16 Δεκεμβρίου 2022

Ο Μηταράκης θέλει… να λυθούν τα χέρια για push back και επαναπροωθήσεις



 Δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, για την αποτελεσματικότητα των μέτρων φύλαξης των συνόρων, δηλαδή δεν κρίνονται ικανοποιητικά μέτρα τα push back και οι επαναπροωθήσεις και γι΄ αυτό θέλει κάτι πιο δυνατό και αποτελεσματικό.

Και αυτό έχει να κάνει με την αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου για το εθνικό προσωπικό (λιμενικό και αστυνομία) και το προσωπικό της Frontex, ώστε οι δράσεις να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές.

Για την ακρίβεια, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Managing the European External Borders, σήμερα Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, είπε επί λέξει:

«Το εθνικό μας προσωπικό και το προσωπικό του FRONTEX χρειάζονται νομική σαφήνεια και βεβαιότητα σχετικά με το τι δικαιούνται και υποχρεούνται να κάνουν, κατά την προστασία των συνόρων. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης της μετανάστευσης, καθώς και σε περιπτώσεις αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης μέσω ασφαλών χωρών».

Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους ευρωπαίους εταίρους, να λάβουν άμεσα μέτρα στην κατεύθυνση αυτή και συγκεκριμένα:

«Είναι καθήκον των κρατών-μελών να καταλήξουν σε συναίνεση, σχετικά με τις νομικές και λειτουργικές λεπτομέρειες της προστασίας των συνόρων και καθοδηγούν τον οργανισμό και το μόνιμο Σώμα ως προς αυτό. Έχουμε καθήκον και δικαίωμα να αποτρέψουμε τις παράνομες αφίξεις». 

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Frontex, της οποίας ο ρόλος στην κάλυψη των push back και των επαναπροωθήσεων έχει αποκαλυφθεί, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον φίλο του και βραβευθέντα από τον ίδιο κ. Φαμπρίς Λετζερί, είπε τα εξής:

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι η προστασία των συνόρων δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τη μετανάστευση. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα από τρομοκρατικές δραστηριότητες και διασυνοριακές εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της λαθρεμπορίας και της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Είναι υποχρέωση και προνόμιο των κρατών να προστατεύουν τα σύνορά τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και για να το κάνουν αυτό πρέπει να υποστηρίζονται από τον FRONTEX. Ο FRONTEX πρέπει να είναι παρών σε όλα τα σύνορα. Αυτό πρέπει να γίνει πολύ σαφές. Αισθάνομαι ότι πρέπει να υπενθυμίζω αυτό το σημείο ξανά και ξανά, καθώς ο έλεγχος των συνόρων είναι η ουσία της εντολής του FRONTEX». 

πηγή https://astraparis.gr/