21 Δεκεμβρίου 2022

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την παγκόσμια ημέρα μεταναστών
 18 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα μεταναστών

Ήταν 1990 όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θέσπισε τη «Διεθνή Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των Οικογενειών τους», έτσι καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών που έκτοτε γιορτάζεται στις 18 Δεκεμβρίου. 

Αν και η μετανάστευση αλλάζει με τα δεδομένα της κάθε εποχής, συνοδεύει την ιστορία της ίδιας της ανθρωπότητας, αφού από την προϊστορία ακόμα οι άνθρωποι μετανάστευαν με σκοπό να αναζητήσουν σε άλλους τόπους μια καλύτερη ζωή.

 

Η Ελλάδα, συνδέοντας 3 ηπείρους, εκ των πραγμάτων αποτελούσε και πάντα θα αποτελεί, χώρα διέλευσης για πολλούς μετανάστες. Η μετανάστευση δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζει κι η ίδια η χώρα μας, κύματα μεταναστών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και της μεταπολεμικής Ελλάδας σε όλο τον κόσμο αλλά και την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης, πλήθος νέων Ελλήνων επέλεγε και επιλέγει ακόμα και σήμερα να μεταναστεύσει για να επιβιώσει οικονομικά.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι τόσο οι προηγμένες οικονομίες, όσο και οι αναπτυσσόμενες στηρίζονται στην εργασία που προσφέρουν οι μετανάστες για θέσεις που οι ντόπιοι πληθυσμοί δεν επιθυμούν να ασκούν (αγροτικός τομέας, αλιεία, κτηνοτροφία, οικοδομή κ.ά.). Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η καλύτερη μόρφωση και τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή οδηγούν τους νέους και σήμερα στη μετανάστευση καθώς οι χαμηλοί μισθοί που προσφέρονται σε χώρες όπως η Ελλάδα, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους.

 

Επιπλέον, όπως πολλοί διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν, πάνω από 200 εκατομμύρια μεταναστών αναμένεται να προκύψουν μέχρι το 2050 από την κλιματική κρίση, κάτι που δυσχεραίνει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος. Κλιματική κρίση, μετανάστευση και ανισότητες είναι αλληλένδετα για αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν ασκώντας πολιτικές βασισμένες στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για όλους/ες, χωρίς κανέναν διαχωρισμό και διάκριση, για κανέναν/μια.

 

Ο Μιχάλης Μπάκας, Συντονιστής του χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε:«Ελλάδα Δεκέμβριος 2022. Άλλο ένα μωρό έχασε τη ζωή του στις ακτές της Λέσβου στην προσπάθεια της οικογένειας του να φτάσει στην Ευρώπη, πρόσφυγες και μετανάστες κρύβονται στα βουνά των νησιών μας για να αποφύγουν τις επαναπροωθήσεις, ενώ κυβέρνηση συνεχίζει το κυνήγι μαγισσών, δαιμονοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες, ποινικοποιώντας την αλληλεγγύη και την παροχή βοήθειας από εθελοντές και οργανώσεις και την ίδια ώρα εκθέτει τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα, καθώς δεκάδες αναφορές ΜΜΕ και οργανισμών μιλούν για επαναλαμβανόμενες και συστηματικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα.

 

Η μόνη μεταναστευτική πολιτική που έχει η κυβέρνηση της ΝΔ  είναι να κάνει το βίο αβίωτο σε πρόσφυγες και μετανάστες, κλείνοντας τους σε κέντρα κράτησης, μετατρέποντας τα νησιά μας σε φυλακές, κόβοντας επιδόματα και διατροφή, αποκλείοντας την πρόσβαση τους σε προγράμματα ενσωμάτωσης. Η Ελλάδα όπως έχουν κάνει άλλες χώρες της ΕΕ, πρέπει να διαμορφώσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μετανάστευση που θα περιλαμβάνει την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Για εμάς τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ είναι μονόδρομος να αυξηθεί η προσφορά ευκαιριών στους νεοαφιχθέντες εντάσσοντας τους σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης της ΕΕ. Η αναγνώριση δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν στη χώρα καταγωγής, η παροχή γλωσσικής κατάρτισης και η καταπολέμηση του ρατσισμού μπορούν να συμβάλουν στην ενσωμάτωση των νεοφερμένων στη χώρα μας και την ένταξη τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.»

 


Χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ