15 Δεκεμβρίου 2022

Σε «ξένο αχυρώνα» ο καβγάς για τους μποναμάδες στο κεφάλαιο

 


Δεν έχουν τέλος οι μποναμάδες σε προνόμια και «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα οποία θα κληθεί να χρυσοπληρώσει ο λαός με τις νέες θυσίες που προδιαγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, θα τσεπώσουν με το «καλημέρα» άλλα 130 εκατ. ευρώ με πρόσχημα την πρόκληση των «άγονων γραμμών». Επίσης για την κάλυψη των «άγονων γραμμών» θα εισπράξουν άλλα 370 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ θα στηριχθούν και με 600 επιπλέον εκατ. από το πρόγραμμα «Μεταφορές 2021 - 2027» της ΕΕ. Και πρόσθεσε ο υπουργός ότι «καταρτίζουμε αναλυτικό σχέδιο - μελέτη για τη σταδιακή ανανέωση του στόλου της επιβατηγού ναυτιλίας της χώρας και τη μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης», από το οποίο - σημειωτέον - οι εφοπλιστές διεκδικούν μερίδιο πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης και ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων, που θα μας κρατήσουν μακριά από την ύφεση».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο ειδικός εισηγητής του, Αλ. Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τεχνητούς πανηγυρισμούς περί ανάπτυξης και έκρηξης επενδύσεων», αφού «πριν από έναν χρόνο, για το 2022 τα στοιχεία στον περσινό προϋπολογισμό έδειχναν αύξηση των πραγματικών επενδύσεων κατά 23,4% ενώ τώρα απολογιστικά για το 2022 είναι στο 10% τελικά αυτή η αύξηση. Η επενδυτική έκρηξη παραπέμπεται για μία ακόμη φορά για την επόμενη χρονιά, αυτήν τη φορά για το 2023». Την κατηγόρησε ακόμα για κατάρρευση των στόχων ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης «τη στιγμή που η πραγματική οικονομία διψά για ρευστότητα» κ.ά.

Και αφού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους στους επενδυτές, στη συνέχεια έστησαν τον καβγά για το ποιος αυξάνει ή μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Παρεμβαίνοντας στον καβγά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε ότι «ουσιαστικά έρχεται στο μυαλό μας μια λαϊκή παροιμία, "δύο συμπαθή τετράποδα μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα"» και πρόσθεσε: «Αυτά τα οποία βιώνει ο λαός μας σήμερα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που άσκησαν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις όλων των κομμάτων. Ολες οι κυβερνήσεις μείωσαν μισθούς, μείωσαν συντάξεις. Επέβαλαν μια τεραστίων διαστάσεων φοροεπιδρομή και εισφοροεπιδρομή, με αποτέλεσμα να γονατίσουν κυριολεκτικά από τα βάρη τα λαϊκά στρώματα».

Δείχνοντας ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που μείωσε τον φορολογικό συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη στο 10%, και όχι τους φορολογικούς συντελεστές ή τον ΦΠΑ για τα λαϊκά εισοδήματα. «Δεύτερον, στους ίδιους δίνετε τις δουλειές. Και μαζί ψηφίζετε, για παράδειγμα, την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Είναι κοινή συνισταμένη των αστικών κομμάτων - τόνισε - τα μέτρα που επιβάλλουν οι νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς και η πολιτική της ΕΕ, θυσιάζοντας στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου τις ανάγκες του λαού.

ΠΗΓΗ https://www.rizospastis.gr/