13 Δεκεμβρίου 2022

Η πρώτη αντίδραση της Εύας Καϊλή: «Είμαι αθώα»

 

Αθώα δήλωσε μέσω του δικηγόρου της η Εύα Καϊλή, που κρατείται σε βελγική φυλακή μέχρι την ακρόασή της για την υπόθεση Qatar Gate. 

Ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μίλησε στο OPEN και τόνισε πως η ευρωβουλευτής δηλώνει αθώα. Υποστήριξε δε, πως δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες.

Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει ότι δεν έχει εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν: «Ούτε επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω, υπάρχει το απόρρητο».

«Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της, η κ. Μαγδαλένα Καϊλή» πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος στο Open.

Όσον αφορά τον πατέρα της Εύα Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή, ξεκαθάρισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα» αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».

Προσφυγή κατά της δέσμευσης των λογαριασμών

Επιπλέον, ο δικηγόρος υποστήριξε πως ούτε η ίδια η ευρωβουλευτής ούτε η αδερφή ή ο πατέρας της δεν είχαν κάποια επιχειρηματική ή εμπορική δραστηριότητα.

Για την εταιρεία real estate που δημιουργήθηκε από την κ. Καϊλή και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως πρόκειται για μια ΙΚΕ που έχει συσταθεί εδώ και ένα μήνα με εταιρικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ και δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αύριο θα κατατεθεί προσφυγή κατά της δεσμεύσεως των λογαριασμών της Εύας Καϊλή και της οικογένειάς της από την Αρχή για το Ξέπλυμα. «Είναι λογαριασμοί που κατατίθενται μισθοί, δεν υπάρχει καμία εμπορική δραστηριότητα της οικογένειάς της», επανέλαβε.

Για τα ακίνητα στην κατοχή της Εύας και της Μαγδαλένας Καϊλή, σημείωσε ότι έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες και είναι απολύτως αιτιολογημένα.

Την Τετάρτη η απόφαση για προφυλάκιση

Για την Εύα Καϊλή, το πρώτο προδικαστικό σκέλος της υπόθεσης αναμένεται να κριθεί την Τετάρτη, όταν δικαστήριο θα αποφασίσει εάν η ευρωβουλευτής θα προφυλακιστεί μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι, αίτημα που ωστόσο δεν έγινε δεκτό σε πρώτη φάση.

Η ίδια μάλιστα είχε επιρρίψει τις ευθύνες για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της στον σύντροφό της.

Στην ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας αναφέρεται ότι:

«Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Ως «εγκέφαλος» ή όπως τον αποκαλούν τα μέσα της πατρίδας του, ο «μαέστρος» του σκανδάλου, εμφανίζεται σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο επί 15 χρόνια Ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος μέσα από την Μη Κυβερνητική Οργάνωσή (ΜΚΟ) του φέρεται να κατεύθυνε και να έδινε τις οδηγίες για τους συνεργάτες του.

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.

Υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο είναι βαρύ για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και αφορά σε διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

ΠΗΓΗ https://tvxs.gr/