29 Δεκεμβρίου 2022

Μπακογάννης: «Στεκόμαστε δίπλα στον Εκρέμ, στεκόμαστε δίπλα στον λαό της Τουρκίας»




«Στεκόμαστε δίπλα στον Εκρέμ, στεκόμαστε δίπλα στον λαό της Τουρκίας, στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Η δικαιοσύνη θα επικρατήσει», δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης από την Κωνσταντινούπολη, εκφράζοντας τη στήριξή του στον Τούρκο δήμαρχο, στον οποίο επιβλήθηκε φυλάκιση άνω των δύο ετών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του.

Μάλιστα ο δήμαρχος Αθηναίων αναρωτήθηκε «τι ξημερώνει για την Τουρκία αν δεν επικρατεί το κράτος δικαίου», ενώ ο κ. Ιμάμογλου χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «πραξικόπημα υπό τον μανδύα της δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, επιβλήθηκε στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης ποινή φυλάκισης άνω των δύο ετών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έχει καταδικαστεί για προσβολή κρατικών αξιωματούχων σε ομιλία που εκφώνησε μετά την κατάκτηση της δημαρχίας της τουρκικής μεγαλούπολης, το 2019. Σε αυτή την ομιλία είχε χαρακτηρίσει «ανόητους» αυτούς που αποφάσισαν την ακύρωση των εκλογών. Η απόπειρα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να εξουδετερώσει τον πολιτικό του αντίπαλο διά της δικαστικής οδού έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών εντός και εκτός Τουρκίας.

Τη στήριξή τους στο πρόσωπο του κ. Ιμάμογλου εξέφρασαν και οι δήμαρχοι του Αννόβερου, του Παρισιού και της Φλωρεντίας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocities, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Πόλεις: Δημοκρατία και Ανάπτυξη».

Μανώλης Κωστίδης

πηγή https://www.kathimerini.gr/