7 Δεκεμβρίου 2022

Η Τουρκία απειλεί ξανά την Ελλάδα για τη δήθεν στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου: Τρεις φορές κοντά σε πόλεμο…

 

Το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press σε ανταπόκριση από την Άγκυρα, μεταδίδει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απείλησε και πάλι ότι θα «αναλάβει δράση» κατά της Ελλάδας, εάν συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά της στο Αιγαίο, τα οποία η Άγκυρα λέει ότι θα πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Τίτλος της ανταπόκρισης που προβάλλεται και από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News: Turkey again threatens Greece for arming Aegean islands

Τα σχόλια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγιναν σε συνέχεια αναφορών για στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, της Ρόδου και της Λέσβου. Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η ανάπτυξη στρατιωτών ή όπλων σε ορισμένα νησιά κοντά στις ακτές της παραβιάζει το μη στρατιωτικό καθεστώς τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Αθήνα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά έναντι πιθανής επίθεσης από την Τουρκία. Σημειώνει ότι η Τουρκία διαθέτει σημαντική στρατιωτική δύναμη στη δυτική τουρκική ακτή, ακριβώς απέναντι από τα νησιά.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η δήθεν συνεχιζόμενη παραβίαση των συνθηκών θα ανοίξει συζήτηση για την κυριαρχία τους και θα αναγκάσει την Τουρκία να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί», είπε ο Τσαβούσογλου. «Η Ελλάδα πρέπει να αποκηρύξει την παραβίασή της. Είτε θα υποχωρήσει στο θέμα και θα τηρήσει τη συμφωνία είτε θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα βήματα τόσο νομικά – εντός διεθνούς οργανισμού, ειδικά των Ηνωμένων Εθνών, όσο και επί τόπου», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο: Τα μέλη του ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, έχουν διαφωνίες δεκαετιών για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων εδαφικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος και διαφορών για τον εναέριο χώρο εκεί. Οι διαμάχες τούς έφεραν στο χείλος του πολέμου τρεις φορές τον τελευταίο μισό αιώνα.

Οι εντάσεις σχετικά με τα δικαιώματα διερευνητικών γεωτρήσεων σε περιοχές της Μεσογείου, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν -στην πραγματικότητα έχουν- αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, κορυφώθηκαν σε ναυτική αντιπαράθεση πριν από δύο χρόνια.

Ο Τσαβούσογλου είπε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να το ξεχάσει αυτό. Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Associated Press – Τηλεοπτικό δίκτυο ABC News