7 Δεκεμβρίου 2022

Ηχηρή απαγόρευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Αντιτιθέμεθα σθεναρά σε στρατιωτική δράση, η δήλωση του εκπροσώπου στην Hellas Journal

 
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ρωτούσα χθες το πρωί με αφορμή τις πληροφορίες ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έλαβε την απόφαση να εισβάλει στη Συρία, εναντίον των Κούρδων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών:

«Πότε θα ξεκινήσει η τουρκική εισβολή, που έχει προαναγγελθεί από τον Ερντογάν, στη Συρία; Θα εισακούσει τις εκκλήσεις των Αμερικανών; Χλωμό…», κατέληγα 

Χθες το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) πήγαμε, όπως κάνουμε πάντα οι Έλληνες ανταποκριτές, στην πηγή: Αυτή τη φορά ο αξιωματούχος ήταν ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ικανότατος Νεντ Πράις. Και υποβάλαμε ένα παρόμοιο ερώτημα:

Νεντ, έχεις κάποιο νέο μήνυμα για τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος αποφάσισε να εισβάλει στη Συρία και να επιτεθεί στους συμμάχους σας, στους Κούρδους;
Η απάντηση του εκπροσώπου στην ιστοσελίδα μας, Hellas Journal δεν μπορούσε να είναι πιο καθαρή και πιο ισχυρή, καθώς εξέφρασε με ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεση της Ουάσιγκτον σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον των Κούρδων στην Βόρεια Συρία και τους Αράβων συμμάχους τους.

Ήταν τόσο κατηγορηματικός και καθαρός στην απάντηση του, που δεν χρειάστηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις. Είναι δε πολύ σημαντικό, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος αφαίρεσε από την απάντηση του το δήθεν δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα.



Την κουβέντα αυτή την είχε πει πρώτος ο Τζον Κίρμπι, ο λαλίστατος εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, και την έκαναν σημαία οι Τούρκοι, κρύβοντας τα υπόλοιπα που τόνισε και αφορούσαν την απαγόρευση, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Τουρκία να επιτεθεί εναντίον των Κούρδων.

Ο κ. Πράις, απαντώντας στην ιστοσελίδα μας, Hellas Journal υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής δράσης θα έθετε σε κίνδυνο την πολύ δύσκολη πρόοδο που κατάφερε να επιτύχει ο παγκόσμιος συνασπισμός εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Όλη η δήλωση του ακολουθεί:

«Το μήνυμά μας για αυτό (σ.σ.: εννοεί την τουρκική εισβολή) ήταν συνεπές, είναι συνεπές από τότε που προέκυψε η ανησυχία μας για αυτό.

Συνεχίσαμε να ξεκαθαρίζουμε –τόσο δημόσια αλλά και ιδιωτικά- ότι αντιτιθέμεθα σθεναρά σε στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής που θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τις ζωές των κοινοτήτων στη Συρία και κυρίως θα έθετε σε κίνδυνο την σκληρά κερδισμένη πρόοδο του παγκόσμιου συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Όλα τα μέρη πιστεύουμε, πρέπει να αποκλιμακώσουν άμεσα. Αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε με συνέπεια τις τελευταίες ημέρες.

Η κλιμάκωση στη Συρία και κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων θα ήταν επικίνδυνη. Θα ήταν απειλή για την ασφάλεια των αμάχων και ενδεχομένως ακόμη και του προσωπικού των ΗΠΑ, όπως είδαμε με τις πρόσφατες επιθέσεις.



Παραμένουμε ανήσυχοι από την κλιμάκωση της δράσης στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αεροπορικών επιδρομών, ορισμένες από τις οποίες απειλήσαν άμεσα την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ που εργάζεται για να ηττηθεί ο ISIS.

Έχουμε επικοινωνήσει με συνέπεια στην Τουρκία – και στους ντόπιους Σύρους εταίρους μας τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στους στόχους μας στο D-ISIS και στους αμάχους και στις δύο πλευρές των συνόρων. Και έτσι το μεταφέρουμε πολύ ξεκάθαρα τις τελευταίες μέρες».

Οι πληροφορίες που έχουμε από σοβαρές πηγές είναι ότι οι Αμερικανοί υπογράμμισαν στους Τούρκους την αποφασιστικότητα τους να αποτρέψουν μία τουρκική δολοφονική επίθεση εναντίον των Κούρδων.
Σύμφωνα με τις πηγές μας, η Ουάσιγκτον έστειλε το μήνυμα ότι μία τουρκική εισβολή θα είναι η τελευταία σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.
Αντιληφθήκαμε ότι το αμερικανικό μήνυμα στην Τουρκία έχει το νόημα της ρήξης στην περίπτωση που ο Ερντογάν δώσει την εντολή για την εισβολή.

Χθες το βράδυ συνέβη και κάτι άλλο: Το Πεντάγωνο διέρρευσε μέσω της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Πόστ», ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ετοιμάζεται να επαναλάβει τις χερσαίες επιχειρήσεις μαζί με τους Κούρδους εταίρους του στη βόρεια Συρία.



Η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι μια κίνηση που κινδυνεύει να αναζωπυρώσει περαιτέρω τις σχέσεις με τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ, Τουρκία, η οποία κατηγορεί τους Κούρδους για τον φονικό βομβαρδισμό στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα και έχει απειλήσει με χερσαία επίθεση σε αντίποινα.

Από τη στιγμή που οι Αμερικανοί αποφάσισαν να υλοποιήσουν αυτή την απόφαση και να αρχίσουν ξανά τις περιπολίες, σημαίνει ότι ΔΕΝ πιστεύουν πως οι Κούρδοι ευθύνονται για την «τρομοκρατική» επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Τελεία και παύλα…


Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal


ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com/