτη του Κόλπου, είτε από την Κεντρική Ασία, τη Ρωσία, την Κίνα ή μεγάλες εταιρείες, να εξαγοράσουν τους ευρωβουλευτές που ψηφίσαμε.

Θα ήταν χειρότερα αν είχε ξεσπάσει αυτό το σκάνδαλο ενόψει των ευρωεκλογών. Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 για να μετατραπεί η τρέχουσα κρίση σε ευκαιρία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο έργο των ευρωβουλευτών. Η Πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola έχει μια τεράστια αποστολή να φέρει εις πέρας.

ΠΗΓΗ: Euractiv, ο Georgi Gotev – The Brief – EU democracy’s rotten fruits