6 Δεκεμβρίου 2022

Δικαιοσύνη: «Καμπανάκι» Ντογιάκου στους εισαγγελείς



 Τους καλεί να κατανοήσουν τα αιτήματα των καιρών, τη θεσμική τους θέση και να συμβάλουν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με ήθος και ανεξαρτησία

Για επικίνδυνο εθισμό, που αδρανοποιεί τα αντανακλαστικά όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στην απονομή της δικαιοσύνης, από την ύπαρξη των μακροχρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τη λειτουργία της, έκανε λόγο σε βαρύνουσας σημασίας ομιλία του προς τους εισαγγελείς, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ο επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής, με δικαστική εμπειρία πέραν των σαράντα χρόνων, επισήμανε πως η «αλλαγή νοοτροπίας και όχι η αύξηση του αριθμού των δικαστών και εισαγγελέων» θα συμβάλει στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της Δικαιοσύνης, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι εισαγγελείς και οι δικαστές οφείλουν να εκπληρώνουν στο ακέραιο τον θεσμικό τους ρόλο, υπογραμμίζοντας πως η κοινωνία σέβεται «τον εισαγγελέα εκείνον που υπηρετεί έντιμα, ευσυνείδητα και τίμια τη θεσμική του θέση».

Ο κ. Ντογιάκος, αναφερόμενος στα χρόνια προβλήματα του δικαστικού μας συστήματος, τόνισε πως έχουν πλέον παραγάγει «έναν επικίνδυνο εθισμό που αδρανοποιεί τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης, δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη εις βάρος της». Χωρίς να «χαϊδέψει» τα αυτιά των εισαγγελικών λειτουργών, τους κάλεσε να κατανοήσουν τα αιτήματα των καιρών, τη θεσμική τους θέση και να συμβάλλουν στη λειτουργία της δικαιοσύνης με ήθος και ανεξαρτησία. «Μόνο μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας», είπε μεταξύ άλλων, «και εκούσια ανάληψη βαρύτερων ευθυνών από όλους θα μπορούσε να βοηθήσει, αν όχι στην επίλυση, τουλάχιστον στη μείωση της πίεσης των προβλημάτων της Δικαιοσύνης», σημειώνοντας πως οι εισαγγελείς οφείλουν «να αυξήσουν την ατομική τους ευθύνη».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησε και για τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος για την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη, ενώ στηλίτευσε το φαινόμενο των τηλεδικών και των συνεχών δηλώσεων δικηγόρων για υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιμένοντας στην κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας που καθημερινά βανδαλίζεται μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Η τοποθέτηση Ντογιάκου που προκάλεσε αίσθηση έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, όπου ο πρόεδρός της Ευάγγελος Μπακέλας αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα καθημερινά προβλήματα της Δικαιοσύνης, τονίζοντας πως κάθε χρόνο κατατίθενται μόνο στα δύο μεγαλύτερα πρωτοδικεία της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, 150 χιλιάδες μηνύσεις. Παράλληλα, επισήμανε την ανυπαρξία δικαστικών υπαλλήλων σε πολλές εισαγγελικές υπηρεσίες, σημειώνοντας πως υπάρχουν εισαγγελίες με έναν υπάλληλο, ενώ στην Κρήτη υπάρχει εισαγγελία χωρίς κανέναν υπάλληλο.

ΠΗΓΗ https://www.kathimerini.gr/