2 Δεκεμβρίου 2022

Η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα συμμετέχουν σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα τη νησιώτικη παράδοση και κουλτούρα Το Διεθνές Συνέδριο – Έκθεση Global Island Cultural Diversity Forum (GICDF) με θέμα τη νησιωτικότητα, πραγματοποιείται 8-9 Δεκεμβρίου στη N. Κορέα, με έμφαση στην παράδοση και ιδιαίτερη κουλτούρα που αναπτύσσουν τα νησιά. H θεματική του συνεδρίου, αφορά τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και περιλαμβάνει παραδείγματα προορισμών. 


Με πρωτοβουλία του μέλους της ΕΠΟΤ Δρ. Μιχάλη Τοανόγλου, ομιλητή στο συνέδριο, συμμετέχει η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα στην έκθεση. Η συμμετοχή αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης που πραγματοποιήθηκε το 2021 με θέμα το χωριό Ασκληπιείο της Ρόδου το οποίο βραβεύτηκε ως «Excellent Village Destination».

Το συνέδριο προσφέρει δύο περίπτερα που θα αξιοποιήσουν η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα. Υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση υλικού, την αποστολή του και την παρουσία του προορισμού είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, ο ΠΡΟ.ΤΟΥΡ. – Rhodes Welcome, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και η ΕΠΟΤ -Tourism Think Tank που συντονίζει το έργο. Σημαντική η υποστήριξη στη δράση από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σεούλ. H αποστολή περιλαμβάνει εικαστικό υλικό, θεματικά έντυπα, βίντεο και ανάλογο υλικό για την προβολή του προορισμού, κεράσματα παραδοσιακά, ροδίτικες λαδόπιττες, στολισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σφουγγάρια, μεγάλα κοχύλια, δίχτυα του ψαρά, χειροτεχνήματα, υφαντά κλπ. Θα προβληθεί παράλληλα η κουζίνα του Αιγαίου «Aegean Cuisine» με έμφαση στις νησιώτικες γεύσεις.

Το ένα περίπτερο είναι αφιερωμένο στη γαστρονομία με την ευγενική προσφορά του σεφ Γιώργου Μοράκη ο οποίος διατηρεί το εστιατόριο “Little Greece” στη N. Κορέα με γεύσεις από την ελληνική κουζίνα και υλικά που προμηθεύεται και γνωρίζει στους πελάτες του. Τα ελληνικά κρασιά που συνοδεύουν τις γεύσεις, προσφέρουν οι αδελφοί Παύλος και Λευτέρης Chang (εταιρεία Hellenic Wine) που επιχειρούν εισαγωγές ελληνικών κρασιών και ζουν επίσης στη N. Κορέα. Το ενδιαφέρον για την Μεσογειακή διατροφή, την παραδοσιακή κουζίνα των νησιών μας και το κρασί είναι μεγάλο και πλέον υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσουν προϊόντα και γεύσεις που λειτουργούν ως πρεσβευτές για το τουριστικό ρεύμα.

Στην αποστολή και το στόχο να αναδειχθεί η νησιωτικότητα της περιοχής μας με τον καλύτερο τρόπο συνέβαλαν με μεγάλη προθυμία οι: ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. «ΡΟΔΙΤΙΚΗ ΛΑΔΟΠΙΤΤΑ», ΚΑΜΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ «Enpatmoxylo», Β. ΚΟΚΚΙΝΟΣ Α.Ε., ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ, η κυρία Δέσποινα Χατζηδιάκου και ο ερασιτέχνης φωτογράφος κύριος Φίλιππος Φιλίππου.

Στο πλαίσιο της προώθησης των νησιών μας και της γνωριμίας τους με την αγορά της N. Κορέας, η συμμετοχή σε επιστημονικό συνέδριο και στην έκθεση τόσο με την παρουσίαση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους όσο και με τις γεύσεις και τα κεράσματά, αποτελεί ολοκληρωμένη επικοινωνία και προβολή, κινεί δε το ενδιαφέρον για την ανακάλυψή τους. Πηγή:www.dimokratiki.gr