19 Δεκεμβρίου 2022

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες, στον τουρισμό, ζητούν οι ξενοδόχοι

 

Οι ηγεσίες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, ζητούν την μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες στον τομέα του Τουρισμού, καθώς διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη εργαζόμενων στον κλάδο, που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη διάρκεια της σεζόν.

Ως γνωστόν τα τελευταία στοιχεία δείχνουν έλλειψη 61.000 εργαζόμενων την σεζόν 2022, ενώ αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί σε έναν «πλειστηριασμό» αμοιβών, αλλάζοντας εργοδότη κάθε λίγες ημέρες…

Η επιστολή έχει σταλεί στους κ.κ.:

-Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσων

-Νότη Μηταράκη, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

-Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού

-Ανδρέα Κατσανιώτη, Υφυπουργό Εξωτερικών

-Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ κοινοποιείται και στον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες θα γίνεται με τους ίδιους όρους και αμοιβές που ισχύουν στον κλάδο, ενώ υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή επιτρέπεται η “εισαγωγή” εργαζόμενων, σε άλλους κλάδους πλην Τουρισμού. Αναφέρονται χαρακτηριστικά στην επιστολή τα εξής:

«Σημειώνουμε πως ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας  οι εργασιακές σχέσεις στον οποίο εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ρυθμίζονται από μια ΕΚΣΣΕ που προβλέπει συγκεκριμένες, πολύ υψηλότερες από τον κατώτατο νόμιμο μισθό, αμοιβές και θεσμικές διασφαλίσεις για τους σε αυτόν εργαζόμενους».

Ως εκ τούτου ΞΕΕ και ΠΟΞ ζητούν να «…τροποποιηθεί η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του Ν.4251/2014, ώστε να επιτραπεί και για τον τομέα του τουρισμού η μετάκληση εποχικά εργαζομένων από τρίτες χώρες και αφετέρου να απλουστευθεί η διαδικασία μετάκλησης, ιδίως ως προς το σκέλος της που σχετίζεται με τον έλεγχο του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων ανά Περιφέρεια.

Παράλληλα θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τις θεωρήσεις εισόδου Τύπου D στις χώρες όπου δεν διαθέτουμε προξενικές αρχές, με την ίδρυση ενδεχομένως Visa Center».

Η επιστολή

Η επιστολή των προέδρων του ΞΕΕ Αλέξανδρου Βασιλικού και της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιου, έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Είναι γνωστό ότι ο τομέας του τουρισμού και ειδικά ο ξενοδοχειακός κλάδος αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες συνιστούν τροχοπέδη στην αποτελεσματική λειτουργία του και στη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.

Κατά το έτος 2021 οι ελλείψεις σε προσωπικό μόνο στα ξενοδοχεία ξεπέρασαν τις 53.000. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), οι αντίστοιχες ελλείψεις κατά το έτος 2022 ανήλθαν στις 60.000. Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου του έτους 2023, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν ήδη επιδοθεί σε αγώνα δρόμου στην εσωτερική αγορά, προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό, χωρίς τα επιθυμητά, όπως πληροφορούμαστε, αποτελέσματα. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις οικονομικά ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πλέον στραφεί στην αναζήτηση οικονομικών μεταναστών από τρίτες χώρες για να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες τους.

Πρόκειται, δυστυχώς για μια κατάσταση που παγιώνεται – ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις νέες αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφενός δεν προβλέπει την μετάκληση εποχικά εργαζομένων (για απασχόληση έως έξι (6) μηνών) από τρίτες χώρες στον τομέα του τουρισμού, παραβλέποντας την έντονη εποχικότητα που παρουσιάζει η τουριστική δραστηριότητα (σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και σε πολλά μικρά νησιά η τουριστική περίοδος υπολείπεται κατά πολύ τους 6 μήνες ετησίως). Αφετέρου το εν λόγω πλαίσιο παρουσιάζει σημαντικές δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του, ιδίως λόγω του γεγονότος πως κατά την ακολουθούμενη διαδικασία λαμβάνεται (ορθά) υπόψη ο αριθμός των ανέργων στις συγκεκριμένες ειδικότητες στα μητρώα της ΔΥΠΑ, ο οποίος όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αποτυπώνει την πραγματικά υφιστάμενη προσφορά εργασίας – πολλοί εκ των εγγεγραμμένων ανέργων για πολλούς και διαφόρους λόγους, τους οποίους δεν θεωρούμε σκόπιμο να αναλύσουμε στην παρούσα, δεν είναι πράγματι διαθέσιμοι να εργαστούν.

Σημειώνουμε πως ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας  οι εργασιακές σχέσεις στον οποίο εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ρυθμίζονται από μια ΕΚΣΣΕ που προβλέπει συγκεκριμένες, πολύ υψηλότερες από τον κατώτατο νόμιμο μισθό, αμοιβές και θεσμικές διασφαλίσεις για τους σε αυτόν εργαζόμενους.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, αλλά και τη μεγάλη δυναμική του τουριστικού τομέα και τη μέγιστη συμβολή του στην εθνική οικονομία, ζητούμε την παρέμβασή σας, προκειμένου αφενός να τροποποιηθεί η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του Ν.4251/2014, ώστε να επιτραπεί και για τον τομέα του τουρισμού η μετάκληση εποχικά εργαζομένων από τρίτες χώρες και αφετέρου να απλουστευθεί η διαδικασία μετάκλησης, ιδίως ως προς το σκέλος της που σχετίζεται με τον έλεγχο του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων ανά Περιφέρεια.

Παράλληλα θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τις θεωρήσεις εισόδου Τύπου D στις χώρες όπου δεν διαθέτουμε προξενικές αρχές, με την ίδρυση ενδεχομένως Visa Center».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη επιστολή είχαν αποστείλει τον Σεπτέμβριο προς την κυβέρνηση, οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου.

(Πηγή: https://www.cretalive.gr)